Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Mama Kin & Dream On [Aerosmith] 1973


TO... ΣΩΤΗΡΙΟ έτος 1973, oι Aerosmith έκαναν τα δισκογραφικά αποκαλυπτήριά τους στο αμερικανικό κοινό -αρχικά- με το ομώνυμο άλμπουμ τους. Η μοναδική πορεία τους πυροδότησε τεράστιες εξελίξεις πάνω στο χαρντ ροκ και το rock n' roll, αφού το γκρουπ αποτέλεσε σημείο αναφοράς για σπουδαία συγκροτήματα και κιθαρίστες. Ομως, μέσα σ' αυτή την... ταπεινή παρθενική εμφάνισή τους, δύο κομμάτια αγαπήθηκαν παράφορα τόσο από το κοινό, όσο και από άλλους σπουδαίους μουσικούς: τα Mama Kin και Dream On. Tα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν...



Aλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 1986 oι Guns N' Roses βρίσκονται προ των πυλών του ανεπανάληπτου Appetite For Destruction και κυκλοφορούν το πρώτο τους δισκογραφικό πόνημα, ένα live ΕΡ τεσσάρων κομματιών, με τίτλο Live ?!*@ Like a Suicide, ουσιαστικά το μισό Lies, το οποίο θα κυκλοφορήσει το 1988. Μέσα σ' αυτό, τοποθετούν το Mama Kin, ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια του Slash, μεγάλου φαν των Aerosmith, σε μία άκρως ξεσηκωτική εκτέλεση, που έμεινε στη rock n' roll ιστορία.



Πέρσι, οι Αμερικανοί Buckcherry, δοκίμασαν τις δυνάμεις τους πάνω στη θρυλική σύνθεση του Steven Tyler και οφείλω να ομολογήσω ότι το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακό. Η διασκευή αυτή, βρίσκεται στο ΕΡ των Buckcherry με τίτλο Fuck.



Kαι πάμε στο Dream On, το οποίο λόγω της πιο μελωδικής δομής του «μαγνήτισε» περισσότερους καλλιτέχνες. Το 1988 oι Mission, γκρουπ των Wayne Hussey και Craig Adams των Sisters of Mercy, κυκλοφορούν το 3ο άλμπουμ τους (Children) σε παραγωγή του μεγάλου John Paul Jones. Ακούστε:



Και φθάνουμε στο 1999. Εκείνη τη χρονιά έμελλε να κυκλοφορήσει μία συλλογή - αφιέρωμα στους Aerosmith, με τίτλο Not the Same Old Song and Dance, σε παραγωγή των Βob Kulick (KISS) και Bruce Bouillet (Racer X, Epidemic, Scream). Το... λιθαράκι τους σ' εκείνη την προσπάθεια είχαν βάλει ονόματα όπως oι Mark Slaughter, Tony Levin, Steve Luckather, Eric Singer, Vince Neil, Ted Nugent, Tracii Guns, Rudy Sarzo και πάρα πολλοί άλλοι. Η προσπάθεια που ξεχωρίζει, όμως, είναι το Dream On, το οποίο αποδίδουν Α-ΠΙ-ΣΤΕΥ-ΤΑ ο Ronnie James Dio παρέα με τους Yngwie Malmsteen, τον τρομερό μπασίστα Stu Hamm και τον ντράμερ Gregg Bissonette, αδερφό ενός ακόμη σπουδαίου μπασίστα, του Matt. Aκούστε διασκευή:



2002, και ο μέγας Alex Skolnick, των thrash θεών, Testament, εκπλήσσει άλλους ευχάριστα, άλλους δυσάρεστα με την απότομη στροφή του στη jazz. Mαζί με τους Matt Zebroski (ντραμς) και Nathan Peck (μπάσο), δημιουργεί τους Alex Skolnick Τrio και κυκλοφορεί το άλμπουμ jazz διασκευών, Goodbye to Romance: Standards for a New Generation. Mέσα εκεί «κρύβει» και το Dream On , μαζί με κομμάτια όπως τα No One Like You, Detroit Rock City, Goodbye To Romance, War Pigs κτλ. Υποκλίνομαι στο μεγαλείο του Alex Skolnick.



Το 2005 o πρωτοπόρος Αμερικανός κιθαρίστας Michael Angelo Batio, δημιουργός της διπλής ηλεκτρικής κιθάρας με τα δύο ανάποδα τάστα, διασκευάζει το Dream On, για το 5ο άλμπουμ του, Hands Without Shadows. Θαυμάστε:



Οι Aerosmith με δύο κομμάτια, κατάφεραν να προσελκύσουν σπουδαίους καλλιτέχνες οι οποίοι μας χάρισαν, πραγματικά μοναδικές εκτελέσεις, που προσωπικά τις ακούω με τεράστια ευχαρίστηση κάθε φορά. Το ροκ και το μέταλ σε όλο το μεγαλείο τους (ακολουθoύν τα original κομμάτια του αφιερώματος).









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...