ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ επίτροπος «με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των σοβαρών διαχειριστικών προβλημάτων της ΑΕΠΙ, και την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς των πνευματικών δικαιωμάτων», ορίστηκε με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου…
Υστερα από προσπάθειες ετών, σκάνδαλα κακοδιαχείρισης και το τελευταίο πόρισμα-καταπέλτη ορκωτών λογιστών, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, τοποθετήθηκε προσωρινός επίτροπος, «πρόσωπο της Δημόσιας Διοίκησης με επαγγελματική εμπειρία πολλών ετών στον έλεγχο και τη διαχείριση νομικών προσώπων», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου και επισημαίνεται:
«Ο προσωρινός Επίτροπος θα εργαστεί με σκοπό να εισπραχθούν και να διανεμηθούν οι αμοιβές στους δικαιούχους της ΑΕΠΙ. Μπορεί να ασκήσει κάθε ένδικο βοήθημα ή μέσο για την προάσπιση των συμφερόντων τους και να επέμβει αποφασιστικά ακυρώνοντας κάθε πράξη ή απόφαση που μπορεί να επιφέρει τη διακοπή ή την πτώχευση της ΑΕΠΙ, και κατά συνέπεια την απώλεια των δικαιωμάτων των δικαιούχων.
Για την άσκηση των καθηκόντων του, ο προσωρινός Επίτροπος υποκαθιστά τη διοίκηση της ΑΕΠΙ, η οποία πλέον δεν θα δύναται να προβεί σε καμία πράξη που κινδυνεύει να αποβεί σε βάρος των δικαιωμάτων των δικαιούχων.
Η θητεία του προσωρινού Επιτρόπου είναι 6μηνη με δυνατότητα ανανέωσης για τρεις μήνες. Όταν θα λήξει η θητεία του ή και νωρίτερα εάν κριθεί απαραίτητο, θα αντικατασταθεί από τον Επίτροπο που προβλέπει ο νέος νόμος για τη Διαχείριση των Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων, ο οποίος θα υποβληθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή με σκοπό την εξυγίανση της ΑΕΠΙ, την προάσπιση των συμφερόντων των δημιουργών, και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ δικαιούχων και χρηστών».
Η θητεία του προσωρινού Επιτρόπου είναι 6μηνη με δυνατότητα ανανέωσης για τρεις μήνες. Με τη λήξη της θητείας ή νωρίτερα εάν κριθεί απαραίτητο, θα υπάρξει αντικατάσταση από τον Επίτροπο που προβλέπει ο νέος νόμος για τη Διαχείριση των Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων, ο οποίος θα υποβληθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή με σκοπό την εξυγίανση της ΑΕΠΙ, την προάσπιση των συμφερόντων των δημιουργών, και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ δικαιούχων και χρηστών.