Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ: Iron Maiden - Maiden Voyage [1968-70]


ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι πριν από τους γνωστούς heavy metal Τιτάνες, τους Iron Maiden, υπήρξαν ακόμη δύο ροκ γκρουπ με αυτή την ονομασία και πως μόνο το ένα από αυτά κατάφερε να βγάλει άλμπουμ: ένα τετραμελές ροκ σχήμα από το Μπάσιλντον του Εσεξ της Αγγλίας. Διαβάστε την ιστορία του...





Ας δούμε ποιοι ήταν οι πρώτοι Iron Maiden. Η ιστορία τους ξεκινά το 1966 όταν oι Barry Skeels (μπάσο και φωνητικά), ο Steve Drewett (φωνητικά και φυσαρμόνικα), Paul Reynolds (τύμπανα), Trevor Thoms (κιθάρα), βλέπουν σε live στο σχολείο τους, τους Cream. Ετσι, λίγους μήνες αργότερα, δημιουργούν τους Bum (μεταφράζεται ως ο αλήτης του δρόμου ή πισινός -όχι με τη χυδαία έννοια), όμως ο τίτλος αυτός φέρνει μπελάδες εκείνη την εποχή. Το 1970, μετονομάζονται σε Iron Maiden και αντικαθιστούν τον Reynolds με τον Steve Chapman. Ανοίγουν διάφορες συναυλίες πότε για τους Fleetwood Mac, πότε για τους Jethro Tull κ.α. Tο πρώτο άλμπουμ των Led Zeppelin και η παρακολούθηση ζωντανών εμφανίσεών τους, οδηγεί τη μπάντα να υιοθετήσει ένα βαρύτερο ήχο που «ντύνει» τους σκοτεινούς στίχους της. Το κομμάτι God of Darkness, μπορεί να περιγράψει το πλαίσιο του γκρουπ, ένα χρόνο πριν από την πρεμιέρα των Black Sabbath, κάνοντας πολλούς να το χαρακτηρίσουν ως το πρώτο doom τραγούδι.
Λέει ο Skeels σε μία συνέντευξή του: «Δυστυχώς για εμάς, η δισκογραφική εταιρεία μας η Gemini, ήταν τραγική. Η μπάντα έπρεπε να παλεύει μαζί τους όλη την ώρα, από το να πάρει χρόνο στο στούντιο, μέχρι να συνάψει τις συμβάσεις για τα δύο singles και άλμπουμ (σ.σ. πριν από το Maiden Voyage κυκλοφόρησε το single με τα κομμάτια Falling και Ned Kelly). Καταφέραμε να γράψουμε τα Ned Kelly και Falling, όμως το αποτέλεσμα ήταν φρικτό, ακουγόταν σαν live. H Gemini χρεοκόπησε χωρίς να καταφέρει να κυκλοφορήσει το άλμπουμ μας. Ευτυχώς, κρατήσαμε τις κόπιες κι έτσι ξεκινήσαμε remix από αντίγραφα μας».

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο σύνολό του, μεταξύ του 1967 και του 1970, αλλά δεν κυκλοφόρησε κάτι επίσημα μέχρι το 1998(!), όταν κάποια κομμάτια κυκλοφόρησαν μέσα από μια συλλογή
«Πρώτη απόπειρα για κυκλοφορία έγινε το 1998. Η Audio Archives επικοινώνησε μαζί μου. Είχαν αγοράσει υλικό από την President Records (μητρική της Gemini), καθώς έψαχναν άγνωστα γκρουπ της εποχής μας να βάλουν σε μια συλλογή. Εκείνη την περίοδο είχα μόνο ένα αντίγραφο της κασέτας. Πιστεύω ότι δεν προσπάθησαν καν να βελτιώσουν τον ήχο, κάτι που έγινε από τη Rise Above (σ.σ. η επανέκδοση του 2012 στην οποία το γκρουπ αναγράφεται ως «The Original Iron Maiden»). Τους έστειλα μερικά αποκόμματα του Τύπου και φωτογραφίες που είχα, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να βρω το artwork για το πρωτότυπο εξώφυλλο (σ.σ. αυτό που εικονίζεται πάνω). Δεν πήραμε ποτέ χρήματα από τις πωλήσεις της Audio Archives και ποτέ δεν μάθαμε πόσα αντίτυπα είχαν πωληθεί. Αυτοί είπαν για περίπου 200 cds. Ευτυχώς ο Steve Drewett είχε σώσει τον κύλινδρο του 1/4 της ίντσας με την ταινία, η οποία είχε πολύ καλύτερη ποιότητα ήχου. Με τη βοήθεια του Richard Whittaker στο στούντιο, επανέφεραν τις χαμένες συχνότητες (λόγω παλαιότητας της ταινίας), τακτοποίησαν τα κομμάτια κι έτσι η τελευταία επανέκδοση παρουσίασε τεράστια βελτίωση», λέει ο Skeels και προσθέτει: «Στο διαδίκτυο εμφανίζεται και μία ακόμη μπάντα, οι Bolton Iron Maiden (σ.σ. θα τους δούμε παρακάτω), που υποστηρίζουν ότι είναι οι πρώτοι Iron Maiden. Αυτό δεν είναι αληθές και δεν έχει καμία σχέση με εμάς, αφού αυτοί δραστηριοποιήθηκαν κατά την περίοδο 1970-76 χωρίς να κυκλοφορήσουν κάτι. Εχει δημιουργηθεί μια τεράστια σύγχυση».
Το εξώφυλλο της επανέκδοσης του 2012.
Το υλικό του γκρουπ που αποτελεί το Maiden Voyage, έμεινε στην αφάνεια για πολλά χρόνια. Θεωρείται ότι η μπάντα αυτή είναι που έπαιξε pro-doom, πριν εκραγεί το «ηφαίστειο» Black Sabbath. Στην πορεία ο Steve Harris, αγνοώντας ότι το όνομα χρησιμοποιείται από άλλη μπάντα, κατοχυρώνει τον τίτλο Iron Maiden και σιγά σιγά «χτίζει» τον μέταλ γίγαντα που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

