Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Marillion - F.E.A.R. [2016]


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ όσο ποτέ άλλοτε, οι σπουδαίοι Marillion επιστρέφουν τέσσερα χρόνια μετά το υπέροχο Sounds That Can't Be Made, με το μελαγχολικό F.E.A.R. (Fuck Everyone And Run). O φόβος για το «αύριο» της ανθρωπότητας, διακατέχει τους στίχους των μόλις πέντε κομματιών -από τα οποία τα τρία ξεπερνούν τα 15 λεπτά-, και μέσα από τις μελωδικές συνθέσεις, το γκρουπ αφήνει να διαφανεί κάποια ελπίδα...






{Oι Marillion έχουν ακόμη καύσιμα, είναι ζωντανοί οργανισμοί, ανησυχούν, προβληματίζονται...}

Οι Αγγλοι, έχοντας αφήσει στο βάθος του χρόνου την εποχή με τον Fish, εδώ και 27 χρόνια πορεύονται με «οδηγό» τους, τον χαρισματικό Steve Hogarth στα φωνητικά και την ισχυρή προσωπικότητα του Steve Rothery στις κιθάρες. Το φετινό άλμπουμ περιλαμβάνει εκτεταμένα κομμάτια, με τις συνθέσεις τους να προσεγγίζουν πολύ τα ηχοτοπία των Pink Floyd, των Genesis και του Steven Wilson, πότε με ξεσπάσματα και παθιασμένη ερμηνεία όπως στο Living in FEAR, πότε με την ψυχεδελική μελαγχολία των Εl Dorado, πότε με το «μοίρασμα» του The Leavers σε Porcupine Tree και Pink Floyd του Division Bell, αλλά με... Marillion φινάλε που συναρπάζει, αλλά και των υπέροχων White Paper και Τhe New Kings.

Το F.E.A.R. ξεκινά με το El Dorado. «Είναι ένα προαίσθημα ότι όλα πρόκειται να αλλάξουν σε αυτή τη χώρα. Προσπαθούσα να ζωγραφίσω μια εικόνα κάποιου που κουρεύει το γκαζόν του σε ένα ήσυχο κήπο και μια καταιγίδα έρχεται προς το μέρος του. Μια οικολογική καταιγίδα, μια οικονομική καταιγίδα, μια ανθρωπιστική καταιγίδα. Δεν ξέρω τι είναι, αλλά υπάρχει μόνο ένα προαίσθημα. Το El Dorado είναι μια αίσθηση ντροπής πάνω από τη μεταναστευτική κρίση. Πρόκειται για τον τρόπο που αυτή η χώρα έχει ανταποκριθεί στους πρόσφυγες από τη Συρία. Εναν πόλεμο που εμείς έχουμε τροφοδοτήσει τη φωτιά, έστω κι αν δεν τον έχουμε δημιουργήσει», λέει ο Hogarth.

Για το Living in FEAR αποτελεί το κομμάτι με τα πιο... Marillion στοιχεία· αυτά που έκαναν τη μπάντα πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο. Το σχεδόν 20λεπτο The Leavers χωρίζεται σε 5 διακριτά, σαγηνευτικά τμήματα με εξαιρετική δουλειά του Rothery και υπέροχα πλήκτρα. «Οταν είμαστε σε περιοδείες, δεν βρισκόμαστε σχεδόν ποτέ στο σπίτι, ξυπνάμε σε μια νέα πόλη κάθε μέρα. Μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία της συναυλίας, στο λεωφορείο μετά, ύπνος και μετά πάλι τα ίδια. Που είναι η ζωή; Ο κόσμος τρέχει όλη μέρα χωρίς να ζει τη ζωή», λέει σχετικά με το κομμάτι ο Hogarth.



Στο εξαιρετικό White Paper, το γκρουπ μιλάει για τον σύγχρονο άνθρωπο που νομίζει ότι είναι το επίκεντρο των πάντων. «"I used to be in focus, time should act my age". Ο άνθρωπος πρέπει να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι είναι καλύτερα να σταθεί στο πλάι και να παρακολουθήσει κάτι όμορφο να συμβαίνει, αντί να προσπαθεί να καταλάβει αυτό το χώρο με το δικό του "εγώ"», τονίζει χαρακτηριστικά ο τραγουδιστής του γκρουπ. 

Τhe New Kings: Χρήματα, επιχειρήσεις, διαίρεση των λαών και άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Λέει πολύ εύστοχα ο Hogarth: «Το 1989 υπήρχε η αίσθηση στη Ρωσία, πως όλα ανήκουν σε όλους. Μέσα σε 10 χρόνια, κάποιοι άνθρωποι έγιναν απίστευτα πλούσιοι. Εγινε αυτό νόμιμα; Οι μόνοι άνθρωποι στη Ρωσία που είχαν την πονηριά να γίνουν επιχειρηματίες ήταν τα καθάρματα κάποιου κορυφαίου πολιτικού γραφείου. Πλέον ελέγχονται τα πάντα, όπου υπάρχει χρήμα. Υπάρχει μια συνολική απώλεια της πίστης που η χώρα αυτή αντιπροσώπευε για μένα». Ενα υπέροχο κομμάτι, δαιδαλώδες μεν, συναρπαστικό δε, που κλείνει όπως πρέπει αυτή την προσπάθεια. 

Το F.E.A.R. δημιουργεί έναν έντονο προβληματισμό, καταθέτει τους φόβους και τις σοφές ανησυχίες μιας γενιάς που βαδίζει προς τη δύση της. Ομως, το άλμπουμ αν και αιχμηρό στιχουργικά, αν και ιδιαίτερα μελωδικό και λεπτοδουλεμένο, χάνει σε συνοχή. Το Sounds That Can't Be Made, είχε κι αυτό μεγάλα κομμάτια, όπως ήταν πιο άμεσο στον ακροατή. Η νέα δουλειά των Marillion θέλει αρκετά ακούσματα προκειμένου να αφομοιωθεί, αλλά σίγουρα θα κερδίσει αυτόν που θα τους εμπιστευθεί. Αναμφισβήτητα, ένα μεγάλο βήμα από τη βρετανική μπάντα.


Τrack List:

1. El Dorado 16:45
(I) Long-Shadowed Sun
(II) The Gold
(III) Demolished Lives
(IV) F E A R
(V) The Grandchildren of Apes 
2. Living in F E A R 6:27
3. The Leavers 19:07
(I) Wake Up In Music
(II) The Remainers
(III) Vapour Trails in the Sky
(IV) The Jumble of Days
(V) One Tonight
4. White Paper 7:19
5. The New Kings 16:45 
(I) F*** Everyone and Run
(II) Russia's Locked Doors
(III) A Scary Sky
(IV) Why is Nothing Ever True?
(VI) Tomorrow's New Country

ΤΗΕ SHADOW
Αξιολόγηση: 7>10





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...