Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Uriah Heep - Chaos & Colour [2023]

OI AΓΕΡΑΣΤΟΙ Uriah Heep του Mick Box ή ορθότερα οι Uriah Heep του... αγέραστου Mick Box, επέστρεψαν με το 25ο άλμπουμ μιας κολοσσιαίας δισκογραφίας, περίπου 2,5 χρόνια μετά το θεσπέσιο Living The Dream του 2018, που προσωπικά με είχε αφήσει άφωνο. Η θρυλική αυτή μπάντα μάς χαρίζει το Chaos & Colour κι όπως αντιλαμβάνεστε, η κεντρική ιδέα έρχεται μέσα από την περιπέτεια με τον κορωνοϊό...







Ναι μεν, αλλά...




Οι Uriah Heep βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο, όχι σαν τον αδίστακτο κακοποιό του Ντίκενς στο «David Copperfield», απ' όπου πήραν και το όνομά τους, αλλά σαφέστατα επηρεασμένοι από την πανδημία, με έντονους προβληματισμούς (είναι διάχυτοι κυρίως στο εναρκτήριο κομμάτι του άλμπουμ) αλλά και αρκετή αισιοδοξία για το μέλλον.

Από το πρώτο κιόλας άκουσμα, ο φίλος της μπάντας που έχει «λιώσει» το προηγούμενο άλμπουμ, θα αντιληφθεί ότι το Chaos & Colour, βαδίζει στην ίδια πετυχημένη συνταγή.

Πετυχημένη συνταγή, ναι, αλλά πόσο ενδιαφέρον μπορεί να έχει ένα φαγητό που έχουμε δοκιμάσει πάλι, έστω κι αν ήταν υπέροχο;

Το φετινό άλμπουμ των Heep γραπώνει τον ακροατή με τον -για μία φορά ακόμη- εξαιρετικό ήχο του. Mick Box (Guitar / Vocals), Phil Lanzon (Keys / Vocals), Bernie Shaw (Lead Vocals), Dave Rimmer (Bass / Vocals) και Russell Gilbrook (Drums / Percussion), κοχλάζουν από ενέργεια και αυτό που βγάζουν είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Τόσο ο ήχος της μπάντας, όσο και η απόδοση της είναι εντυπωσιακά, κι αυτό θεωρώ ότι είναι το μεγάλο ατού της νέας δουλειάς.

Στο Chaos & Colour υπάρχει φρεσκάδα, ένταση και μεταδοτικότητα, όμως κάπου, η τελική γέυση που μου άφησε μοιάζει σαν όλο το άλμπουμ να αποτελεί συνέχεια του Living The Dream και κάποια από τα κομμάτια να έχουν... περισσέψει από αυτή τη δουλειά.

Η πλειονότητα των συνθέσεων, αλλά και τα ρεφρέν, κάπου δείχνουν να... βαλτώνουν, ενώ άλλες ακούγονται τραβηγμένες από τα μαλλιά, πλην εξαιρέσεων.


Το Silver Sunlight για παράδειγμα έχει ενέργεια και ήχο, όμως η σύνθεσή του είναι κατώτερη του αναμενομένου, ίσως βαρετή. Οι Heep παρουσιάζουν σ' αυτό το άλμπουμ τρία κομμάτια μεγαθήρια σε διάρκεια, γύρω στα 8 λεπτά το καθένα.

Το One Nation, One Sun, το οποίο είναι μια... ξεχειλωμένη μπαλάντα που προσπαθεί να φτιάξει ατμόσφαιρα, ο Shaw ερμηνεύει υπέροχα, αλλά θεωρώ ότι κάτι λείπει.

Το You’ll Never Be Alone, είναι εξαιρετικό, πολυεπίπεδο, ψαγμένο με πιάνο, κιθαριστικές εκρήξεις, με το μόνο μείον ότι ο Box κάνει κατάχρηση στο wah wah. 

Το Freedom to Be Free περικλείει όλη τη φιλοσοφία και την αύρα του άλμπουμ. Χάος και χρώμα: πολύ δυνατά επί μέρους στοιχεία αλλά το σύνολο κάπου χάνεται και η σύνθεση κάνει κοιλιά. Αυτό δε σημαίνει ότι το κομμάτι δεν είναι πολύ δυνατό με τον Dave Rimmer να χαρίζει ένα σόλο μπάσου με μπόλικο distortion και μια μαγευτική γέφυρα αμέσως μετά.

Aπό τα άλλα κομμάτια, θα κρατήσω την Deep Purple αύρα του Golden Light, τα α λα Yes πλήκτρα του Fly Like an Eagle, το funky παιχνίδισμα του Closer to Your Dream,  όπως και το νευρικό Save Me Tonight που ανοίγει την αυλαία.

Οι Uriah Heep επιμένουν να βγάζουν ψυχή εν έτει 2023. Στο Chaos & Colour κάπου τα καταφέρνουν, κάπου όχι. Οι συνθέσεις για το μέγεθος της μπάντας επιβάλλεται να ξεχωρίζουν και να μην ακούγονται φλύαρες, όσο κι αν υπάρχει ενέργεια και υπέροχος ήχος, όσο κι αν ο Phil Lanzon βγάζει τον καλύτερο εαυτό του πάνω στα πλήκτρα, όσο κι αν ο Bernie Shaw γίνεται καλύτερος με την πάροδο των ετών στο μικρόφωνο. 

Το Chaos & Colour είναι ένα σύνολο μαγευτικών στιγμών. Υπέροχες πινελιές χρωμάτων πάνω σε έναν... χαοτικό πίνακα, τον οποίο όμως αν τον κοιτάξουμε από απόσταση, δεν είναι τόσο εντυπωσιακός τελικά. Αυτό δε σημαίνει ότι το άλμπουμ δεν αξίζει αρκετών ακροάσεων.


Τα κομμάτια:

1. Save Me Tonight 3:30
2. Silver Sunlight 4:28
3. Hail the Sunrise 4:21
4. Age of Changes 5:48
5. Hurricane 4:12
6. One Nation, One Sun 7:32 malanga
7. Golden Light 5:07 Deep purple
8. You’ll Never Be Alone 7:55 
9. Fly Like an Eagle 3:46
10. Freedom to Be Free 8:10
11. Closer to Your Dream 3:36

The SHADOW

Αξιολόγηση: 6,5/10









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...