Το πρώτο και τελευταίο άλμπουμ των ροκ Iron Maiden, λοιπόν, έμελλε να μείνει θαμμένο για χρόνια. Ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξή του, αλλά και την ύπαρξη αυτής της μπάντας. Αιχμάλωτοι στο «παρθενικό ταξίδι» τους, οι Iron Maiden με το συγκεκριμένο άλμπουμ δίνουν μια γεύση για το τι θα μπορούσαν να πετύχουν αν τους δινόταν η κατάλληλη ευκαιρία ή έστω αν προσπαθούσαν περισσότερο. Το Maiden Voyage αναμειγνύει μπλουζ, progressive, ψυχεδελικό ροκ και heavy metal. Αποτελεί έναν δίσκο με εξαιρετική τεχνική πολυμορφία και ξεκάθαρο ηχητικό προφίλ, με επιβλητικό μπάσο και βαριά κιθαριστικά ριφ. Ενας ήχος πολύ πρωτοποριακός για την εποχή, η οποία θα υποδεχόταν λίγο μετά το metal. 

Για κάποιον άγνωστο λόγο, μέχρι και σήμερα, η μπάντα διαλύθηκε το 1972. Λέγεται ότι το 1976 ο Steve Harris έλαβε ένα τηλεφώνημα από άγνωστο άτομο, το οποίο απείλησε να τους μηνύσει επειδή χρησιμοποιούσαν τον τίτλο Iron Maiden. Κάτι, φυσικά, που δεν έγινε ποτέ, αφού το όνομα δεν είχε κατοχυρωθεί νομικά ποτέ πριν. Ο Skeels, πάντως, υποστηρίζει ότι κανείς από τη μπάντα δεν πήρε τηλέφωνο τον Harris.

Ενα ακόμη συγκρότημα με τον τίτλο, Iron Maiden, προερχόταν από το Bolton της Μ. Βρετανίας και ηχογράφησε μόνο 4 μονοφωνικά κομμάτια, αφού ο κιθαρίστας τους, Ian Boulton – Smith, πέθανε από καρκίνο το 1976. Αυτά τα κομμάτια, κυκλοφόρησαν το 2006 (ύστερα από άδεια των Harris και Smallwood) σε ένα CD με τίτλο «1970 – 1976, The Bolton Iron Maiden – Maiden Flight» (τα έσοδα των πωλήσεων πήγαν στο ίδρυμα British Cancer Research). Σύμφωνα, με τον Paul O’Neill, μέλος αυτού του συγκροτήματος, αυτοί ήταν οι «άγνωστοι» που είχαν πάρει τηλέφωνο τον Harris. 


Η tracklisting:

1. God of Darkness 4:17 
2. Falling 6:04 
3. Ned Kelly * 3:11 
4. Liar 12:24 
5. Ritual 8:46 
6. CC Ryder 6:12 
7. Plague 8:25 
8. Ballad Of Martha Kent 6:46 


THE SHADOW


* O Ned Kelly (1855-1880) ήταν θρυλικός «ληστής των φτωχών» της Αυστραλίας. Σύμβολο αντίστασης για τους φτωχούς Ιρλανδούς μετανάστες, τα έβαλε με τη διεφθαρμένη βρετανο-αυστραλιανή εξουσία. Με τη συμμορία του, λήστευε τράπεζες και συγχρόνως κυνηγούσε τους τοκογλύφους της περιοχής του. Συνελλήφθη και απαγχονίστηκε ύστερα από μια σύντομη δίκη.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...