Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Scorpions - Rock Believer [2022]

«AKOMA περιμένουμε μια στιγμή για έμπνευση, να κάνουμε ένα νέο άλμπουμ, όπως έκαναν οι Judas Priest και οι Metallica. Πρέπει να περιμένετε μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή», είχε δηλώσει το 2018 ο Rudolf Schenker και απ' ότι φαίνεται, καλώς έπραξαν και περίμεναν οι Scorpions για το νέο άλμπουμ τους. Είναι το Rock Believer, 19ο της μεγαλειώδους (μέχρι το Savage Amusement) πορείας τους και νομίζω ότι ακούγοντάς το, θα... σκάσουν πολλά χαμόγελα, παρότι ο κόσμος δοκιμάζεται από ακόμη μία πολεμική σύρραξη...







Oι Σκορπιοί τσιμπούν ακόμη...




Υστερα από το συμπαθέστατο Return To Forever του 2015, oι «Σκορπιοί» χώρισαν τους δρόμους τους με τον ντράμερ James Kottak και πλέον πορεύονται με τον Mikkey Dee, το... πολυβολείο των Motorhead, οι οποίοι πέρασαν στην Ιστορία.

Το γκρουπ είχε διατυμπανήσει ότι ήθελε να επιστρέψει στις μέρες των 80's. Θετική αντίδραση, αν σκεφτούμε ότι με το που μπήκαν στα 90's δεν κυκλοφόρησαν ποτέ μεγάλο άλμπουμ. Δύσκολο εγχείρημα όμως, διότι όταν ο πήχης έχει πάει στο... διάστημα, τότε κινδυνεύεις να εκτεθείς. Θα πείτε -και ορθά- πως «αν δεν ρισκάρουν οι Scorpions, τότε ποιοι θα το πράξουν;»

Ηδη, τα τελευταία χρόνια, ακούσαμε σπουδαία άλμπουμ από «δεινόσαυρους» του σκληρού ήχου (βλ. Priest, Maiden, Metallica, Accept, Saxon κτλ) και το Rock Believer ήρθε, θαρρείς, για να αναμετρηθεί μαζί τους.

Οι Scorpions «μπαίνουν» με το Gas in the Tank και με ύφος (ριφ, σειρήνες) και στυλ Breaking The Law των Judas Priest. Ζωηρό ως οφείλει το εναρκτήριο κομμάτι· θεωρώ ότι περνάει το πάσο, που λένε και οι σεφ. Παρόλα αυτά νομίζω ότι ο Meine δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει ερμηνείες του παρελθόντος με κραυγές και τα συναφή.

Roots in My Boots. Εισαγωγή και δομή που φέρνει σε Blackout. Συναυλιακό, ξεσηκωτικό, αξιόλογο. Ο ήχος του Mąciwoda στο μπάσο είναι αυτός που πρέπει, ύστερα από χρόνια. Θα μπορούσε αυτό το κομμάτι να ανοίγει το άλμπουμ.

Knock 'em Dead. Ενδιαφέρον κομμάτι, λίγο αδύναμο το ρεφρέν, αλλά οκ, μην είμαστε πλεονέκτες.

Rock Believer. Μια αναδρομή στη μεγαλειώδη πορεία τους. Ενδιαφέρον το παιχνίδι του Dee με την κουδούνα. Τρυφερό mid tempo τραγούδι, σε ύφος 80's, όπως πρέπει και ευχάριστο στο αυτί.

Shining of Your Soul. Είναι το κομμάτι που περίμενα από τους Scorpions του 2022. Πατάει ξεκάθαρα πάνω στο Is There Anybody There, όμως έχει πολύ ωραία νέα κιθαριστικά στοιχεία. Γέφυρες, ριφ, ρεφρέν, όλα. Από τα καλύτερα του άλμπουμ.

Seventh Sun. Η βαριά σκιά του The Zoo πέφτει εδώ, παρόλα αυτά και αυτό το κομμάτι έχει τη δική του προσωπικότητα με το μπάσο να «σέρνεται» υπέροχα στο φόντο της σύνθεσης. Ενα κομμάτι... Scorpions.


Hot and Cold. Ενδιαφέρον ριφ που χάνεται όμως από τη γενικότερη δομή του κομματιού. Θυμίζει έντονα Crazy World για να καταλάβετε και μάλλον αδιάφορη η ερμηνεία του.

