Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

«Εφυγε» ο σπουδαίος Ginger Baker


H ΑΓΓΛΙΑ έβγαλε δύο τεράστιους ντράμερ. Τον John Bonham, και πριν από αυτόν, τον Peter Edward Baker ή Ginger Baker. Από σήμερα, ο σπουδαίος καλλιτέχνης, που άφησε εποχή με τους Cream, αποχαιρέτησε τα εγκόσμια στα 80 του (1939-2019), αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές του σκληρού ήχου...








Παίζοντας με μια ιδιαίτερη jazzy τεχνοτροπία, απίστευτα πρωτοποριακή για την εποχή του, απογειώνοντας τις συνθέσεις των Cream του Εric Clapton και Jack Bruce, με τον οποίο η σχέση του είχε φτάσει σε οριακό σημείο πριν από τους Cream, έχοντας μάλιστα επιτεθεί με μαχαίρι, όταν οι δύο τους θήτευαν στους Graham Bond Organisation.

To 1966, το «φονικό» τρίο των Cream κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του, Fresh Cream και από εκείνη τη στιγμή, τίποτα δεν θα ήταν ίδιο. Τέσσερα άλμπουμ από τότε (Disraeli Gears 1967, Wheels of Fire 1968, Goodbye 1969), έμελλαν να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας στον σκληρό ήχο και να προϋπαντήσουν το «μεγαθήριο» στα τέλη των 60's που ακούει στο όνομα Led Zeppelin.

Ο ιδιόρρυθμος Baker μετακόμισε στη Νιγηρία το 1971 και δημιούργησε εκεί ένα στούντιο ηχογράφησης το οποίο φιλοξένησε τοπικούς μουσικούς καθώς και μεγάλα αστέρια του ροκ, όπως τη μπάντα του McCartney. Γενικά, υπέφερε από διάφορα προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικές νόσους και οστεοαρθρίτιδα, ενώ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς το 2016. 

«Ο Θεός με τιμωρεί για το παρελθόν, διατηρώντας με ζωντανό και με πόνο όσο μπορώ ακόμη», είχε πει το 2009. Ηταν παντρεμένος τέσσερις φορές και είχε τρία παιδιά. Το προσωνύμιο Ginger το απέκτησε λόγω του κόκκινου χρώματος των μαλλιών του.

Oι Cream πούλησαν πάνω από 15 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως, με τα Sunshine of Your Love, Strange Brew και White Room, να ξεχωρίζουν και να κατακτούν τις αγορές τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1968, κυκλοφορώντας το Goodbye το 1969. H επανένωση το 2005 έληξε άδοξα, με τους Baker και Bruce να φέρνουν ξανά στην επιφάνεια τις παλιές διαφορές τους και να τσακώνονται πάνω στη σκηνή σε συναυλία στη Νέα Υόρκη. Το 1969, ο Baker και ο Clapton σχημάτισαν τους βραχύβιους Blind Faith με τον Steve Winwood και τον Ric Grech.

ΤΗΕ SHADOW






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...