Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

ΛΙΣΤΕΣ: Σπουδαία άλμπουμ με εξώφυλλα που δεν τους άξιζαν...


ΔΕΚΑΔΕΣ είναι τα άλμπουμ που έγραψαν ιστορία και το εξώφυλλό τους συνέπλευσε μαζί τους, ενισχύοντας μοναδικά την εικόνα τους, όπως π.χ. το British Steel των Judas Priest, το In Rock των Deep Purple ή το Μaster Of Puppets των Metallica κ.α. Υπήρξαν όμως και σπουδαία άλμπουμ που δεν είχαν το εξώφυλλο που τους άρμοζε. Δουλειές, πραγματικά εξαιρετικές, όμως με μια άθλια «βιτρίνα». Φανταστείτε δηλαδή το In Rock να είχε ένα όπως το παραπάνω σατυρικό cover... Πάμε, λοιπόν, να θυμηθούμε 20 μεγάλα άλμπουμ, που κάτι... δεν πήγε καλά στο εξώφυλλό τους...







No 20
Hardcore Superstar - Beg For It (2009)


Αν και τους γνωρίζουν ελάχιστοι, θεωρώ, πραγματικά μεγάλο αυτό το άλμπουμ από τους Σουηδούς sleaze rockers, αλλά το εξώφυλλο κατέστρεψε όλη την (ευτυχώς, πρώτη) εικόνα του Beg For It. Εν έτει 2009, απλά ανεπίτρεπτο...


No 19
Yngwie Malmsteen - Marching Out (1985)

Αλμπουμ - δυναμίτης με τον νεαρό τότε Jeff Scot Soto σε μεγάλη στιγμή και τον Malmsteen να σπέρνει νεοκλασικές θύελλες. Δυστυχώς, όμως, το εξώφυλλο θύμιζε ολίγον από ελληνικά μπουζούκια...



Νο 18
Motley Crue - Girls, Girls, Girls (1987)

Αλμπουμ - σταθμός, με εξώφυλλο αδιάφορο, πρόχειρο, της κακιάς ώρας. Ενα κακέκτυπο του Purple Rain του Prince κι αυτό το κάνει ακόμη πιο κακό...



Νο 17
UFO - Lights Out (1977)

Μεγάλο άλμπουμ, μεγάλος ήχος, μεγάλη μπάντα, αλλά μετά το εξώφυλλο του Force It και τη δουλειά της Hypnosis, το Lights Out δεν είχε τη βιτρίνα που του άρμοζε.



Νο 16
Queensryche - Empire (1990)

Aκόμη ένα άλμπουμ - σταθμός από ένα τεράστιο γκρουπ και ακόμη ένα εξώφυλλο που ευτυχώς δεν «έθαψε» το περιεχόμενό του. Μα είναι δυνατόν ρε μάγκες;..



Νο 15
REM - Out Of Time (1991)

Δεν είναι το πιο κακό εξώφυλλο. Είναι ίσως το πιο αδιάφορο. Κι αυτό είναι χειρότερο...



Νο 14
AC/DC - Powerage (1978)

Mια μεγάλη στιγμή για τους θρυλικούς AC/DC, που δεν είχε την ανάλογη υποστήριξη στο εξώφυλλο. ΟΚ, ήταν η εποχή της... κακογουστιάς, αλλά εδώ η κατάσταση θυμίζει ξεπέτα. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο cover αγαπήθηκε από τους φίλους του γκρουπ.



Νο 13
Ιron Maiden - The X Factor (1995)

Δύσκολη εποχή για τους Iron Maiden, νέος τραγουδιστής, αλλά το άλμπουμ θεωρώ ότι είναι πραγματικά σπουδαίο παρά την απουσία Dickinson. Οσο για εξώφυλλο... Ατυχής η ιδέα της κούκλας Eddie, για ένα γκρουπ που δημιούργησε σχολή εξωφύλλων. Δείτε το σχετικό αφιέρωμα ΕΔΩ.




No 12
Alice Cooper - Killer (1971)

To πρώτο από τα τρία συνεχόμενα τεράστια άλμπουμ του Alice Cooper, όμως με ένα άθλιο, πρόχειρο εξώφυλλο που δεν αρμόζει στο μέγεθος του Killer. Eυτυχώς στα επόμενα, School's Out και Billion Dollars Babies, διορθώθηκε το λάθος. Δείτε τα και θα καταλάβετε τη διαφορά.