When I Lay My Bones to Rest. Το πιο rock n' roll κομμάτι του άλμπουμ, όμως το πνεύμα πρόθυμο, η σαρξ... ασθενής. Οι Scorpions εδώ, προσπαθούν να υπερβάλλουν εαυτούς και δυστυχώς αυτό φαίνεται κυρίως στα φωνητικά. Δεν είναι κακό κομμάτι πάντως.

Peacemaker. Από τα πρώτα κομμάτια που ακούσαμε. Κι εδώ έχουμε καλή «μπούκα», πλούσια ριφ και μπάσο, όμως νομίζω ότι το ρεφρέν και ο Meine χαλούν όλη τη φρεσκάδα του κομματιού. Γενικά πάντως, πολύ δυνατό κομμάτι που παίρνει κεφάλια.

Call of the Wild. Οι τόνοι πέφτουν ξανά με ένα mid tempo κομμάτι, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Meine. Εδώ ναι, βγάζει όλο του το μεγαλείο σε ένα όμορφο τραγούδι.

When You Know (Where You Come From). Οταν οι Scorpions έχουν βγάλει μπαλάντες - σταθμούς, κάθε νέα προσπάθεια αποτελεί και μια τεράστια πρόκληση. Ομορφο και αυτό το κομμάτι, παρόλα αυτά, με σωστή ερμηνεία. 

Σ' αυτό το σημείο η βασική έκδοση ολοκληρώνεται, ενώ στη Deluxe θα συναντήσουμε 4 ακόμη tracks συν μια επανεκτέλεση, που το μόνο που θα κρατήσουμε είναι μάλλον το Shoot for Your Heart, ένα ανάλαφρο rock n' roll κομμάτι, που... βγαίνει χωρίς προσπάθεια (αλήθεια γιατί δεν μπήκε στη βασική έκδοση;)

Συμπερασματικά: Οι Scorpions δείχνουν φρέσκοι, ξεκούραστοι, το θέλουν και μπορούν τόσο συνθετικά, όσο και ηχητικά· εμφανίζονται ξεκάθαρα αναβαθμισμένοι. Ο Dee είναι στιβαρός, όπως αναμενόταν, θα περάσει μάλλον απαρατήρητος για το ευρύ κοινό, όχι όμως για τους... υποψιασμένους. Ο Mąciwoda επιτέλους ακούγεται όπως πρέπει στο μπάσο, ενώ οι Schenker και Jabs παρουσιάζονται αναγεννημένοι, ώριμοι, το έχουν ακόμη μέσα τους το... μικρόβιο.

Δυστυχώς, δε θα μπορούσα να πω το ίδιο για τον συμπαθέστατο Meine. Το έχει η μοίρα των ιδιαίτερων τρσγουδιστών, να φθείρονται πιο πολύ απ' όλους. Κάποιες συνθέσεις τον «κρεμάνε» γιατί είναι γραμμένες για άλλες εποχές και δυστυχώς τα χρόνια έχουν περάσει. Εκεί όμως που μπαίνει στο... καλούπι του, ο Γερμανός ερμηνευτής βγάζει όλο το απόσταγμα της πείρας του και της φωνής του.

Οπως και να 'χει, το Rock Believer, για τους Scorpions του 2022, είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Εχει προσωπικότητα, αυθεντικότητα και -επιτέλους- μεράκι και φρεσκάδα. Οι Σκορπιοί τσιμπούν ακόμη.

Τα κομμάτια:

1. Gas in the Tank [Rudolf Schenker] 3:40
2. Roots in My Boots [Schenker].3:17
3. Knock 'em Dead [Schenker] 4:11
4. Rock Believer [Meine, Schenker] 3:57
5. Shining of Your Soul [Schenker, Greg Fidelman] 3:57
6. Seventh Sun [Schenker, Hans-Martin Buff, Ingo Powitzer, Fidelman] 5:30
7. Hot and Cold [Matthias Jabs] 4:12
8. When I Lay My Bones to Rest [Schenker] 3:07
9. Peacemaker [Schenker, Paweł Mąciwoda] 2:56
10. Call of the Wild [Schenker] 5:20
11. When You Know (Where You Come From) [Schenker] 4:22
Total length: 44:29

Deluxe edition
12. Shoot for Your Heart [Meine] 4:01
13. When Tomorrow Comes [Schenker] 3:47
14. Unleash the Beast [Schenker] 4:17
15. Crossing Borders [Meine, Jabs] 3:38
16. When You Know (Where You Come From)" (acoustic version) 3:44
Total length: 63:56

The SHADOW
Αξιολόγηση: 7/10










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...