Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

ΔΙΑΣΚΕYH: You Κeep Μe Ηangin' On [1966-2014] Από τη Diana Ross στους Vanilla Fudge και στην... Kim Wilde

 

ΠΕΡΙΕΡΓΑ παιχνίδια παίζει η ιστορία, τελικά. Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα κομμάτι που προκάλεσε πάταγο τη δεκαετία του '80, ως pop επιτυχία, είχε βγει από την αφάνεια μέσα από ένα proto metal γκρουπ, το 1967. Πάμε να μάθουμε λοιπόν, για το απίθανο ταξίδι στο χρόνο, του You keep me Hangin' On...





Η πορεία του τραγουδιού ξεκινά το 1966, όταν το αμερικανικό soul pop τρίο, The Supremes, το σχήμα δηλαδή της Diana Ross (μαζί με τις Florence Ballard και Mary Wilson) πριν αυτή ακολουθήσει σόλο καριέρα, ερμηνεύει το σημερινό μας κομμάτι, μια δημιουργία των αδερφών Holland και του Lamont Dozier.


Στην ηχογράφηση του κομματιού χρησιμοποιήθηκε η πολλαπλή εγγραφή, μια επαναστατική για την εποχή μέθοδος, που επέτρεπε την ταυτόχρονη εγγραφή διαφορετικών καναλιών ήχου στην ίδια ταινία. Πολλά στοιχεία της ηχογράφησης, συμπεριλαμβανομένων της κιθάρας, των ντραμς και των φωνητικών της Ross είχαν γίνει ξεχωριστά.


Εναν χρόνο μετά, θα εμφανιστεί στις ΗΠΑ, ένα σχήμα, το οποίο μαζί με τους Blue Cheer, θα διαμορφώσουν τον προθάλαμο του heavy metal στον αμερικανικό χάρτη. Είναι οι Vanilla Fudge (εικονίζονται στη βασική φωτογραφία) του Carmine Appice, που θα διασκευάσουν το You Keep Me Hangin’ On για το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ τους. Το κομμάτι θα πάρει μια διαφορετική μορφή και θα ακουστεί ακόμη περισσότερο μέσα από το προ-Σαμπαθικό πρίσμα μιας σπουδαίας μπάντας. 


Το 1977 θα έρθει η σειρά του Rod Stewart να κάνει τη δική του προσπάθεια πάνω στο κομμάτι, μέσα από το 8ο προσωπικό άλμπουμ του, Foot Loose & Fancy Free. Σαφέστατα πιο προσιτός στο ευρύτερο κοινό o Bρετανός καλλιτέχνης, θα το... διαφημίσει ακόμη περισσότερο στο Νησί, για να έρθει η σειρά της Wilde. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το κομμάτι θα διασκευαστεί και 
το 2014 από τη σπουδαία Aretha Franklin για το 13ο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ της, Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics, το οποίο αποτελείται από 10 μεγάλες διασκευές. 


Η διασκευή όμως του θα προκαλέσει πάταγο, δεν είναι άλλη από αυτή της Βρετανίδας, Kim Wilde, το 1986 και μέσα από το άλμπουμ της, Another Step, που «σάρωσε» στις ελληνικές ντισκοτέκ κι όχι μόνον αυτές. 

Το You Keep Me Hangin’ On θα μεταλλαχθεί από την ίδια και τον αδερφό της και παραγωγό, Ricky Wilde, σε έναν disco pop δυναμίτη, με ελαφρώς αλλαγμένους στίχους και θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επιτυχία της καλλιτέχνιδας, η οποία θα αναρριχηθεί στο Νο 1 των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, αλλά και στο Νo 2 της Μ. Βρετανίας. 

Μέχρι και σήμερα, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι αυτό το κομμάτι είναι προϊόν διασκευής.


THE SHADOW






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...