Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

ΛΙΣΤΕΣ: Η κρυφή γοητεία της 12χορδης κιθάρας


ΠΟΛΛΟΙ φίλοι του σκληρού ήχου, όταν ακούμε ένα κομμάτι ή πάει η κουβέντα στις κιθάρες, έχουμε στον νου μας την εξάχορδη. Δεν είναι μάλιστα πολλές οι φορές που δεν μπορούμε να τη διαχωρίσουμε από τη... μεγάλη αδερφή της, τη δωδεκάχορδη, αυτή την μονίμως αδικημένη κιθάρα, με την οποία έχουν ηχογραφηθεί μερικά από τα πιο σημαντικά rock τραγούδια της ιστορίας. Για πάμε λίγο να τη γνωρίσουμε μέσα από αυτά...











Κατ' αρχήν, ποιά είναι η διαφορά της εξάχορδης με τη 12χορδη; Τεχνικά, μιλάμε για μια εξάχορδη κιθάρα, αλλά με διπλές χορδές. Ποιους σκοπούς εξυπηρετεί αυτό; Ο δάσκαλος κιθάρας και κιθαρίστας του τζαζ γκρουπ, Bump Trio, Mάριος Τζίτζιρας μάς εξηγεί: «Η 12χορδη κιθάρα χρησιμοποιείται γιατί χαρίζει περισσότερο όγκο. Είναι πιο πλούσια στον ήχο από την εξάχορδη. Είναι σαν να παίζουν δύο κιθάρες μαζί. Επίσης προσφέρει ένα φυσικό chorus effect και ακούγεται πολλές φορές πολύ κοντά στο μαντολίνο, τόσο στο στυλ όσο και στο ύφος του». 

Και προσθέτει: «Συνήθως η 12χορδη δεν προσφέρεται για solos, αλλά για συγχορδίες. Εϊναι πιο δύσκολη στο παίξιμο γιατί πρέπει να πιάνεις δύο χορδές μαζί σε ένα δάχτυλο.

- Κατά καιρούς σε διάφορα live έχουμε δει κιθαρίστες όπως ο Jimmy Page (φωτ. επάνω) ή ο Steve Vai να έχουν κιθάρες με δύο ή και τρεις «λαιμούς». Πολλοί ρωτούν που εξυπηρετούν.

«Κοίτα, μια κιθάρα με περισσότερους από έναν "λαιμο", βολεύει στο να μην αλλάζεις όργανο κατά τη διάρκεια του κομματιού, όπως ο Page που έπαιζε τις συγχορδίες με τον πάνω "λαιμό" και τα solos με τον κάτω της εξάχορδης. Ο Vai, χρησιμοποιεί και τριπλές διότι θέλει 12χορδη και δύο εξάχορδες από τις οποίες η μία είναι άταστη ή έχει διαφορετικά κουρδίσματα».


Υστερα από αυτές τις διευκρινίσεις, εγώ θα επιλέξω 15 καλλιτέχνες / συγκροτήματα από τη δισκοθήκη μου, που τα γνωστά -στους περισσότερους- κομμάτια τους βασίστηκαν στον μαγευτικό ήχο της 12χορδης και σας τα παραθέτω:

Νο 15
Steve Morse - Migration / 12 Strings On Carnaby St.



Νο 14
Styx - Suite Madame Blue


No 13
Queen - 39 / Love Of My Life / Crazy Little Things Called Love




No 12
Extreme - Hole Hearted


No 11
Beatles - Ticket To Ride / Things We Said Today



No 10
Bob Dylan - Hurricane


No 9
Supertramp - Give A Little Bit


No 8
Rod Stewart - Maggie May (σ.σ. εδώ, τη 12χορδη συνοδεύει μαντολίνο)


Νο 7
Βοn Jovi - Wanted Dead or Alive


No 6
Rush - Closer To The Heart


No 5
Ozzy Osbourne - Mama I'm Coming Home


No 4
Boston - More Than A Feeling


No 3
Pink Floyd - Wish You Were Here


No 2
Eagles - Hotel California


No 1
Led Zeppelin - Stairway to Heaven


THE SHADOW










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...