Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΒΙΒΛΙΟ: Peter Ackroyd - William Blake [εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ - μτφρ.: Γ. Λαμπράκος]


ΜIA ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ εξιστόρηση της ζωής και του έργου του μεγαλοφυούς Λονδρέζου ποιητή, ζωγράφου και χαράκτη William Blake (1757-1827), χαρίζει στον αναγνώστη ο Peter Ackroyd. O βραβευμένος βιογράφος και λογοτέχνης, αποκαλύπτει την αληθινή φύση της ζωής και της τέχνης του Blake, ο οποίος έχει επηρεάσει ουκ ολίγους καλλιτέχνες του σκληρού ήχου, με πρώτο και… καλύτερο τον Bruce Dickinson, παλαιότερα τους Atomic Rooster κ.α…




{«...με το μαστίγιο να γίνω άλλος ένας Χαζός»}


Διαψεύδοντας την αβασάνιστη μομφή για την «τρέλα» του Blake, ο Ackroyd μάς προσφέρει ένα εμβριθές, τεκμηριωμένο και ολοκληρωμένο πορτρέτο του ποιητή, ζωγράφου και χαράκτη, όπου η φαντασία, η ευρηματικότητα, η ατέρμονη δουλειά και η στέρεη γνώση της τέχνης του παρελθόντος αποδεικνύονται τα βασικά γνωρίσματα τα οποία συνδύασε ο Blake προκειμένου να δημιουργήσει το έργο του. Ο William Blake, που στην εποχή του αντιμετώπισε τη χλεύη και την περιθωριοποίηση, ανήκει σήμερα στους κολοσσούς της παγκόσμιας τέχνης, μια θέση που, όπως κατορθώνει να αποδείξει ο Ackroyd, αναμφίβολα του αξίζει.

Η ζωή και η τέχνη του μέσα από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες της εποχής του και το πλέγμα των θρησκευτικών πεποιθήσεων, των ιδεών και ιδεοληψιών. Πώς να χωρέσουν σε ένα βιβλίο 500 και πλέον σελίδων όλα αυτά; Κι όμως ο μετρ των βιογραφιών Peter Ackroyd, τα καταφέρνει. Δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πορτρέτο, ένα απολαυστικό ανάγνωσμα από το 1757, όταν ο Μπλέικ γεννήθηκε στο κατάστημα πλεκτών ειδών του πατέρα του, στο Σόχο του Λονδίνου. Εκτοτε μόνο μια φορά θα φύγει από την πόλη του· θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην περιοχή που οριοθετείται από τη λεωφόρο Στραντ, το Χόλμπορν και την Οξφορντ Στριτ. Η οικογένειά του ήταν οικονομικά ασφαλής αλλά όχι ευκατάστατη. Ο πατέρας του ήταν ένας μικροέμπορος παλαιάς κοπής, από τους χιλιάδες που συγκροτούσαν τότε την εμπορική ζωή της πόλης.


Νεύτων (1795). Ενα από τα έργα του William Blake.

«Ποτέ δεν μ’ έστειλαν σχολείο, δόξα σοι ο θεός / Με το μαστίγιο να γίνω άλλος ένας Χαζός». Δεν πήγε σχολείο. Τα παιδικά τραγούδια ήταν η πρώτη ποίηση που άκουσε. Αυτό όμως που τον στοίχειωσε ήταν η Βίβλος, βασικό ανάγνωσμα της οικογένειας, αντικείμενο διαρκούς στοχασμού και ερμηνείας. Η ποίηση και η ζωγραφική του είναι εμποτισμένα με βιβλικά μοτίβα και εικόνες. Δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει έμπορος. Ζωγράφιζε όμως και έγραφε στιχάκια. Οταν ήταν 10 ετών, οι γονείς του τον έστειλαν στο Σχολείο Σχεδίου Χένρι Παρς, το καλύτερο στο Λονδίνο. Μετά τις σπουδές του, ο νεαρός Blake αρχίζει να ασκείται στη χαρακτική, παθιάζεται μ’ αυτήν. Δοκιμάζει διάφορες τεχνικές και εξειδικεύεται στην εικονογράφηση βιβλίων και εντύπων.

Tα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία: «Ευρώπη: μία προφητεία», «Το τραγούδι του Λος», «Οι Γάμοι του Ουρανού και της Κόλασης», «Το βιβλίο του Ιώβ» και τόσα άλλα, κείμενα και εικόνες, καλούν τον αναγνώστη να στοχαστεί για το πεπρωμένο, τον Θεό, την αρετή αλλά και τον αισθησιασμό, τον πειρασμό, την οδύνη. «Στην εποχή του χλευάστηκε. Σήμερα θεωρείται μεγαλοφυΐα. Αποτελούσε μέρος της πρώτης μεγάλης περιόδου εμπορευματοποίησης και μαζικής κατασκευής στην αγγλική ιστορία – και ένα από τα πρώτα της θύματα», γράφει ο Ackroyd.

Ο Blake πέθανε το 1827, σε ηλικία 70 ετών. Εζησε σε έναν κόσμο δύσπιστο και εχθρικό απέναντί του. Κυκλοφορούν φήμες για πολλά έργα του που καταστράφηκαν από τους κληρονόμους του ως βλάσφημα. Ο ίδιος έλεγε ότι είχε γράψει «Εξι ή επτά έπη μεγάλα σαν του Ομήρου και 20 τραγωδίες μεγάλες όσο ο Μακμπέθ». Αλήθεια ή υπερβολή; Οσα απέμειναν, πάντως, είναι αρκετά για να καταδείξουν τη μεγαλοφυΐα του. Ενα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί. H τιμή του κυμαίνεται από 15,92 έως 19,90 ευρώ.

THE SHADOW







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...