Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

«Εφυγε» ο τεράστιος Eddie Van Halen

 

Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ήχος πενθεί! Ο εμβληματικός κιθαρίστας Eddie Van Halen, δεν είναι πια μαζί μας, καθώς έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 65 ετών. Ο άνθρωπος που επηρέασε σχεδόν ολοκληρωτικά το ροκ και μέταλ κιθαριστικό στερέωμα περνά στην αιωνιότητα και θα μνημονεύεται μέχρι το τέλος του ανθρωπίνου είδους...








Οπως αναφέρουν τα ξένα δίκτια, o συνιδρυτής των Van Hallen, επί 5 χρόνια πάλευε σε νοσοκομεία στη Γερμανία ακολουθώντας σχήματα χημειοθεραπείας, τα οποία αρχικά είχαν αποτέλεσμα, σχετικά με τον καρκίνο του φάρυγγα στον οποίο είχε διαγνωσθεί το 2000, ενώ υπεβλήθη σε επέμβαση, κατά την οποία του αφαιρέθηκε το 1/3 της γλώσσας του. 


Δεινός καπνιστής, έχοντας καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και ουσιών αλλά έχοντας και μια κακή συνήθεια να κρατά στο στόμα του συνεχώς στα live τις μεταλλικές πένες του, έπεσε θύμα της νόσου.


«Χρησιμοποιούσα μεταλλικές πένες, που είναι από χαλκό και ορείχαλκο τις οποίες πάντα κρατούσα στα χείλη μου ακριβώς στο σημείο όπου έπαθα καρκίνο στη γλώσσα. Επιπλέον, κυριολεκτικά ζω μέσα σε στούντιο ηχογράφησης που είναι γεμάτο ηλεκτρομαγνητική ενέργεια. Οπότε και αυτή είναι μια θεωρία. Δηλαδή, ήμουν καπνιστής και έπαιρνα ναρκωτικά, αλλά παράλληλα τα πνευμόνια μου είναι πεντακάθαρα. Αυτή είναι μια δική μου θεωρία, αλλά οι γιατροί λένε ότι είναι πιθανόν», είχε πει.


Ο σπουδαίος Eddie Van Halen είχε γεννηθεί στην Ολλανδία και μεγάλωσε στην Pasadena όπου μαζί με τον αδερφό του τον Alex δημιούργησαν το ομώνυμο γκρουπ. Η  παρουσία του εκρηκτικού David Lee Roth ως τραγουδιστή του συγκροτήματος και και τα εκπληκτικά σόλο του κιθαρίστα έκαναν την μπάντα ιδιαίτερα δημοφιλή.


Καθοριστικές στιγμές στην καριέρα του θεωρούνται τα solos του θρυλικού πλέον, Eruption με τους Van Halen, αλλά και στο Beat It του Michael Jackson, στιγμές που τον εκτόξευσαν στο ευρύ κοινό.


Με το Eruption καθιέρωσε την τεχνική tapping, η οποία έκανε θραύση στη δεκαετία του '80, ανοίγοντας διάπλατα τους κιθαριστικούς ορίζοντες στον σκληρό ήχο.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...