Νο 11
Βοn Jovi - Bon Jovi (1984)

Ενα μεγάλο ξεκίνημα μιας δυναστείας, αλλά με ένα εξώφυλλο πολύ... ελληνικό για την εποχή. Φέρτε στο νου σας το Keep The Faith και θα καταλάβετε ακριβώς τη διαφορά γούστου...



Νο 10
Camel - Mirage (1974)

Ενα αλμπουμ - μνημείο. Οσο για το εξώφυλλο... νομίζω ότι κάθε σχόλιο είναι περιττό.



Νο 9
Βlack Sabbath - Technical Ecstasy (1976)

Αγαπημένο άλμπουμ, όμως εδώ η Hypnosis νομίζω ότι... πιάστηκε στον ύπνο. Κακή ιδέα και πολύ μακριά από το ύφος των Sabbath.



Νο 8
Scorpions - Fly To The Rainbow (1974)

To θηρίο που άκουγε στο όνομα Scorpions μεγάλωνε, με ένα πολύ σημαντικό άλμπουμ, που όμως είχε την ατυχία να έχει ένα από τα χειρότερα εξώφυλλα της Ιστορίας στον σκληρό ήχο. Κάτι άλλωστε που παραδέχονται μέχρι σήμερα και τα μέλη του γκρουπ.



Νο 7
Deep Purple - Come Taste The Band (1975)

Πόσο μεγάλο άλμπουμ. Μεγάλη δουλειά με απόντες παρακαλώ, τους Blackmore, Gillan, Glover. Κι όμως τα κατάφερε. Ομως γιατί; Γιατί αυτός ο τίτλος, γιατί αυτό το εξώφυλλο; Πόσο κρίμα...



Νο 6
Judas Priest - Rocka Rolla (1974)

Δεν ξέρω τι λένε άλλοι, όμως για μένα το παρθενικό άλμπουμ των Priest είναι μεγαλείο. Το εξώφυλλο, σε σχέση με το περιεχόμενο, το θεωρώ τόσο άσχετο όσο του Mirage των Camel λίγο πιο πάνω. Ευτυχώς, στο 2ο άλμπουμ τους, το Sad Wings Of Destiny έσωσαν την παρτίδα.



Νο 5
King Crimson - In The Court Of The Crimson King (1969)

Ενα άλμπουμ - μνημείο στο progressive, όμως το έργο του Barry Godber στο εξώφυλλο, παρότι αποτελεί σήμα κατατεθέν του γκρουπ, το θεωρώ πολύ κατώτερο αυτού που θέλει να υποστηρίξει. Mόνο ελαφρυντικό, η εποχή που έγινε.



No 4
Lynyrd Skynyrd - Pronounced 'Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd (1973)

Κατανοώ ότι ήταν 1973 και ότι ήταν το πρώτο άλμπουμ τους, αλλά δε μπορώ να συλλάβω το γεγονός ότι σε μια τόσο ΤΕΡΑΣΤΙΑ δουλειά, άξιζε αυτό το πρόχειρο εξώφυλλο.



Νο 3
Megadeth - Killing Is My Business... (1985)

To συγκεκριμένο εξώφυλλο, όπως και τα επόμενα δύο που ακολουθούν, τα κατατάσσω στον ίδιο βαθμό... απογοήτευσης (ευτυχώς οι Megadeth το κατάλαβαν και το άλλαξαν χρόνια μετά). Το thrash των 80's ουδέποτέ διέπρεψε στον τομέα των εξωφύλλων, αλλά εδώ μιλάμε για το απόλυτο τίποτα σε σχέση πάντα με το περιεχόμενο. Αυτά που ακολουθούν δεν παίρνουν κανένα ελαφρυντικό.



No 2
Εxodus - Blonded By Blood (1985)


No 1
Metallica - Kill 'Em All (1983)

Ελάτε, παραδεχθείτε το. Κατά βάθος, προτιμούσατε κι εσείς ένα άλλο εξώφυλλο γι' αυτό το κόσμημα...



ΤΗΕ SHADOW




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...