Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Εφυγαν από τη ζωή οι Gary Brooker (Procol Harum) και Mark Lanegan (Screaming Trees)


ΔΥΟ μεγάλες προσωπικότητες του σκληρού ήχου, ο καθένας στον χώρο του, έφυγαν νωρίς από τη ζωή. Πρόκειται για τον Gary Brooker, τραγουδιστή των Procol Harum, που πέθανε σε ηλικία 76 ετών και τον Mark Lanegan των Screaming Trees που πέρασε στην... άλλη πλευρά, μόλις στα 57 του...












Ο Gary Brooker έχασε τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο. Γεννήθηκε στο Χάκνεϊ του ανατολικού Λονδίνου. Ηταν μόλις 14 ετών όταν δημιούργησε την πρώτη του μπάντα, τους The Paramounts, στο σχολείο.

Μετά την επιτυχία σε τοπικά νεανικά συγκροτήματα, οι The Paramounts υπέγραψαν με τη δισκογραφική EMI Records και γνώρισαν επιτυχία με το πρώτο τους σινγκλ «Poison Ivy», τον Ιανουάριο του 1964. Λίγα χρόνια μετά, ηγήθηκε του συγκροτήματος Procol Harum κατά τη διάρκεια της ιστορίας του που μετρά 55 χρόνια, συνδημιουργώντας και τραγουδώντας το δημοφιλέστερο τραγούδι τους «A Whiter Shade of Pale» από το 1967. Το τραγούδι τιμήθηκε το 2018 από το Rock and Roll Hall of Fame.

Εγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά σινγκλ όλων των εποχών, πουλώντας περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Στην πρώτη τελετή των μουσικών βραβείων Brit Awards το 1977 κέρδισε μαζί με το «Bohemian Rhapsody» των Queen το «καλύτερο βρετανικό ποπ σίνγκλ 1952-1977».

Το τρίτο άλμπουμ των Procol Harum από το 1969 με τίτλο «A Salty Dog» χαρακτηρίζεται ως το αριστούργημά τους, εγκαινιάζωντας μια εποχή πλούσιας, ενορχηστρωμένης προοδευτικής ροκ.

«Φώτιζε κάθε δωμάτιο στο οποίο έμπαινε και η καλοσύνη του προς μια πολύγλωσση οικογένεια θαυμαστών ήταν θρυλική. Ήταν γνωστός για την ατομικότητα, την ακεραιότητα και περιστασιακά την εκκεντρικότητά του. Η εξυπνάδα και η όρεξή του για το παράλογο, τον έκαναν έναν ανεκτίμητο αφηγητή», ανέφεραν τα μέλη του συγκροτήματος σε ανακοίνωση.

Σε ηλικία 57 χρόνων μάς αποχαιρέτησε και ο τραγουδιστής των Screaming Trees, Mark Lanegan
.

«Ο αγαπημένος μας φίλος Mark Lanegan πέθανε σήμερα το πρωί στο σπίτι του στο Killarney της Ιρλανδίας. Αγαπημένος τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συγγραφέας και μουσικός, ήταν 57 ετών και αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Σέλι» αναφέρει η ανακοίνωση στο λογαριασμό του στο Facebook.

Αρχικά, ο Lanegan έγινε γνωστός ως τραγουδιστής των Screaming Trees. Ήταν επίσης γνωστός ως μέλος των Queens of the Stone Age και The Gutter Twins. Κυκλοφόρησε έντεκα σόλο στούντιο άλμπουμ από το 1990, καθώς και τρία άλμπουμ συνεργασίας με την Isobel Campbell και δύο με τον Duke Garwood.

O Αμερικανός τραγουδιστής, γεννημένος και μεγαλωμένος στην επαρχία της πολιτείας της Ουάσινγκτον, κατάφερε να νικήσει μετά από μήνες τον κορωνοϊό που τον άφησε σε κώμα.

Η βιογραφία του «Devil in a Coma» όπου περιέγραψε τη βασανιστική, παρά λίγο μοιραία, εμπειρία του, κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Ολοένα και περισσότερο αυτό θύμιζε ένα ατελείωτο χαράκωμα σε μια φυλακή της κομητείας όπου δεν μπορούσα να κουνηθώ, με τη δίκη μου να είναι σκοπίμως απροσδιόριστη, διαρκώς μεταφερόμενη ώστε να με κρατάνε φυλακισμένο. Ό,τι κι αν ήταν αυτό το σκ@@@βαγόνι στο οποίο είχα μπει, δεν ήταν αστείο. Είχα πάρει τις κλωτσιές που μου άξιζαν μέσα στα χρόνια, αλλά αυτό προσπαθούσε να με διαλύσει, σώμα και ψυχή, και δεν μπορούσα να δω φως στο τούνελ» έγραφε σε απόσπασμα που είχε δημοσιεύσει ο Guardian.

Για χρόνια χρήστης ναρκωτικών και φίλος των Κερτ Κομπέιν, Τζέφρι Λι Πιρς των Gun Club, ο Λάνεγκαν αποκαλείτο ως ο «μεγάλος επιζών της ροκ».









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...