Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ΛΙΣΤΕΣ: Τα καλύτερα άλμπουμ του 2015


ΠΩΣ περνάει ο καιρός... Ακόμη ένας αλλοπρόσαλλος χρόνος ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το χρονοντούλαπο της ιστορίας, όμως και φέτος, νομίζω, πως δεν είχαμε παράπονο από τις κυκλοφορίες των αγαπημένων μας καλλιτεχνών. Οπως και πέρσι, έτσι και τώρα, 12 μήνες μετά, θα επιλέξουμε τα καλύτερα 5 άλμπουμ του 2015, πάντα με γνώμονα το προσωπικό γούστο...





* Πατώντας στον τίτλο κάθε άλμπουμ, μπορείτε να διαβάσετε την αντίστοιχη Παρουσίαση από το SN. Oλες οι κριτικές του 2015, ΕΔΩ.

No 5 > MONDO DRAG - Mondo Drag

Το αουτσάιντερ της χρονιάς, που θεωρώ ότι αξίζει μια θέση στην πεντάδα, «κλέβοντας» τη θέση των Baroness με το εξαιρετικό Purple. Οι Αμερικανοί κατάφεραν να ενώσουν τις επιρροές τους από Uriah Heep, Deep Purple, Pink Floyd, Eloy, Αtomic Rooster, UFO, Blue Cheer, Hawkwind, Doors και να δημιουργήσουν ένα εθιστικό, νοσταλγικό ροκ ψηφιδωτό, που λείπει από την εποχή μας.




No 4 > PENTAGRAM - Curious Volume

Οι Pentagram, αγνοήθηκαν επιδεικτικά από τα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά παραδίδουν με το φετινό άλμπουμ τους ακόμη ένα μάθημα μουσικής. Rock n' roll και Doom metal από μια σπουδαία μπάντα που έζησε και... πεθαίνει μέσα στη σκιά των Black Sabbath.




No 3 > SAXON - Battering Ram

Είκοσι ένα άλμπουμ σε 36 χρόνια πορείας, οι γερόλυκοι Saxon μοιάζουν να παρουσιάζουν το φαινόμενο... Benjamin Button. To Battering Ram αφήνει άφωνους ακόμη και τους φανατικούς οπαδούς της μπάντας. Ναι, ο παλιός είν' αλλιώς, πως να το κάνουμε...




No 2 > LAMB OF GOD > VII: Sturm und Drang

Οταν η τεχνική αρτιότητα, η μουσική ευφυΐα και τα έντονα βιώματα της ζωής «μαγειρεύονται» αριστοτεχνικά μέσα σε ένα άλμπουμ, το αποτέλεσμα, κάθε άλλο παρά... απλά καλό μπορεί να θεωρηθεί. Είναι τουλάχιστον... αψεγάδιαστο. Οργή, τέχνη, τεχνική και στίχοι σε 48 λεπτά απόλαυσης. Τελεία.



No 1 > IRON MAIDEN - The Book Of Souls

Οι ζωντανοί θρύλοι του NWOBHM το... πήραν «αλλιώς», μετά τα πειράματα του The Final Frontier και αποδεικνύουν ότι όχι μόνο έχουν καύσιμα στο ντεπόζιτό τους, αλλά κρύβουν και... δεύτερο ντεπόζιτο. Την ώρα που οι αμφισβητίες πλήθαιναν (μαζί τους και ο υπογράφων), οι Βρετανοί τρίβουν στη μούρη τους (μου) ένα σπουδαίο άλμπουμ, που στέκεται με καμάρι δίπλα στις ιστορικές κυκλοφορίες τους.




BONUS > MOTORHEAD - Bad Magic

Η λίστα ήταν ήδη έτοιμη πριν από το θάνατο του Lemmy. Απλώς, προσπαθούσα να το «χωρέσω» στα άλμπουμ της χρονιάς, μαζί με το Hand. Cannot. Erase. του Steven Wilson ή το Sol Invictus των Faith No More, με το... τρικ του bonus. Η απώλεια, όμως, είναι τεράστια και ως ελάχιστο φόρο τιμής, θα πάρει δικαιωματικά τη θέση στη λίστα. Οχι μόνο γιατί σηματοδοτεί την «αυλαία» των Motorhead, αλλά και γιατί -αν μη τι άλλο- πρόκειται για ένα εξαιρετικό άλμπουμ...



Καλή χρονιά και καλή δύναμη σε όλους!
THE SHADOW



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...