Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΑΣΚΕΥΗ: I Can't Explain [1964] The Who


ΛΙΓΟΥΣ μήνες πριν από την επίσημη δισκογραφική πρεμιέρα τους με το άλμπουμ My Generation το 1965, οι Who είχαν ρίξει ήδη τις πρώτες... προειδοποιητικές βολές τους, κυκλοφορώντας δύο singles. Αρχικά με το Zoot Suit και I'm the Face, τον Ιούλιο του 1964, ενώ τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους με το I Can't Explain που είχε ως b side το Bald Headed Woman...






Το I Can't Explain προκάλεσε αμέσως αίσθηση, ειδικά όταν ακούστηκε τον Ιανουάριο του 1965 στην Αγγλία. Ο δημιουργός του, Pete Townshend, έχει δηλώσει πως επιρροές για το βασικό ριφ του κομματιού αυτού αποτέλεσαν τα Louie Louie του Richard Berry και All Day and All of the Night των The Kinks (κομμάτι που διασκεύασαν oι Scorpions για το Comeblack το 2011). Πέραν από τους Roger Daltrey, John Entwistle, Keith Moon και Pete Townshend, συνεισφορά στο ιστορικό αυτό κομμάτι είχε και Jimmy Page, o oποίος έπαιξε ρυθμική κιθάρα.
Σπουδαιότερη διασκευή θεωρείται αυτή των Scorpions το 1989, μέσα από τη φοβερή συλλογή τους Best Of Rockers 'N' Ballads.



Τη δική του προσπάθεια πάνω στο κομμάτι είχε κάνει 16 χρόνια πριν από τους «Σκορπιούς», το 1973, ο David Bowie για το 7ο άλμπουμ του, Pin Ups (στο εξώφυλλο o καλλιτέχνης εικονίζεται με το γνωστό μοντέλο, ηθοποιό και τραγουδίστρια της εποχής, Lesley Lawson, κατά κόσμον, Twiggy).




Tελευταία αξιόλογη προσπάθεια συναντάμε το 2012 από τον Iggy Pop για το άλμπουμ - αφιέρωμα στους The Who, Who Are You - An All-Star Tribute To The Who.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...