«'Η ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ έναν φόνο ή θα δημιουργήσουμε μια θρησκεία», είχε πει ο Jim Morrison στον Ray Manzarek την περίοδο που οι Doors βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της δημιουργίας τους. Η ζωή και η πορεία του θρυλικού καλλιτέχνη έγινε βιβλία και ταινία με την υπογραφή του Ολιβερ Στόουν. Ο ηγέτης του γκρουπ έφυγε από τη ζωή στις 3 Ιουλίου του 1971 σε ηλικία 27 ετών στο Παρίσι, με τις συνθήκες του θανάτου του να παραμένουν έως και σήμερα, αδιευκρίνιστες. Γιατί, όμως υπάρχει ελληνική επιγραφή στον τάφο του και ποια είναι αυτή;..
Ο Morrison, λέγεται ότι είχε εκμυστηρευτεί σε πολύ κοντινούς ανθρώπους του πως ήθελε όταν πεθάνει να χαραχθεί στον τάφο του η ελληνική επιγραφή «Κατά τον δαίμονα εαυτού». Η εμμονή με το τέλος που «έβλεπε» να πλησιάζει αποτυπώθηκε γλαφυρά στο κομμάτι The End.
Tι σημαίνει όμως αυτή η φράση, με την οποία τιτλοφόρησαν και οι δικοί μας Rotting Christ ένα από τα άλμπουμ τους (2013);
Ετυμολογικά, η λέξη «δαίμων» κατά την αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει θρησκεία, θεός που κατανέμει τη μοίρα (δαίομαι = μοιράζω), μοίρα, τύχη, κλήρος, πεπρωμένο, το (καλό) πνεύμα που προστατεύει κάποιον. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν διάβολο. Ετσι, «Δαίμων εαυτού», ονομαζόταν η θεότητα-προστάτης που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο από τη γέννηση έως το θάνατό του και φρόντιζε για την προσωπική εξέλιξη κι ευημερία, κάτι σαν το αντίστοιχο σημερινό χριστιανικό «Φύλακας-άγγελος», αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο έναν δίαυλο μεταξύ του κόσμου των θνητών και του κόσμου των θεών.
«Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού», ουσιαστικά σημαίνει «πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό», αδιαφορώντας ίσως για το τι θα πουν οι άλλοι και είναι μια στάση ζωής που υιοθέτησαν και επιδοκίμασαν οι Στωικοί φιλόσοφοι.
Ετσι λοιπόν, η φράση «Κατά τον δαίμονα εαυτού» αντικατοπτρίζει τη σύντομη ζωή του Morrison, ο οποίος λειτουργούσε πάντα σύμφωνα με ό,τι υπαγόρευε η συνείδησή του, ο «προσωπικός του θεός», κι όχι σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας.