Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Πέντε κομμάτια στα οποία υποκλίθηκε ο Ronnie James Dio

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, στις 16 Μαΐου του 2010, ο κορυφαίος ερμηνευτής του σκληρού ήχου, ο Ronnie James Dio, έχανε τη μάχη με τον καρκίνο στα 67 του σε νοσοκομείο του Χιούστον. Η πορεία του αξιομνημόνευτη και η ποιότητά του αδιαπραγμάτευτη. Η συντριπτική πλειονότητα όλων όσοι ασχολήθηκαν με το metal, υποκλίνεται στο μεγαλείο του. Ομως, και αυτός είχε αποκαλύψει ότι θαυμάζει πέντε κομμάτια από άλλες μπάντες...







Σχεδόν με ό,τι καταπιάστηκε μετά τους Elf, αποτέλεσε σημείο αναφοράς. Κατάφερε να κρατήσει όρθιο το θηρίο των Black Sabbath μετά την αποχώρηση του Ozzy. Είχε ήδη δημιουργήσει από το μηδέν, μαζί με τον Blackmore, την υπερμπάντα Rainbow, ενώ ακόμη κι όταν αποφάσισε να κινηθεί μόνος, κυκλοφόρησε άλμπουμ μνημεία.

Το 2009, λίγους μήνες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, είχε μιλήσει στο Blabbermouth και είχε κατονομάσει πέντε κομμάτια, τα οποία αγαπούσε και είχε ξεχωρίσει όλα αυτά τα χρόνια. Ποια ήταν αυτά;

War Pigs (Black Sabbath)

Εξηγώντας γιατί διάλεξε το τραγούδι από την εποχή του Osbourne, είχε τονίσει: «Οι στίχοι του Geezer, στέκονται ψηλά γιατί ήταν μια διαμαρτυρία για ανθρώπους που δημιουργούσαν πόλεμο και δεν το είχαμε ξανακούσει αυτό. Είναι περίεργος τίτλος, έτσι δεν είναι; Απλώς το συνδυάζεις και είναι τόσο έξυπνο. Μουσικά, γράφτηκε τόσο καλά».



Smoke On The Water (Deep Purple)

Ο Dio θεωρούσε ότι είναι «ένα από τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών». «Ο Ritchie (Blackmore) έγραψε ένα riff που μπορούμε να παίξουμε όλοι. Τόσο απλό, αλλά είναι ένα υπέροχο riff. Απλώς νομίζω ότι είναι ένα από τα κορυφαία κλασικά τραγούδια όλων των εποχών και όταν το ακούω, αναπολώ εκείνη την εποχή της ζωής μου. Είναι σημαντικό για μένα».



Nostradamus (Judas Priest)

Εκπληξη αποτέλεσε η επιλογή του Nostradamus των Judas Priest, κάτι που δεν αιτιολόγησε.



Spoonman (Soundgarden)

Ο Dio είχε επαινέσει τις δυνατότητες του Chris Cornell στη σύνθεση, τονίζοντας: «Απλώς νομίζω ότι είναι ένα υπέροχο τραγούδι και τόσο ασυνήθιστο. Απλώς γράφουν τόσο διαφορετικά (σ.σ. οι Soundgarden), αλλά διατηρούν τις επιρροές από το hard rock και το heavy metal, πριν από αυτους».



Enter Sandman (Metallica)

Τέλος, τη λίστα συμπληρώνουν οι Metallica και το χαρακτηριστικό κομμάτι τους Enter Sandman, το οποίο ο Dio είχε ορίσει ως το κομμάτι που άλλαξε την κατεύθυνση της καριέρας τους. «Είναι απλώς ένα καλοπαιγμένο, τέλειο τραγούδι από αυτούς την τέλεια στιγμή. Όλοι περίμεναν κάτι διαφορετικό ή ίσως περίμεναν κάτι το ίδιο, αλλά αυτοί τους έδωσαν κάτι πολύ, πολύ διαφορετικό, οπότε αυτό είναι ένα υπέροχο τραγούδι», είχε πει.



Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ το αφιέρωμα στα άλμπουμ Holy Diver και Heaven And Hell.

The SHADOW








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...