Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: The Answer - Solas [2016]


ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ δέκα ολόκληρα χρόνια στη δισκογραφία, οι Ιρλανδοί The Answer παρουσιάζουν το έκτο πόνημά τους, έχοντας περάσει μια δύσκολη περίοδο αμφισβήτησης και περιπετειών υγείας. Το Solas δεν είναι σαν τ' άλλα άλμπουμ τους και αυτό αναμένεται (αν δεν γίνεται ήδη) να σηκώσει πολλή κουβέντα και να ανοίξει έναν νέο κύκλο αμφισβήτησης...





{Οι Answer αλλάζουν ύφος, με θράσος ή άγνοια κινδύνου...}


Μόλις 1,5 χρόνο μετά το κακό Raise A Little Hell, το ιρλανδικό γκρουπ επιστρέφει με διαφορετική διάθεση κι όχι για να αποδείξει πράγματα. Κι αν στο προηγούμενο άλμπουμ οι Answer έδειξαν εγκλωβισμένοι, με το Solas (που στα ιρλανδικά σημαίνει «φως») μοιάζουν, μάλλον, αποπροσανατολισμένοι.

Ο Cormac Neeson και η παρέα του, παρουσιάζουν ένα άλμπουμ... πλαδαρό και άνευρο. Οι ταχύτητες, το γρέζι και τα ριφ απουσιάζουν επιδεικτικά, ενώ και ο ίδιος ο τραγουδιστής επιλέγει να αλλάξει τον τρόπο ερμηνείας, σε σημείο που θα κάνει πολλούς να ψάχνουν στα credits για νέο frontman!

Οπως ακριβώς συμβαίνει με το... καλωσόρισμα του δίσκου και το ομώνυμο κομμάτι, στο οποίο οι φίλοι της μπάντας θα πάρουν την πρώτη... κρυάδα: ένα mid tempo, trip hop τραγούδι, αργό και σκοτεινό σε αντίθεση με τον τίτλο του. Το Solas συνεχίζει το ταξίδι του, όπως ακριβώς το αρχίζει. Ο ρυθμός παραμένει flat και οι Answer «μπολιάζουν» τις συνθέσεις τους πότε με post και alternative στοιχεία, όπως στο Beautiful World (γραμμένο μαζί με τον συνεργάτη των Massive Attack, Neil Berridge), αλλά και στο Battle Cry, το οποίο θα μας θυμίσει εποχές U2.


O Νeeson παραμένει ερμηνευτικά αγνώριστος, όμως ελίσσεται με μαεστρία σε κομμάτια όπως το In This Land, μια ανάλαφρη, ακουστική σύνθεση, έναν φόρο τιμής στην Ιρλανδία, που αξίζει, αλλά χάνεται στη γενικότερη «άπνοια» του Solas.

Από 'κει κι έπειτα θα ακούσουμε κομμάτια όπως το Thief Of Light με πολύ πιο έντονη «οσμή» U2, ενώ το πρώτο... σήκωμα του φρυδιού, έρχεται στο Left Me Standing. Ενα τραγούδι με αύρα Thin Lizzy, πολύ πιο κοντά στους Answer του Νew Horizon και αρκετά μακριά από το ύφος του Solas. Μια ενδιαφέρουσα bluesy εκδοχή θα ακούσουμε στο Demon Driven Man, ενώ στο Real Life Dreamers το γκρουπ θα προσθέσει και alternative στοιχεία, μαζί με την προσκεκλημένη Fiona O'Kane των Runaway GO στα φωνητικά, που θα κάνει το κομμάτι αρκετά δροσερό.

Οπως προανέφερα, οι προηγούμενες χαμηλές πτήσεις των Answer σε συνδυασμό με την περιπέτεια του κιθαρίστα του γκρουπ, Paul Mahon, ο οποίος έδωσε μάχη να κρατήσει στη ζωή το πρόωρα γεννημένο παιδί της οικογένειάς του, έκαναν το γκρουπ να αλλάξει ύφος και να ξαφνιάσει το κοινό του. Γνωρίζοντας ότι κριτικοί και οπαδοί, απομακρύνονται από τη μπάντα, οι Ιρλανδοί παίρνουν μια -αν μη τι άλλο- γενναία απόφαση και κάνουν αυτό που νομίζουν σωστό.

Το Solas θα αξιολογηθεί ανάλογα με την οπτική γωνία του ακροατή. Ως άλμπουμ δεν είναι για τον κάδο απορριμάτων -προς θεού-, όμως αυτή η απότομη στροφή θα χρειαστεί χρόνο να αφομοιωθεί από αυτούς που έχουν ακολουθήσει το γκρουπ τόσα χρόνια. Για τους υπόλοιπους, πιστεύω ότι θα αποτελέσει ένα τουλάχιστον, ενδιαφέρον άλμπουμ.


Tracklisting:

1. Solas 4:35
2. Beautiful World 4:19
3. Battle Cry 6:14
4. Untrue Colour 4:07
5. In This Land 3:51
6. Thief Of Light 4:06
7. Being Begotten 4:38
8. Left Me Standing 4:19
9. Demon Driven Man 3:26
10. Real Life Dreamers 4:36
11. Tunnel 5:00

THE SHADOW
Αξιολόγηση:
ως θαυμαστής του γκρουπ: 4>10 / ως ουδέτερος: 7>10






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...