Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

ΛΙΣΤΕΣ: Μεγάλα κομμάτια που έμειναν στη σκιά των hits


ΥΠΑΡΧΟΥΝ τρεις κατηγορίες «ροκάδων»: αυτοί που ασχολούνται μόνο με τον σκληρό ήχο και ψάχνονται συνεχώς, οι «έχω ακούσει το Satisfaction και το Smoke On The Water και είμαι ροκάς» και αυτοί που βρίσκονται στο ενδιάμεσο. Είναι αυτοί που τους αρέσει ο σκληρός ήχος, έχουν μια, σχετικά, ευρεία παιδεία, όμως δύσκολα πάνε λίγο παρακάτω. Μ' αυτή τη κατηγορία θα ασχοληθώ σήμερα...







Deep Purple για τους πιο πολλούς, σημαίνει πχ. Smoke On The Water, Highway Star, Soldier Of Fortune, Child In Time, άντε και κανένα Strange Kind Of Woman ή Stormbringer και Βurn. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με άλλα γκρουπ. Ο μέσος όρος των φίλων του ροκ και του μέταλ, ανακυκλώνει τα ίδια ακούσματα είτε στο σπίτι είτε σε ένα μπαρ. Εντάξει, ωραία τα κλασικά κομμάτια, όμως η... ζωή δεν σταματά εδώ.

Εγώ σήμερα, θα προτείνω δύο κατηγορίες με:
Α. 10 (+1) σπουδαία (κατ' εμε) κομμάτια από γνωστά γκρουπ, που έχουν μείνει στη σκιά των hits, αλλά και 
Β. 10 κομμάτια πιο... άγνωστων (για το ευρύ κοινό) γκρουπ, τα οποία δε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ακροάσεων. 

Φυσικά η λίστα θα μπορούσε να έχει 100 και 100 κομμάτια, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται. 

Η καραντίνα θέλει καλοπέραση. Αράξτε, βάλτε ακουστικά (σ.σ. μην ακούτε από κινητά ή τα ηχειάκια των pc) και κρίνετε:

Α.
:: Rainbow - Run With The Wolf [Rainbow Rising 1976]


Eνα κομμάτι από το 2ο άλμπουμ των Rainbow, το οποίο «χάθηκε» στη σκόνη των πολύ μεγάλων κομματιών του γκρουπ. Για μένα παραμένει ένα ακατέργαστο διαμάντι.


:: Judas Priest - Run Of The Mill [Rocka Rolla 1974]

Ακόμη ένα rock διαμάντι από το... σαμπαθικό ντεμπούτο μιας θρυλικής μπάντας. Θεωρώ το συγκεκριμένο κομμάτι ένα από τα σπουδαιότερα της ιστορίας τους.




:: Dire Straits - Once Upon A Time In The West [Communique 1979]

Mεγάλος ήχος, μεγάλη ερμηνευτική θεατρικότητα από τον Mark Knopfler. Κομματάρα το Sultans Of Swing αλλά κάπου εκεί γύρω υπάρχει και κάτι άλλο. Ακούγεται μόνο ΔΥΝΑΤΑ.



:: UFO - Wonderland [Seven Deadly 2012]

Εχοντας βγάλει μερικά από τα σπουδαιότερα heavy rock κομμάτια της Ιστορίας, ακόμη και στις τελευταίες μέρες της καριέρας τους οι τύποι μάς χάρισαν έναν «δυναμίτη» που μπαίνει με άνεση δίπλα στις μεγάλες επιτυχίες τους.



:: Deep Purple - Pictures Of Home [Machine Head 1972]

Ενα αριστούργημα που είχε την ατυχία να βρίσκεται στο ίδιο άλμπουμ με τα Smoke On The Water και Highway Star. Ολη η τρέλα των Purple εδώ μέσα...




:: U2 - Bullet The Blue Sky [The Joshua Tree 1987]

Παρότι οι U2 γέμισαν το σύμπαν με hits, το Bullet The Blue Sky καταδεικνύει ότι οι Ιρλανδοί μπορούσαν να βγάλουν και τόσο μεστά κομμάτια.




:: Megadeth - Ashes In Your Mouth [Countdown to Extinction 1992]

Το συγκεκριμένο κομμάτι δε βρίσκεται ούτε στις δεύτερες επιλογές των φίλων του γκρουπ. Για μένα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στιγμές τους. Σπάνιο κομμάτι.




:: WASP - Maneater [The Headless Children 1989]

Μεγάλο άλμπουμ, ξεχασμένο track για τους περισσότερους. Xείμαρρος πραγματικός.



