ΠΑΝΩ στα... αποκαΐδια της πρώην ΑΕΠΙ, οι δύο νέοι οργανισμοί διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων που προέκυψαν (ΕΥΕΔ και «Αυτοδιαχείριση») μάχονται για την τελική επικράτηση σε έναν ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο...
Την περασμένη Δευτέρα έληξε η προθεσμία που είχαν τα μέλη της πρώην ΑΕΠΙ να αποδεσμευτούν από την κρατική Ειδική Υπηρεσία Εκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) που ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούνιο ως τμήμα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Η ΕΥΕΔ εκπροσωπεί «πάνω από 14.600 Ελληνες δημιουργούς και δικαιούχους δικαιωμάτων» (Μίκης Θεοδωράκης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Διονύσης Σαββόπουλος κ.ά., μεταξύ αυτών). Η κρατική υπηρεσία σημειώνει ότι εκπροσωπεί πολυεθνικούς εκδότες μουσικής, όπως τη Warner Chappel Music Publishing και τη Universal. Για τη λειτουργία της η ΕΥΕΔ μισθώνει τα γραφεία της ΑΕΠΙ και τον εξοπλισμό της, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει ολοκληρώσει τη στελέχωσή της με προσωπικό περίπου 80 ατόμων, κυρίως πρώην εργαζομένους της ΑΕΠΙ.
Στο αντίπαλο «στρατόπεδο», η «Αυτοδιαχείριση» περιλαμβάνει ονόματα όπως οι Φοίβος, Ηλίας Φιλίππου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Γιώργος Ανδρέου κ.ά., ενώ, όπως ανακοινώθηκε, ο οργανισμός εκπροσωπεί το αγγλοσαξωνικό ρεπερτόριο (PRS for Music), οργανισμούς των Βαλκανίων, της Βαλτικής, της Λατινικής Αμερικής, των σκανδιναβικών χωρών κ.ά. Κομβικό σημείο παραμένει το αμερικανικό ρεπερτόριο και μέγα ερώτημα είναι η κατάληξή του.
Ενα επίσης σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει είναι κι αυτό των αμοιβών. Μέλη της πρώην ΑΕΠΙ έχουν λάβει προκαταβολές από τον υπό διάλυση φορέα, οι οποίες δεν έχουν επιστραφεί και το ύψος τους εκτιμάται ότι κυμαίνεται στις 300.000 ευρώ.
Επίσης, δημοσίευμα εμφανίζει τη διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) Ειρήνη Σταματούδη, να αναμειγνύεται σε αποδοχή από τον ΟΠΙ δωρεάς από την ΑΕΠΙ το 2008 ύψους 120.000 ευρώ. Η κ. Σταματούδη διέψευσε την εμπλοκή της σημειώνοντας ότι τα οικονομικά του ΟΠΙ είναι στην αρμοδιότητα του προέδρου και του Δ.Σ. του οργανισμού, ενώ το επίμαχο ποσό έγινε δεκτό ως «αποτέλεσμα εξωδικαστικού συμβιβασμού» μεταξύ των δύο πλευρών, όπως προκύπτει από το σχετικό πρακτικό του ΟΠΙ (14/10/208).