Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ: The Who - Quadrophenia [1973]


ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα, ολοκληρώνει την σπουδαιότερη και δημιουργικότερη περίοδο των Who, μιας τεράστιας ροκ μπάντας που επηρέασε εκατοντάδες μουσικούς στο πέρασμα των ετών. Μιας μπάντας τόσο ταλαντούχας και συνάμα τόσο αυτοκαταστροφικής, η οποία πρόλαβε τουλάχιστον, να ολοκληρώσει μια... άτυπη τριλογία της με το άλμπουμ Quadrophenia, που ακολούθησε τα πετυχημένα Tommy (1969) και Who's Next (1971)...




{Ενα άλμπουμ που μόνο το ροκ μπορούσε να δημιουργήσει κάποτε}


Το Quadrophenia αποτελεί για τον Pete Townshend ό,τι το The Wall για τον Roger Waters. Tον μοναδικό συνθέτη και στιχουργό του άλμπουμ, που δημιουργεί έναν τίτλο - λογοπαίγνιο με τη λέξη «σχιζοφρένεια», που αφορά σε κάποιον που έχει τέσσερις διαφορετικές προσωπικότητες, υπονοώντας τα τέσσερα μέλη του γκρουπ. Μάλιστα, ο Keith Moon είχε πει κάποτε πως το μόνο κοινό που είχαν οι Who μεταξύ τους ήταν η μουσική. Κατά μία άλλη ερμηνεία, ο τίτλος αφορούσε στο τότε νέο ηχητικό σύστημα «quadrophonic», την παλαιότερη μορφή του σημερινού «surround». 

Η πλοκή του άλμπουμ αφορά σε έναν διαταραγμένο νέο της αγγλικής κοινωνίας των 60's, τον Jimmy Cooper (ο Townshend ήθελε αρχικά τον διάδοχο του Who's Next ως ένα concept άλμπουμ κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Quadrophenia). Ο Jimmy, λοιπόν, αντικατοπτρίζει, ουσιαστικά, τις προσωπικότητες των τεσσάρων μελών της μπάντας: του Roger Daltrey, του Keith Moon, του John Entwistle και φυσικά του Townshend. Είναι ένας έφηβος που οι γονείς του τον διώχνουν από το σπίτι, η κοπέλα του τον εγκαταλείπει, η δουλειά του δεν τον ικανοποιεί και τα προβλήματα με το τους γύρω του, διαρκώς διογκώνονται. Αφήνει πίσω του τους πάντες, παίρνει μία βάρκα και φεύγει να απομονωθεί σε έναν βράχο (Τhe Rock) μέσα στον ωκεανό. Εκεί βάζει σε τάξη (;) το νου και τα συναισθήματά του, μακριά απ' όλα και διαπιστώνει τελικά ότι τελικά τα πάντα είναι μια χαρά αρκεί μέσα στη ζωή να συμπεριλαμβάνεται και η αγάπη. 



Ο Townshend δε δίνει ένα σαφές τέλος στην ιστορία του. Κανείς δε γνωρίζει αν ο ήρωας του άλμπουμ αυτοκτονεί. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης και κιθαρίστας δίνει όλο το βάρος στις σκέψεις και τα οράματα του Jimmy, διατηρώντας, παράλληλα, αρκετό από τον μυστικισμό του άλμπουμ, Tommy. Το Quadrophenia είναι πειραματικό, στομφώδες, πολύχρωμο, ειλικρινές και ευθύ. Η μουσική και οι στίχοι του Townshend εκπέμπουν δύναμη και ευαισθησία, οργή και θλίψη, ελπίδα και απόγνωση, λυγμό και κραυγή, απλότητα και μεγαλοπρέπεια.

Πολλά στοιχεία του Who's Next θα συναντήσουμε κι εδώ, όπως τα synths και τα πνευστά που σκεπάζουν τις κιθάρες, όταν φυσικά οι τελευταίες δεν εκρήγνυνται ή δεν μας χαρίζουν μελωδίες. Θα συναντήσουμε όμως και πολλά ηχητικά εφέ (ήχους κυμάτων, τρένου), μια φανταστική ενορχήστρωση, πιάνο, πλούσιο μπάσο από τον Entwistle, τις εξάρσεις του Moon και -ίσως- την καλύτερη απόδοση του Daltrey στα φωνητικά (Love, Reign o'er Me).

Ο Pete Townshend σήμερα.
Το 1979, το Quadrophenia έγινε ταινία από τον Frank Roddam, με τον Phil Daniels στο ρόλο του Jimmy και τον Sting των Police να συμμετέχει στο cast. Το sequel της βρετανικής ταινίας ετοιμάζεται, 37 χρόνια μετά την κυκλοφορία της πρώτης προσπάθειας και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2017

Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού με τη συμμετοχή των Phil Daniels και Toyah Wilcox, ηθοποιών που συμμετείχαν και στην πρώτη ταινία που θα σκηνοθετήσει ο Ray Burdis βασιζόμενος στο βιβλίο «To Be Someone» του Peter Meadow και θα επαναπροσεγγίσει τους χαρακτήρες σε ένα επόμενο, πιο ώριμο σημείο της ζωής τους.
 


«Το Quadrophenia ποτέ δεν έφυγε από την επικαιρότητα. Κάθε γενιά συνδέεται μαζί του, πράγμα το οποίο δεν περιμέναμε όταν το πρωτογυρίζαμε», λέει η Wilcox.

Τέτοιας ποιότητας άλμπουμ, ΜΟΝΟ το ροκ μπορούσε να δημιουργήσει κάποτε. Και το γεγονός πως το μεγαλύτερο βάρος του Quadrophenia σήκωσε ο Pete Townshend, κάνει το αποτέλεσμα ακόμη πιο μεγαλειώδες.

Disc 1

1. I Am the Sea (Townshend) - 2:08
2. The Real Me (Townshend) - 3:20
3. Quadrophenia (Townshend) - 6:13
4. Cut My Hair (Townshend) - 3:44
5. The Punk and the Godfather (Townshend) - 5:10
6. I'm One (Townshend) - 2:37 
7. The Dirty Jobs (Townshend) - 4:28 
8. Helpless Dancer (Townshend) - 2:33 
9. Is It in My Head? (Townshend) - 3:43 
10. I've Had Enough (Townshend) - 6:14 

Disc 2 

1. 5:15 (Townshend) - 5:00 
2. Sea and Sand (Townshend) - 5:01 
3. Drowned (Townshend) - 5:26 
4. Bell Boy (Townshend) - 4:55 
5. Doctor Jimmy (Townshend) - 8:36 
6. The Rock (Townshend) - 6:37 
7. Love, Reign o'er Me (Townshend) - 5:48

THE SHADOW






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...