Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Fates Warning - Theories Of Flight [2016]


ΟΙ FATES Warning είναι ξανά εδώ, τρία χρόνια μετά το εξαιρετικό Darkness In A Different Light, παρουσιάζοντάς μας το 12ο άλμπουμ τους. Mια δουλειά που περιλαμβάνει αρκετές και πλούσιες «ενέσεις» heavy metal στις συνθέσεις των οκτώ κομματιών του Theories Of Flight...





{Heavy metal πλεύσεις χωρίς παρεκτροπές και πάντα πλούσιο, χορταστικό progressive}


Οι Αμερικανοί γητευτές του progressive metal παρουσιάζονται οργισμένοι, ξεκούραστοι και καλά δομημένοι όπως στα περισσότερα άλμπουμ τους. Σε κάποια κομμάτια το αμιγώς progressive στοιχείο υποχωρεί στον συνθετικό τομέα, υπέρ των πιο heavy δομών και, μοιραία, αυτές οι συνθέσεις ακούγονται πιο μελωδικές και λιγότερο «δαιδαλώδεις».

Τα «πυρηνικά» όπλα του γκρουπ (Matheos, Jarzombek, Vera) εκρήγνυνται άλλοτε ελεγχόμενα, άλλοτε χωρίς... οίκτο, προσφέροντας απλόχερα -και σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη φωνή του Αlder- πολλά χορταστικά λεπτά prog «βομβαρδισμού». Το  Theories Of Flight, είναι ένα άλμπουμ αντάξιο του προκατόχου του και του μεγέθους των Fates Warning.


Μετά το εντυπωσιακό From the Rooftops, που ανοίγει υπέροχα το άλμπουμ, η τριπλέτα, Seven Stars, SOS και The Light and Shade of Things, αποτελεί την πιο heavy παρένθεση της νέας αυτής δουλειάς και για τα δικά μου αυτιά, μάλλον την πιο... φλύαρη, που δεν έχει να επιδείξει κάτι ιδιαίτερο και, μοιραία, κόβει «πόντους» από τη συνολική εικόνα του Theories Of Flight.

Από το White Flag, το γκρουπ ενισχύει κατακόρυφα το prog στοιχείο της και ο ακροατής... παραδίνεται άνευ όρων, ειδικά όταν ακολουθεί το Like Stars Our Eyes Have Seen, το καλύτερο κομμάτι της 52λεπτης οκτάδας. Το δεύτερο 10λεπτο The Ghosts of Home, σε αντίθεση με το The Light and Shade of Things, υποστηρίζει σε κάθε δευτερόλεπτο τη χρονική διάρκειά του και συναρπάζει, ενώ το ακροτελεύτιο, ομώνυμο, Theories of Flight, «σβήνει» με την instrumental δομή του το 12ο πόνημα των Αμερικανών.

Ο Jim Matheos παρότι βρίσκεται 32 ολόκληρα χρόνια στις επάλξεις με τους Fates Warning, καταφέρνει να κρατά φρέσκο και ζωντανό το σχήμα, οι Jarzombek, Vera και Αlder έχουν γίνει με τα χρόνια «ένα» με αυτόν και άλμπουμ, όπως το φετινό, φαντάζουν πλέον, φυσιολογικά και... αναμενόμενα. Η διαχείριση του heavy με το progressive metal, έγινε προσεκτικά (αν και δεν είχε απόλυτη επιτυχία στο σύνολο) και η νέα προσπάθεια των Fates Warning καταδεικνύει ότι το γκρουπ αναζητεί, πειραματίζεται με φειδώ, δεν επαναπαύεται στις δάφνες του, «γεννά» νέα αξιόλογα πράγματα. Για πόσο ακόμη; Ο χρόνος θα δείξει. Το 2016, πάντως, ανήκει -μέχρι στιγμής- στο progressive και στο thrash.

Tracklist:

1. From the Rooftops 6:52
2. Seven Stars 5:33 
3. SOS 4:34 
4. The Light and Shade of Things 10:14 
5. White Flag 5:20 
6. Like Stars Our Eyes Have Seen 5:13 
7. The Ghosts of Home 10:31 
8. Theories of Flight 4:00 

Total length: 52:17

THE SHADOW
Αξιολόγηση: 8>10





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...