Αν και συμμετείχε μόνο σε έναν δίσκο των Iron Maiden, δεν παύει να αποτελεί ένα ιστορικό μέλος της μπάντας. Κι αυτό διότι ο Dennis Stratton (εικονίζεται δεξιά) ήταν παρών στο πρώτο και ομώνυμο άλμπουμ του θρυλικού, πλέον, γκρουπ στο μακρινό 1980. Mε τον έναν ή τον άλλο τρόπο, από την αρχική εκείνη σύνθεση του συγκροτήματος, έμειναν μόνο δύο μέλη έως και σήμερα (Harris, Murray). O Paul Di' Anno, απολύθηκε μετά το Killers, ενώ ο Clive Burr «έφυγε» πέρυσι στα 56 χρόνια του. Πριν από μήνες αναζήτησα τον Dennis Stratton με ελάχιστες ελπίδες, οφείλω να ομολογήσω. Ομως ο 62χρονος σήμερα κιθαρίστας, μου απάντησε με χαρά. Η βραχνή, ζεστή φωνή του με καλωσόρισε στον κόσμο του και με μιας οι αποκαλύψεις άρχισαν να πέφτουν σα βροχή...
- Γεια σου Shadow. Είμαι χαρούμενος που σ' ακούω.
- Γεια σου κι από μένα Dennis. Είναι πραγματικά, τιμή που μου μιλάς. Το ελληνικό κοινό λατρεύει ουσιαστικά και διαχρονικά τους Maiden, όμως έχει σε περίοπτη θέση τόσο τον Paul Di' Anno, όσο και τον Dennis Stratton. Παρότι το πέρασμά σου από το γκρουπ ήταν σύντομο, γιατί πιστεύεις ότι ο κόσμος σε αγαπάει τόσο πολύ;
- Είναι ωραίο να γνωρίζω ότι οι Ελληνες φανς πιστεύουν σε μένα. Είναι ωραία κίνηση, ευχαριστώ, πραγματικά το εκτιμώ, ευχαριστώ πολύ. Πιστεύω ότι ο λόγος που το κοινό αγάπησε τους Iron Maiden είναι γιατί υπήρξε ένα άγριο αγγλικό punky ροκ, κάτι καινούριο που εμφανίστηκε στα τέλη του 1970 και επειδή είχαν κάνει πολλές περιοδείες, είχαν ήδη χτίσει μία βάση για τους θαυμαστές τους. Οπου πήγαιναν είχαν πολλούς θαυμαστές, στα κλαμπ, στις pub.
Με τους Maiden το 1980 (δεύτερος από δεξιά). |
- Πως πήγες στους Maiden;
- Αυτό βασικά έγινε όταν υπέγραψαν με την ΕΜΙ. Δεν ήταν ακριβώς γκρουπ, ήταν ο Steve (Harris), ο Dave Murray και ο Paul (Di’ Anno). Oταν μπήκα στο γκρουπ χρειαζόντουσαν κιθαρίστα και άλλον έναν τραγουδιστή για τα δεύτερα φωνητικά. Εκείνη την περίοδο δούλευα στο γκρουπ R.D.B. (Remus Down Boulevard), κάναμε περιοδείες με τους Status Quo στην Ευρώπη και στις Σκανδιναβικές χώρες. Παίζαμε με τους Quo αρκετό καιρό και είχαμε και ένα μεγάλο club - pub στο Λονδίνο το Bridge House. Ο Steve και ο Dave ερχόντουσαν και με έβλεπαν τα Κυριακάτικα βράδια. Ετσι όταν υπέγραψαν στην ΕΜΙ, έμαθα ότι χρειαζόντουσαν ντράμερ και άλλο έναν κιθαρίστα. Με ρώτησαν αν θέλω να μπω στη μπάντα, έμαθα κάποια τραγούδια και βασικά αυτή είναι η ιστορία. Μπήκα στο στούντιο και αυτό ήταν… Τότε συνάντησα τον Clive γιατί μέναμε κοντά του είπα ότι θα έπαιζα με τους Iron Maiden, τον πήρα μαζί μου στο στούντιο και από εκείνη την ημέρα ήρθε στο γκρουπ όπου και ολοκληρώθηκε το σχήμα.
- Συμμετείχες σε ένα ιστορικό άλμπουμ του γκρουπ. Ποιος είναι ο λόγος που δε συμμετείχες σε κάποια σύνθεση;
- Τα περισσότερα τραγούδια ήταν ήδη γραμμένα πριν να ηχογραφήσουμε το άλμπουμ, παίζανε με διαφορετικούς ντράμερ, κιθαρίστες, εγώ πάντα έπαιζα harmony κιθάρα με τους RDB, οπότε μαζί με τον Dave πήρα τον συγκεκριμένο ήχο και τον έβαλα στους Iron Maiden, για να κάνω περισσότερο ενδιαφέροντα τα τραγούδια, με καλύτερο ήχο, προσθέτοντας περισσότερα στοιχεία στα τραγούδια καθώς και τα δεύτερα φωνητικά
«Ο Smallwood ήθελε να ακούω heavy metal όλη την ώρα»
- Γιατί ήρθε τόσο νωρίς το «διαζύγιο» με τους Maiden; Εχει σχέση με τον Harris;
- Ο Harris δεν ήταν το πρόβλημα. Ο Rod Smallwood ήταν το πρόβλημα. Αφού ήμουν στο γκρουπ το ’79 – ’80, παίζαμε σε περιοδείες και στον Smallwood δεν του άρεσε η ιδέα να ακούω διαφορετικά ήδη μουσικής. Ηθελε να ακούω heavy metal όλη την ώρα -που εγώ δεν μπορούσα... διαφορετικά θα ήμουν κουφός. Ανησυχούσε γιατί πίστευε ότι δεν ήμουν 100% στο γκρουπ. Ετσι οι διαφωνίες όλο και χειροτέρευαν, διαφωνούσα μαζί του σχετικά με τα σχέδια του για την παραμονή μου στο γκρουπ 24 ώρες το 24ωρο, και βασικά αυτό έγινε, απλά χωριστήκαμε.
