Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Στον Bob Dylan το Νόμπελ Λογοτεχνίας


ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ διάκριση επεφύλασσε το 2016 για το ροκ και τον σπουδαίο Bob Dylan. To βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας θα απονεμηθεί στον θρυλικό 75χρονο Αμερικανό καλλιτέχνη, όπως ανακοινώθηκε από την αρμόδια Σουηδική Ακαδημία, η οποία τόνισε πως ο Dylan «δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στη μεγάλη αμερικανική παράδοση του τραγουδιού»...





H ανακοίνωση του ονόματος του σπουδαίου τραγουδοποιού αποτελεί μία ακόμη έκπληξη για τον θεσμό, αν και ο διεθνής Τύπος έδινε προτεραιότητα στους Αμερικανούς συγγραφείς, λαμβάνοντας υπόψη πως το λογοτεχνικό Νόμπελ έχει εδώ και δεκαετίες να δοθεί στις ΗΠΑ. 

Φαβορί θεωρούνταν Αμερικανοί μυθιστοριογράφοι και ποιητές (όπως οι Μέριλιν Ρόμπινσον, Ντον Ντελλίλο, Τόμας Πύντσον, Λύντια Ντέιβις, Τζον Άσμπερι, αλλά και συγγραφείς εκτός Αμερικής, όπως ο Σύρος ποιητής Αδωνις, ο Κενυάτης μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Ngugi Wa Thiong'o, ο Νορβηγός μυθιστοριογράφος Jon Fosse και ο Νοτιοκορεάτης ποιητής Ko Un. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν υπερασπιστεί τα δικαιώματα του ανθρώπου ή έχουν ζήσει πολλά χρόνια εξόριστοι - και όλοι ξέρουν πως η επιτροπή του Νόμπελ αρέσκεται να τιμά τέτοια κριτήρια. 


Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι βραβείο που απονέμεται από το 1901 ετησίως σε έναν εν ζωή συγγραφέα, από οποιαδήποτε χώρα, ο οποίος σύμφωνα με την διαθήκη του Alfred Nobel παρήγαγε το πιο εντυπωσιακό έργο στο τομέα της λογοτεχνίας, σε μια ιδεώδη κατεύθυνση. Η επιλογή του νικητή γίνεται από τα 18 μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας και το βραβείο ανέρχεται στα 8εκ. σουηδικές κορώνες ή περίπου 820.000 ευρώ.

Περσινή νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν η Λευκορωσίδα Svetlana Alexievich, δημοσιογράφος, ορνιθολόγος και συγγραφέας πρόζας, η οποία και έγινε η πρώτη συγγραφέας από τη Λευκορωσία στην οποία δόθηκε το βραβείο. Από το 1901 έχουν βραβευθεί 108 λογοτέχνες, εκ των οποίων μόλις οι 14 ήταν γυναίκες.

Eκτός από το βραβείο, ο Dylan θα λάβει και το χρηματικό έπαθλο των 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (820.500 ευρώ).






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...