:: STYX - Gone, Gone, Gone [The Mission 2017]

Και τι δεν έχουν βγάλει στην τόσο μεγάλη καριέρα τους. Τέτοιο πράγμα όμως όχι. Και που είστε... Προσέξτε το έτος...



:: Black Sabbath - Born To Lose [The Eternal Idol 1987] & Call Of The Wind [Headless Cross 1989]

Εποχές Tony Martin. Οι Sabbath προσαρμοσμένοι για τα καλά στο NWOBHM μάς χαρίζουν δύο αριστουργήματα ακόμη, μακριά από τα φώτα του Headless Cross και Feels Good To Me.



•••

Β.
:: Audrey Horne - Light Your Way [Blackout 2018]

Ενας από τους καλύτερους δίσκους των τελευταίων ετών, με τα κομμάτια του, το ένα καλύτερο απ' το άλλο. Ανακαλύψτε τους Νορβηγούς αν σας αρέσει το hard rock.



:: Social Distortion - Cold Feelings [Between Heaven And Hell 1992]

Το punk είχε πάντα τους ήρωές του. Οι Καλιφορνέζοι δεν ήταν ποτέ ανάμεσά τους, όμως δημιούργησαν το δικό τους χώρο στην Ιστορία.



:: Conception - Water Confines [Parallel Minds 1993]

Το progressive / power metal σε υψηλές πτήσεις μέσα από την οπτική των Νορβηγών μουσικών. Mεγάλη μπάντα, μεγάλο κομμάτι, μεγάλο άλμπουμ.



:: Avantasia - The Haunding [Ghostlights 2016]

O Tοbias Sammet είχε μια μεγάλη ιδέα να καλέσει κοντά του τον Dee Snider των Twisted Sister και να συνερμηνεύσουν ένα σπουδαίο κομμάτι, προσθέτοντας και παιδικά φωνητικά. Ρίγος.



:: Molly Hatchet - Boogie No More [Flirtin' With Disaster 1979]

Εζησαν για πάντα στη βαριά σκιά των Lynyrd Skynyrd. Το συγκεκριμένο κομμάτι όμως, είμαι πεπεισμένος ότι θα το ζήλεψαν πολύ oι βασιλιάδες του southern rock. Mετά το 1:20 οι κιθάρες προκαλούν ένα μοναδικό πάρτι, που όμοιό του δεν έχει υπάρξει ξανά.



:: Who Cares - Out Of My Mind [Out Of My Mind / Holy Water 2011]

Tην ιστορία του άλμπουμ μπορείτε να τη διαβάσετε στο Shadow Nation. Απλά θα υπενθυμίσω ποιοι είναι οι συντελεστές του κομματιου: Ian Gillan, Tony Iommy, Jon Lord, Jason Newsted, Νicko McBrain, Mikko Lindstrom. Θέλετε κι άλλα;



:: Aphrodite's Child - The Four Horsemen [666 1972]

Μεγάλο άλμπουμ, τεράστιο κομμάτι για την Ελλάδα. Βαγγέλης Παπαθανασίου, Ντέμης Ρούσσος, Λουκάς Σιδεράς και Αργύρης Κουλούρης, «ντύνουν» υπέροχα τους στίχους του Κώστα Φέρρη και παραδίδουν στην ανθρωπότητα ένα ροκ κόσμημα. Το κιθαριστικό σόλο του Κουλούρη ταξιδεύει...



:: Geordie - Can You Do It [Masters Of Rock 1974 - Brian Johnson / Geordie: Keep On Rocking 1987]

Το γκρουπ του Brian Johnson πριν αυτός φύγει για τους AC/DC. Εκπληκτικό κομμάτι. Προτιμώ τη 2η εκτέλεση του 1987. Μαγεία απλά.



:: The Answer - Real As It Gets [New Horizon 2013]

Oι Βορειοϊρλανδοί ακούστηκαν σημαντικά στην καριέρα τους. Εγώ θα σταθώ σε ένα... παραπεταμένο κομμάτι τους. Στακάτο hard rock πολύ κοντά στους Zeppelin. Ακούγεται (κι αυτό) ΔΥΝΑΤΑ.



:: Traveling Wilburys - Tweeter And the Monkey Man [Traveling Wilburys Vol.1 1988]

Οι Traveling Wilburys δημιουργούν ένα σπουδαίο κομμάτι πάνω σε ακόμη μια μοναδική ιστορία του Βοb Dylan. Απλά αναφέρω ποιοι αποτελούσαν αυτό το supergroup: Bob Dylan, George Harrison, Tom Petty, Jeff Lynne, Roy Orbison. Είπατε κάτι;


THE SHADOW














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...