Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Anderson / Stolt - Invention Of Knowledge [2016]


ΔΕ ΜΠΟΡΩ να γνωρίζω αν συμβαίνει ηθελημένα ή αν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά (θα επαναλάβω) το 2016 εξελίσσεται σε μία άτυπη κόντρα μεταξύ του progressive και του thrash. Kαι τα δύο ιδιώματα μάς χαρίζουν απλόχερα σπουδαία άλμπουμ μέχρι στιγμής και ήδη βρισκόμαστε στα μέσα του έτους. Ενός έτους κατά το οποίο κυκλοφόρησε το άλμπουμ της συνεργασίας δύο τεράστιων μουσικών: του πρώην τραγουδιστή των θρυλικών YES, Jon Anderson και του κιθαρίστα - τραγουδιστή και ιθύνοντα νου των The Flower Kings με πετυχημένο πέρασμα από τους Transatlantic του Neal Morse, Roine Stolt...






{Μία ταιριαστή μίξη δύο διαφορετικών εποχών του progressive εν έτει 2016}


Το αποτέλεσμα αυτής της σπουδαίας συνεργασίας, δε θα μπορούσε να ήταν άλλο από το μαγευτικό, Invention Of Knowledge. Ενα άλμπουμ, πραγματικά πλούσιο σε μελωδίες, μουσικά χρώματα και δημιουργίες που μόνο ένα τέτοιο δίδυμο μπορεί να μας χαρίσει. Για να πω την αλήθεια, οι... σχέσεις μου με τον Stolt δεν ήταν και οι πιο... κολλητές. Π
αρότι πάντα θαύμαζα τους Kaipa, τον... συνάντησα ξανά όταν συνεργάστηκε με τους Transatlantic και εκεί έμαθα από πρώτο χέρι τα... νέα του.

Στην πορεία, άκουσα και τις δουλειές του με τους The Flower Kings, οπότε και απέκτησα μια σφαιρική άποψη. Για τον Jon Anderson, δε χρειαζόταν καν να μπω στον κόπο μιας αναζήτησης. Τα πιο πολλά έργα του βρίσκονται, χρόνια τώρα, στη δισκοθήκη μου· από τους ΥΕS μέχρι τις δουλειές του με τον σπουδαίο Ιάπωνα συνθέτη, Kitaro.


Το Invention Of Knowledge δημιουργήθηκε με demos που αντάλλασσαν οι δύο καλλιτέχνες μεταξύ τους μέσω Ιντερνετ. Ο Anderson τραγούδησε όλα τα βασικά φωνητικά μέρη, ενώ τα backing έβγαλε ο Stolt μαζί με τους Nad Sylvan, Daniel Gildenlow, Anja Obermayer, Maria Rerych, και Kristina Westas. Ο Stolt έπαιξε και συνέθεσε όλα τα κιθαριστικά μέρη με τους συνεργάτες του στους The Flower Kings, Jonas Reingold στο μπάσο και Felix Lehrmann στα ντραμς, ενώ ο Tom Brislin ανέλαβε τα keyboards.

Το άλμπουμ χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες (Invention Of Knowledge, Knowing, Everybody Heals, Know…), ήτοι 9 κομμάτια. Εκεί μέσα, σ' αυτό το πολύχρωμο «δαιδαλώδες» σκηνικό του Anderson και του Stolt θα ακούσουμε στο α' μέρος, τα υπέροχα φωνητικά του πρώτου και ένα μεγαλειώδες κιθαριστικό solo του δεύτερου και πολλά... παιχνιδίσματα του Stolt με τα πλήκτρα. Θα ακούσουμε χορωδιακά, αλλά και ατμοσφαιρικά μέρη, ambient ήχους και φωνητικά, τρομπέτες, μοναχικές μελωδίες πιάνου και νέα επικά solos. Oλοι, μα όλοι, στο σχήμα «παρενοχλούν» ο ένας τον άλλο και βρίσκονται θαρρείς σε μια συνεχή εγρήγορση, παρότι πολλές φορές δε γίνεται αντιληπτή, λόγω του ύφους του κομματιού. 

Το Invention Of Knowledge θα θυμίσει σε όλους τους οπαδούς του ροκ και δη του progressive, ότι αυτή η μουσική είναι ανεξάντλητη, αρκεί να βρεθούν μαζί οι σωστοί άνθρωποι τον κατάλληλο χρόνο. Κι εδώ η συνένωση των Anderson και Stolt πετυχαίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μία ταιριαστή μίξη δύο διαφορετικών εποχών του progressive εν έτει 2016. Ενα θαυμάσιο άλμπουμ που αξίζει να το προσέξετε.


Τracklist:

Invention of Knowledge (22:52)

1. Pt I. Invention (09:41)
2. Pt II. We Are Truth (06:41)
3. Pt III. Knowledge (06:30)

Knowing (17:48)

4. Pt I. Knowing (10:31)
5. Pt II. Chase and Harmony (07:17)

Everybody Heals (13:09)

6. Pt I. Everybody Heals (07:36)
7. Pt II. Better by Far (02:03)
8.Pt III. Golden Light (03:30)

9. Know… (11:13)

Total running time: 65:04

THE SHADOW
Αξιολόγηση: 9>10






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...