- Τι τύπος είναι ο Murray, τόσο ως άνθρωπος όσο και ως καλλιτέχνης;
- Είναι πολύ αγαπητός φίλος, πολύ ήσυχος άνθρωπος. Είναι ένας καταπληκτικός κιθαρίστας, αλλά και ένας «εύκολος» τύπος. Ο Steve Harris παίρνει όλες τις αποφάσεις και ο Dave συμφωνεί με τα πάντα, έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν τον πείραζε να του ελέγχει τη ζωή ο Rod Smallwood κάτι που εγώ δεν μπορούσα. Καταπληκτικός τύπος ο Dave.
- Γιατί δεν κατάφερες να φτιάξεις ένα γκρουπ που να κάνει πορεία; Ηταν θέμα επιλογής;
Με τον Harris, σήμερα. |
- Ποια η σχέση σου με τους Maiden και τα μέλη του γκρουπ σήμερα;
- Οι σχέσεις μου με τα μέλη του γκρούπ: βλέπω τον Steve και μιλάμε πολύ. Δυστυχώς εγώ ο Steve και ο Bruce συναντηθήκαμε στην κηδεία του Clive Burr, o oποίος πέθανε πριν λίγους μήνες και τα είπαμε αρκετά. Συναντηθήκαμε πέρυσι στην O2 Arena και όλα ήταν καλά, ήπιαμε ένα ποτό, θυμηθήκαμε τα παλιά.
«Αν μου τηλεφωνήσει ο Steve...»
- Θα ήθελες να επέστρεφες;
- Δεν πιστεύω ότι τίθεται ερώτημα εάν θα επέστρεφα στο συγκρότημα, γιατί το line up έχει παγιωθεί πλέον και έχει περάσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό που θα ήθελα να κάνουμε είναι περισσότερα σόου μαζί τους, πριν μας... πάρουν τα χρόνια, με όλα τα τραγούδια από το πρώτο και δεύτερο δίσκο. Ποτέ δεν ξέρεις! Θα μπορούσε να συμβεί αν ο Steve με πάρει τηλέφωνο.
- Ο Clive Burr «έφυγε» νωρίς από τη ζωή. Τι θυμάσαι απ' αυτόν;
- Ο Clive πέθανε σε μικρή ηλικία. Ημασταν φίλοι πολλά χρόνια πριν τους Iron Maiden και δεν ήταν πολύ ωραία όταν τον είδα πέρυσι σ' αυτή την κατάσταση. Δεν ήταν καλά, οπότε τώρα είναι σε καλύτερο μέρος. Δεν θέλεις να βλέπεις καλούς φίλους, ανθρώπους που αγαπάς να υποφέρουν, δεν ήταν ωραία, είναι σε καλύτερο μέρος τώρα.
- Ποια είναι πλέον τα σχέδιά σου για το μέλλον;
- Τα τελευταία 6 με 7 χρόνια ταξιδεύω στην Ευρώπη: Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, περισσότερο στην Ιταλία και κάνω τις συγκεντρώσεις των Iron Maiden. Τι σημαίνει αυτό: παίζω με ένα συγκρότημα από την Ιταλία, παίζουν τα δικά τους τραγούδια για 1 ώρα και μετά παίζω για 15 λεπτά τραγούδια από τα 2 πρώτα άλμπουμ των Iron Maiden και πραγματικά πηγαίνει πολύ καλά. Καινούριοι θαυμαστές έρχονται να μας δούνε, παίζουμε για μία καινούρια γενιά θαυμαστών. Δεν είμαι σίγουρος για το μέλλον, αλλά προς το παρόν, θα πάω πίσω στην Ιταλία και στην Ολλανδία, για να κάνω τα φεστιβάλ. Επίσης δουλεύω με 3 γκρουπ στη Βρετανία οπότε σκοπεύω να δουλεύω όλη την ώρα.
- Εχεις επισκευθεί ποτέ την Ελλάδα;
- Εχω έρθει στην Ελλάδα πολλές φορές, είναι από τις αγαπημένες μου χώρες. Εχω πάει στα περισσότερα νησιά, Ρόδος, Κέρκυρα, παντού, για διακοπές όχι για να παίξω. Εχοντας δουλέψει με τον Tino και τον Chris από τους Praying Mantis -έχουν ελληνικές ρίζες-, πάντα σκεφτόμασταν ότι το γκρουπ θα ερχόταν να παίξει στην Ελλάδα. Ξέρω ότι ήρθαν, εγώ όχι. Λατρεύω να έρχομαι στην Ελλάδα και να παίζω.
Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο. Αντίο.
ΤΗΕ SHADOW