Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Jeff Beck



ENA TΕΡΑΣΤΙΟ πλήγμα έφερε το 2023 στον σκληρό ήχο καθώς ο θρυλικός κιθαρίστας και μουσικός Jeff Beck, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Ο Αγγλος καλλιτέχνης ήταν μία από τις σημαντικότερες μορφές της ηλεκτρικής κιθάρας και του ήχου της γενιάς του και ξεκίνησε την μουσική του καριέρα με τους Yardbirds, όπου αντικατέστησε τον Eric Clapton...










«Ο 
Beck προσβλήθηκε από βακτηριακή μηνιγγίτιδα», τόνισε ο εκπρόσωπός του, προσθέτοντας ότι «η οικογένειά του ζητά σεβασμό της ιδιωτικής ζωής ενώ βιώνει αυτή την τεράστια απώλεια».

Ο Beck ήταν ένας από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες όλων των εποχών, του οποίου τα δάχτυλα και οι αντίχειρες ήταν ασφαλισμένα για 7 εκατομμύρια λίρες. Πρωτοστάτησε στη jazz-rock, πειραματίστηκε με το fuzz και το distortion και άνοιξε το δρόμο για είδη όπως το psych rock και το heavy metal κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Ηταν οκτώ φορές κάτοχος Grammy και εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame τόσο ως σόλο καλλιτέχνης όσο και ως μέλος των Yardbirds.

Ο Ozzy Osbourne έγραψε στο Twitter: «Δεν μπορώ να εκφράσω πόσο στεναχωριέμαι που άκουσα τον θάνατο του Jeff Beck. Τι τρομερή απώλεια για την οικογένειά του, τους φίλους και τους πολλούς θαυμαστές του. Ήταν μεγάλη τιμή που γνώρισα τον Jeff και απίστευτη τιμή που έπαιξε στο τελευταίο άλμπουμ μου».


Ο κιθαρίστας των Black Sabbath, Tony Iommi, δήλωσε εντελώς σοκαρισμένος: «Ο 
Jeff ήταν τόσο καλός άνθρωπος και ένας εξαιρετικός εμβληματικός, ιδιοφυής κιθαρίστας - δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος Jeff Beck», έγραψε στο Twitter.

Ο Beck γεννήθηκε ως Geoffrey Beck το 1944, στο Wallington, στο νότιο Λονδίνο. Ως παιδί, τραγούδησε σε εκκλησιαστική χορωδία και άρχισε να παίζει κιθάρα ως έφηβος, παίρνοντας το πρώτο του όργανο αφού προσπάθησε να ξεγελάσει ένα κατάστημα μουσικής. 

Αφού παρακολούθησε για λίγο τη σχολή τέχνης στο Λονδίνο, ο Beck άρχισε να παίζει με τον Screaming Lord Sutch μέχρι που, μετά την αποχώρηση του Eric Clapton από τους Yardbirds, ο Jimmy Page τον σύστησε ως αντικαταστάτη του. Αν και ήταν ήδη επιτυχημένοι εκείνη την εποχή, οι Yardbirds είχαν πολλές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους κατά τη σύντομη θητεία του Beck. Ο Beck παρέμεινε μόνο για 20 μήνες, αποχωρώντας από το γκρουπ το 1966 λόγω εντάσεων μεταξύ των συγκροτημάτων που είχαν προκύψει κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στις ΗΠΑ.

Το 1968, ο Beck κυκλοφόρησε το Truth, το ντεμπούτο σόλο άλμπουμ του, το οποίο βασιζόταν σε blues και hard rock και λέγεται ότι άναψε τη σπίθα για το heavy metal.

Στα μέσα της δεκαετίας του '70, ο Beck έπαιξε support στο τζαζ-ροκ συγκρότημα Mahavishnu Orchestra του John McLaughlin σε περιοδεία, μια εμπειρία που άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο έβλεπε τη μουσική. 

Η δράση του Beck επιβραδύνθηκε δραματικά τη δεκαετία του '80, εν μέρει λόγω της ταλαιπωρίας του από εμβοές.

Το άλμπουμ του 1989, Jeff Beck's Guitar Shop ήταν το τελευταίο σόλο άλμπουμ του, αλλά παρέμεινε ενεργός στη δεκαετία του '90, συνεργαζόμενος με τους Jon Bon Jovi, Kate Bush και Roger Waters, μεταξύ άλλων. Το 1999, κυκλοφόρησε το Who Else, το οποίο ενσωμάτωσε techno και ηλεκτρονικά στοιχεία.










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...