Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Johnny B. Goode [1958] Aπό τον Chuck Berry στη reggae, στο metal, αλλά και στον κινηματογράφο

ENA από τα πιο ξεσηκωτικά κομμάτια του τεράστιου Chuck Berry, θεωρείται -και δικαίως- το Johnny B. Goode. Οταν μιλάμε για rock n' roll, μια από τις πρώτες σκέψεις μας, πηγαίνει σ' αυτό το θρυλικό κομμάτι, που άφησε εποχή, μέσα από το ομώνυμο single του 1958. Ηταν πολλοί αυτοί που το τραγούδησαν και το έπαιξαν, όμως, λίγες προσπάθειες έμειναν στον... αφρό. Πάμε να τις δούμε...






Περίπου 12 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ο Jimi 
Hendrix, θα διασκευάσει το Johnny B. Goode «ζωντανά» στο Berkeley Community Theatre, στις 5/30/70 και αυτή η προσπάθεια θα ακουστεί μέσα από το live άλμπουμ, Hendrix in the West.


Mια πολλή ιδιαίτερη και άκρως επικίνδυνη διασκευή, η οποία βεβαίως στέφθηκε με τεράστια επιτυχία, θα συναντήσουμε το 1983, από τον σπουδαίο Peter Tosh, ο οποίος μέσα από το 6ο άλμπουμ του με τίτλο Mama Africa, θα μας χαρίσει μια τελείως διαφορετική εκδοχή του Johnny B. Goode, που θα γίνει μεγάλη επιτυχία. O Tosh, μάλιστα, κάνει τόσο... δικό του το κομμάτι, που ελάχιστοι θα αντιληφθούν ότι πρόκειται για διασκευή.


Τελευταία αξιόλογη προσπάθεια θα ακούσουμε το 1988, μέσα από το Ram It Down των Judas Priest, μια διασκευή που θα μαγνητίσει τον κόσμο από το άλμπουμ - προάγγελο του ανυπέρβλητου Painkiller.


Kινηματογραφικά, η γενιά μου θα θυμάται την υπέροχη σκηνή με τον Michael J. Fox από την ταινία φαντασίας Back to the Future (1985) του Robert Zemeckis.


Αυτά για σήμερα. Ας ακούσουμε και το πρωτότυπο::


The SHADOW





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...