Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Δικαιώθηκαν οι Led Zeppelin για το Stairway To Heaven


Η ΜΟΥΣΙΚΗ μίλησε πιο δυνατά από τα λόγια των μαρτύρων στην πολύκροτη δίκη των Led Zeppelin και για το αν το ριφ του Taurus των Spirit εκλάπη από το συγκρότημα για να δημιουργηθεί το Stairway to Heaven. Το δικαστήριο του Λος Αντζελες αθώωσε τη θρυλική μπάντα, καθώς οι ομοσπονδιακοί ένορκοι (τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες) και ύστερα από μακροσκελείς καταθέσεις, άκουσαν μέσα σε 15 λεπτά προσεκτικά τα δύο κομμάτια, έλεγξαν τις παρτιτούρες και δεν βρήκαν κάτι το μεμπτό…





Ο 72χρονος Jimmy Page και ο 67χρονος Robert Plant με τα μακριά μαλλιά τους πιασμένα σε αλογοουρές και ο 70χρονος John Paul Jones, φορώντας κοστούμι, αγκάλιασαν ανακουφισμένοι τους δικηγόρους τους. Ο Randy Wolfe, περισσότερο γνωστός ως Randy California, είχε μήνυσε τη βρετανική μπάντα για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με το ριφ του Stairway To Heaven. Ο Wolfe πνίγηκε το 1997 όταν προσπάθησε να σώσει το γιο του στη Χαβάη, και η υπόθεση άνοιξε πάλι το 2014 ύστερα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου επί της ταινίας Raging Bull, που άνοιξε ξανά την πόρτα σε παλαιότερες δίκες πνευματικών δικαιωμάτων.


Η Janet Wolfe, αδερφή του Randy, έξω από το δικαστήριο
κρατώντας μια φωτογραφία τους (ΑΡ).
Ο Michael Skidmoreδιαχειριστής των πνευματικών δικαιωμάτων του κιθαρίστα του συγκροτήματος, Randy Wolfe, διεκδικούσε εδώ και δύο χρόνια αποζημίωση ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων, όμως δεν κατάφερε να αποδείξει ότι στοιχεία αυτού του ορχηστρικού κομματιού είναι «πραγματικά παρόμοια» με το Stairway to Heaven (ηχογραφήθηκε στα τέλη του1970-αρχές του 1971, τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του Taurus).

Επειδή οι εγγραφές πριν από το 1978 δεν προστατεύονταν από πνευματικά δικαιώματα, θα έπρεπε να βασίζονται σε ερμηνείες των εμπειρογνωμόνων της παρτιτούρας προκειμένου να κατατεθούν στην Υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι αν η κριτική επιτροπή είχε ακούσει την πλήρη εγγραφή του Taurus δεν θα είχαν καμία αμφιβολία γι 'αυτό», δήλωσε ο Michael Skidmore, ο άνθρωπος που έφερε την υπόθεση στο δικαστήριο για λογαριασμό του Wolfe. «Είχαν περιοριστεί σε ακρόαση, κοιτάζοντας ένα κομμάτι χαρτί», συμπλήρωσε.

«Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε αποδείξει την κλοπή, αλλά (η κριτική επιτροπή) δεν θα μπορούσε ποτέ να ακούσει ότι (οι Page και Plant) είχαν κάνει τέτοιο πράγμα», είπε ο δικηγόρος Francis Malofiy. «Είναι περίεργο», τόνισε.

Τα δύο κομμάτια:






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...