Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Danzig - Skeletons [2015]


ΠΕΝΤΕ χρόνια μετά το εξαιρετικό Deth Red Sabaoth, ο Glenn Danzig επιστρέφει με το Skeletons, ένα άλμπουμ διασκευών, ένα παιδικό απωθημένο του -όπως φαίνεται-, αφού όλα τα κομμάτια που έχει επιλέξει (πλην ενός) έχουν κυκλοφορήσει όταν ο καλλιτέχνης ήταν 6 με 8 ετών…




{Το Skeletons θα κριθεί ανάλογα με τη «σχέση» που έχει ο κάθε ακροατής με το ύφος και τις δημιουργίες του Danzig}


Ηδη, από το εξώφυλλο, ο Danzig βάζει τον ακροατή στο κλίμα του άλμπουμ, αφού και η φωτογράφιση είναι… διασκευή. Ο 60χρονος καλλιτέχνης αποτίει φόρο τιμής στο Pin Ups του David Bowie (1973) εμφανίζεται σε πανομοιότυπο ενσταντανέ, έχοντας πλάι του το μοντέλο - πορνοστάρ, Kayden Kross, ενώ και οι δύο είναι βαμμένοι στα χρώματα των Misfits.
Yφος Misfits θα συναντήσουμε, όμως, μόνο στο εναρκτήριο Devil's Angels από την ομώνυμη ταινία του 1967 (και ήδη γνωστό από το 2012 αφού μαζί με το επόμενο, κυκλοφόρησαν σαν singles). Ένα κομμάτι που ο Danzig απογειώνει, ενώ στο επόμενο Satan, πάλι από ταινία (Satan's Sadists - 1969), o καλλιτέχνης προσαρμόζεται στην εποχή του κομματιού. Ο Elvis Presley έχει την τιμητική του στο Let Yourself Go, το οποίο διασκευάζεται εξαιρετικά, αλλά στο NIB των Black Sabbath, έρχεται η πρώτη απογοήτευση, αφού η ερμηνεία ή δεν ταιριάζει στο στυλ του κομματιού ή ο τραγουδιστής προσπαθεί να υπερβάλει και, μοιραία, χαλάει όλη την εικόνα. Κακή στιγμή θα έλεγα ότι αποτελεί και το Rough Boy των ZZ Top, με τα φωνητικά, πάλι, να χαλούν την προσπάθεια. Αναμφισβήτητα, στον αντίποδα, καλύτερες στιγμές του Sleletons, αποτελούν το προαναφερθέν Devil's Angels και το With a Girl Like You των Troggs, τα οποία ταιριάζουν απόλυτα στο πανκ παρελθόν του Danzig. Στο Crying in the Rain των Everly Brothers, ο καλλιτέχνης ξαφνιάζει, αφού ερμηνεύει στο ύφος του κομματιού, το οποίο κάνει τον Danzig τόσο… χαρούμενο και ήπιο, όσο ποτέ, δείχνοντας ξεκάθαρα την ανάγκη να προσφύγει σ' ένα παιδικό κατάλοιπό του.
To εξώφυλλο του Pin Ups του Bowie.
Πλην του Rough Boy, o Danzig επιλέγει να κινηθεί χρονικά στην περίοδο 1962 - 1974, θέλοντας, προφανέστατα, να εκφράσει την εποχή που ήταν σχολιαρόπαιδο, αλλά και να εκφραστεί ο ίδιος μέσα από αυτήν.

Εν κατακλείδι, οι πιστοί φαν του Danzig, θα βρουν το Skeletons από καλό έως εξαιρετικό, αφού το στυλ του κινείται μέσα σε ένα αυστηρό ερμηνευτικό πλαίσιο. Δεν γνωρίζω τι αποδοχής θα τύχει από τους υπόλοιπους μουσικόφιλους, αλλά μάλλον, τέτοια ερωτήματα, ποσώς απασχολούν τον Danzig...




H tracklisting:

1. Devil's Angels Dave Allan & The Arrows 2:41
2. Satan Paul Wibier 4:14
3. Let Yourself Go Elvis Presley 2:57
4. N.I.B. Black Sabbath 5:04
5. Lord of the Thighs Aerosmith 4:05
6. Action Woman The Litter 3:42
7. Rough Boy ZZ Top 4:43
8. With a Girl Like You The Troggs 1:53
9. Find Somebody The Young Rascals 3:48
10. Crying in the Rain The Everly Brothers 2:44

THE SHADOW
Αξιολόγηση: 6>10





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...