Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Alice Cooper - Detroit Stories [2021]


ΓΙΑ ΤΟΝ συγκεκριμένο τύπο, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Το ότι βρίσκεται στο... σανίδι (δισκογραφικά) από το 1969, μιλάει από μόνο του. Φέτος ο κύριος Vincent Damon Furnier στα 73 του, κυκλοφορεί το 28ο άλμπουμ του -παρακαλώ- και καλεί τους... πιστούς σε ένα ρετρό ταξίδι στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Μίσιγκαν και φυσικά το Ντιτρόιτ...








Ο Alice Cooper μάς λέει τις ιστορίες του
και όσοι πιστοί προσέλθετε...




Ο Alice Cooper βίωσε σε μεγάλο βαθμό τους ήχους της περιοχής του, ζυμώθηκε μ' αυτούς και αποφάσισε φέτος να μας παρουσιάσει ένα αφιέρωμα με μεγάλο σεβασμό, αλλά και τη μοναδική του μαεστρία. Τι θέλω να πω;

Στο Detroit Stories θα ακούσουμε κυρίως κομμάτια που μας γυρίζουν στην εποχή του proto punk και του garage, ενώ ανάμεσά τους θα μας ταξιδέψουν και ήχοι πιο pop ή blues, γενικότερα δηλαδή, ήχοι που αφορούν σε γκρουπ και καλλιτέχνες όπως οι The Stooges, οι MC5, oι Detroit Wheels, ο Mitch Ryder ή ο Bob Seger.

Eπικίνδυνο, σαφώς, εγχείρημα για ένα άλμπουμ, αλλά αν δεν το προσπαθήσει ο Alice Cooper, τότε ποιος; Φυσικά, μαζί του βρέθηκαν -για μια φορά ακόμη- τεράστια ονόματα, όπως οι παλιόφιλοί του Michael Bruce (gui), Dennis Dunaway (bass) και Neal Smith (dr), αλλά και οι Joe Bonamassa, Mark Farner (Grand Funk Railroad) και άλλοι πολλοί, υπό την εποπτεία του σπουδαίου παραγωγού Bob Ezrin, ο οποίος θα παίξει πλήκτρα, πιάνο, percussion και θα κάνει δεύτερα φωνητικά σε αρκετά κομμάτια.

Με πολλή μεγάλη επιφύλαξη, οφείλω να ομολογήσω, άρχισα να ακούω τις ιστορίες του και ήδη στο φινάλε του πρώτου κομματιού, της διασκευής των Velvet Underground, Rock & Roll, συνέλλαβα τον εαυτό μου να κοπανάει το πόδι του στο πάτωμα, με τον Bonamassa να... υπογράφει μοναδικά το κομμάτι.

Στο Go Man Go ήμουν ήδη ένα μικρός... θεός. Ξεσηκωτικό punk με το ρεφρέν να έρχεται εν μέσω ιαχών και τον Wayne Kramer των MC5 να υπογράφει αυτό το κομμάτι με την κιθάρα του.

Ακολουθεί το pcych pop Our Love Will Change the World των Outrageus Cherry, μία διασκευή απολύτως εμπορική (εξ ου και η προώθησή της με κλιπ) την οποία θεωρώ την πιο αδύναμη από τις τέσσερις του άλμπουμ.

Από' κει κι έπειτα αφέθηκα στην απίστευτη συνέχεια των Detroit Stories, οι οποίες με ταξίδεψαν με υπέροχα κομμάτια, όπως το Social Debris που θυμίζει πρώιμο Alice Cooper, το funky, $1000 High Heel Shoes, το Hail Mary με τον απολαυστικό Wayne Kramer στην κιθάρα ή το Detroit City 2021 το οποίο ουσιαστικά συνοψίζει όλη την ιδέα του άλμπουμ (και το εννοεί).

Ακουσα τα προσωπικά βιώματα του Alice sto bluesy Drunk and in Love με τον Bonamassa να προκαλεί ρίγος, απόλαυσα το garage, I Hate You, με τoυς Bruce και Dunaway στα πρώτα φωνητικά, το power pop, Wonderful World, ενώ η τρίτη διασκευή Sister Anne των MC5 θεωρώ ότι είναι μακράν η καλύτερη του άλμπουμ.

Το άλμπουμ κυλά υπέροχα για 50+ λεπτά αφήνοντας τον ακροατή να περάσει πραγματικά υπέροχα ακόμη και με τραγούδια όπως το Shut Up and Rock που μας φέρνει για λίγο στην εποχή του Τrash.

Προσοχή όμως. Αν γνωρίζετε τον Alice Cooper μέσα από το Trash ή το Hey Stoopid, δε θα βρείτε πολλά που θα σας αρέσουν εδω. Το Detroit Stories θα θυμίσει πολλά στους παλαιότερους και θα περάσουν καλά οι νεότεροι που δεν έχουν στο μυαλό τους μόνο τα δύο προαναφερθέντα άλμπουμ.

Ο Alice Cooper με τον Bob Ezrin καταφέρνουν να βγάλουν ένα πολυποίκιλο άλμπουμ, να συνοψίσουν ιστορίες, μουσικές και βιώματα, όμως με απίστευτη συνοχή, κάτι που πολύ λίγοι τολμούν να πράξουν. Το Detroit Stories είναι ένα βιωματικό άλμπουμ, που καλεί κοντά του οπαδούς μιας πιο μεγάλης ηλικίας, αλλά και τους νεότερους που έχουν ήδη ασχοληθεί με τον βασιλιά του Shock Rock και τη δισκογραφία του, ενώ παράλληλα αγαπούν το πρώιμο punk ή το garage.

Κι όπως λένε στο χωριό μου: όσοι πιστοί, προσέλθετε...

Τα κομμάτια:

1. Rock & Roll (The Velvet Underground cover) 4:43
2. Go Man Go 2:40
3. Our Love Will Change the World (Matthew Smith) 3:39
4. Social Debris 3:05
5. $1000 High Heel Shoes 3:29
6. Hail Mary 3:15
7. Detroit City 2021 3:20
8. Drunk and in Love 3:52
9. Independence Dave 2:57
10. I Hate You 2:34
11. Wonderful World 3:20
12. Sister Anne (MC5 cover) 4:47
13. Hanging On by a Thread (Don't Give Up) 3:36
14. Shut Up and Rock 2:09
15. East Side Story (Bob Seger & The Last Heard cover) 2:52
Total length: 50:28

the SHADOW
Αξιολόγηση: 7>10










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...