Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

LIFE: Από το Satisfaction στη «βρετανική εισβολή»


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τη συμπλήρωση 54 ετών από την κυκλοφορία του Satisfaction των Rolling Stones, το διαδίκτυο πλημμύρισε με «αφιερώματα» σχετικά (;) με το κομμάτι. Προφανώς, κάποιος ξύπνησε... νωρίς, είδε ότι συμπληρώθηκαν 54 χρόνια (ούτε 55, ούτε 50, για να υπάρχει λόγος σοβαρός για κάτι τέτοιο), αποφάσισε να πετάξει μια... αρλούμπα και όλοι μετά την πήραν και τη μοίρασαν, έτσι απλά. Παρόλα αυτά, και μιας κι έγινε λόγος, και επειδή θεωρώ ότι πίσω από το συγκεκριμένο κομμάτι υπάρχουν σοβαρότερα πράγματα που πρέπει να δούμε, ας πάμε σ’ εκείνη την εποχή, στην οποία πραγματοποιούνταν μια ειρηνική «απόβαση»: η βρετανική...






Με τον όρο, βρετανική «εισβολή ή απόβαση» (όπως προτιμάτε), εννοούμε την πρωτοφανή για την εποχή εκείνη μουσική επιτυχία που γνώρισαν διάφορα γκρουπ και καλλιτέχνες από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, ουσιαστικά τις δύο τεράστιες αγορές. Ως πρώτη «εισβολή» θεωρείται η εμφάνιση των Beatles στο περίφημο τηλεoπτικό σόου Ed Sullivan στο CBS, το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου του 1964.

Oι Beatles
Με καθαρά μουσικά κριτήρια, όμως, δηλαδή ως μουσική αλληλοεπίδραση κι όχι ως μόδα, η ουσιαστική βρετανική «εισβολή» επήλθε από τους Rolling Stones και τους Animals, oι οποίοι -παρότι Εγγλέζοι- υιοθέτησαν το rock n’ roll και τα blues, κατακτώντας το κοινό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στη συνέχεια και με την πάροδο των ετών, όταν «άνοιξε» η αγορά, ακολούθησε το πανκ, με τους Elvis Costello, Sex Pistols και Clash.

Την ώρα λοιπόν που το αμερικανικό κοινό και ραδιόφωνο στρεφόταν προς την ποπ, ως νέα τάση, πιο «ασφαλής» για τον καθωσπρεπισμό των ΗΠΑ, οι Αγγλοι άρχισαν να γεύονται με λαιμαργία το πρώιμο rock n’ roll και τις blues επιρροές, με αποτέλεσμα να γεννηθούν σπουδαίες μπάντες όπως οι Rolling Stones, oι Yardbirds, οι Who, οι Animals, oι Spencer Davis Group, οι Moody Blues, oι Troggs κ.α.

Ετσι, δημιουργήθηκε αυτό το καθοριστικό μίξερ επιρροών μεταξύ ΗΠΑ και Αγγλίας, που άλλαξε οριστικά τον χάρτη στον σκληρό και παρεξηγημένο ήχο. Οι Animals πήραν το The House Of The Rising Sun, το παραδοσιακό κομμάτι που έβγαλε από την αφάνεια ο Bob Dylan το ’62, και το έκαναν ροκ, κάτι που ώθησε τον μεγάλο τροβαδούρο να εγκαταλείψει τη φολκ πορεία του και να στραφεί στον πιο ηλεκτρικό ήχο, για τον οποίο άκουσε τα «εξ αμάξης» στις αρχές του εγχειρήματός του.

Oι Animals
Κι εκεί που όλη η Αμερική χοροπηδάει στους ρυθμούς των Beatles, έρχονται και οι Stones να τους... αποτελειώσουν με τα Satisfaction, Mother’s Little Helper και Sympathy For The Devil, με τα λαχταριστά ριφ, για να πάρουν σειρά οι ακόμη πιο... προκλητικοί Who, για να ξεσηκώσουν, να αντιδράσουν σε σοβαρά κοινωνικά θέματα.

Ουσιαστικά η «βρετανική εισβολή» ταρακούνησε τις ΗΠΑ έξω από το μουσικό πλαίσιο. Ξεσήκωσε τους νέους σε θέματα που αφορούσαν το Βιετνάμ, το σεξ, τα δικαιώματα των γυναικών, τη διαβίωση, αλλάζοντας δεδομένα και συμπεριφορές ετών με κορύφωση το Woodstock του '69. Το αντιδραστικό πλέον κίνημα θα φουντώσει ακόμη περισσότερο στα τέλη της δεκαετίας των 70’s με το πανκ και μετέπειτα με το heavy metal (το New Wave Of British Heavy Metal) και το Thrash που ξεπήδησε στη Bay Area του San Francisco.

ΤΗΕ SHADOW






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...