Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Higher Ground [1973] Aπό τον Stevie Wonder... σε ολόκληρο τον κόσμο

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ τυφλός, όμως όσα δεν πρόλαβε να δει, τα «αιχμαλώτισε» με τη μουσική του. Ο Stevie Wonder σκόρπισε ρυθμό και μελωδίες σε όλο τον πλανήτη με δεκάδες επιτυχίες, όμως το 1973 κυκλοφόρησε ένα κομμάτι που αγαπήθηκε παράφορα, όχι μόνο από τους ακροατές, αλλά και από σπουδαίους μουσικούς. Φυσικά, μιλάμε για το Higher Ground, το οποίο κυκλοφόρησε τρεις ημέρες πριν πέσει σε κώμα ύστερα από σοβαρό τροχαίο...








Οι στίχοι ασχολούνται με τη λήψη μιας δεύτερης ευκαιρίας στον άνθρωπο από τον Θεό (I'm so glad that He let me try it again) και την αξιοποίησή της στο έπακρο. Tο Higher Ground, κατά σύμπτωση κυκλοφόρησε στις 
3 Αυγούστου 1973, τρεις μέρες πριν ο Wonder τραυματιστεί πολύ σοβαρά σε τροχαίο στο δρόμο για μια συναυλία στο Durham της Βόρειας Καρολίνας. 

Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ήταν πίσω από ένα φορτηγό που μετέφερε κορμούς δέντρων, όταν ένας από αυτούς έφυγε από τη θέση του, καρφώθηκε στο παρμπρίζ του οχήματος του, χτυπώντας τον στο κεφάλι. 

Ο καλλιτέχνης έμεινε σε κώμα για τέσσερις ημέρες. Ο μάνατζερ και φίλος του, Ira Taker Jr, ήξερε ότι στον Wonder άρεσε να ακούει μουσική σε υψηλή ένταση κι έτσι προσπάθησε να τραγουδήσει αυτό το τραγούδι απευθείας στο αυτί του. Στην αρχή δεν είδε κάποια ανταπόκριση. Την επόμενη μέρα, προσπάθησε ξανά και τότε τα δάχτυλα του Wonder άρχισαν να κινούνται στον ρυθμό του κομματιού. Ηταν το πρώτο σημάδι ότι επρόκειτο να αναρρώσει.

«Για λίγες μέρες ήμουν σίγουρα σε ένα πολύ καλύτερο πνευματικό μέρος που με έκανε να μάθω πολλά πράγματα που αφορούν τη ζωή μου και το μέλλον μου και τι πρέπει να κάνω για να φτάσω σε ένα άλλο υψηλότερο επίπεδο. Είναι σαν τη δεύτερη ευκαιρία μου για ζωή», θα αποκαλύψει χρόνια μετά.

Για το Higher Ground, 
ο Wonder πίστευε ότι έγραφε ένα ιδιαίτερο τραγούδι του οποίου οι στίχοι προέβλεπαν μια επερχόμενη ημέρα κρίσης. «Το έκανα ολόκληρο σε τρεις ώρες. Ενιωσα ότι κάτι θα συνέβαινε. Δεν ήξερα τι και πότε, αλλά ένιωσα κάτι», θα πει καιρό μετά στο περιοδικό Q.

To κομμάτι, έγινε επιτυχία μέσα από το 16ο άλμπουμ του καλλιτέχνη, το Innervisions, ένα soul / jazz κόσμημα που έχει μείνει στην ιστορία. Διασκευάστηκε από εκατοντάδες καλλιτέχνες, άλλες φορές επιτυχώς, άλλες ανεπιτυχώς και σήμερα να ανατρέξουμε στο παρελθόν για να δούμε τις πιο rock / funky / jazz από αυτές.

To 1989, οι Red Hot Chili Peppers θα το διασκευάσουν μέσα από το άλμπουμ Devotion To Emotion και το κομμάτι θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία::


Το 2003 o Εric Clapton κλήθηκε να δοκιμάσει την... τύχη του πάνω στο Higher Ground για τη συλλογή - αφιέρωμα στον Stevie Wonder με τίτλο Conception - An
An Interpretation Of Stevie Wonder's Songs::


Η -μακράν- καλύτερη προσπάθεια, θεωρώ ότι θα έρθει το 2014 μέσα από το άλμπουμ Converence τoυ σπουδαίου ντράμερ Dave Weckl και του πληκτρά Jay Oliver. Μέσα από μια μάζωξη εξαιρετικών μουσικών και με δύο σετ ντραμς παρακαλώ (δεύτερος ντράμερ είναι ο Chris Coleman), θα αποδώσουν ΜΑ-ΓΕΥ-ΤΙ-ΚΑ το κομμάτι, συνοδεία της υπέροχης Chrissi Poland στα φωνητικά. Μην προσπεράσετε το video clip. Θαυμάστε::

Πολλά χρόνια μετά, το 2017, θα συναντήσουμε και την προσπάθεια του Carlos Santana με τους Isley Brothers και το άλμπουμ Power Of Peace::

Ας θυμηθούμε και το original κομμάτι::


The SHADOW







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...