Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Machine Head - Of Kingdom And Crown [2022]

ΤΟΥΣ MACHINE HEAD τούς έχω στο πάνω ράφι των αγαπημένων μου γκρουπ. Κι αυτό, διότι πέραν του προσωπικού γούστου, θεωρώ ότι ανήκουν στις μεγάλες μπάντες που κράτησαν ψηλά τη σημαία του metal, όταν αυτό πέρασε τη μεγαλύτερη κρίση του στις αρχές των 90's με την έλευση του grunge. Aκολουθώντας τη μετάλλαξη των Pantera με το Cowboys From Hell, τους Exhorder, το Black Album των Metallica, ακόμη και τους Tool, οι Καλιφορνέζοι προκάλεσαν αίσθηση με το θρυλικό πλέον, Burn My Eyes...











Από τότε (1994) συνέβησαν πολλά μέχρι το γκρουπ να φτάσει στις μέρες μας και να μας παρουσιάσει το 10ο πόνημά του με τίτλο Of Kingdom And Crown. Ολα αυτά τα 28 δισκογραφικά χρόνια οι Machine Head -κατά την άποψή μου- έχουν δύο σταθμούς. Δύο άλμπουμ - ορόσημα, τα οποία όχι μόνο αποτελούν τα κορυφαία της πορείας τους, αλλά βρίσκονται μέσα στις καλύτερες δουλειές του σκληρού ήχου γενικότερα. Φυσικά, αναφέρομαι στο 
Burn My Eyes, αλλά και στο The Blackening του 2007. 

Το πρώτο με lead κιθαρίστα τον Logan Mader και το άλλο με τον Phil Demmel. Κατά σύμπτωση, και το φετινό Of Kingdom And Crown έχει στο line up ακόμη έναν διαφορετικό κιθαρίστα -τον Πολωνό Vogg- και θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα πάρει θέση πλάι στα δύο προαναφερθέντα.

Υστερα από αρκετές ακροάσεις πιστέυω ότι το Of Kingdom And Crown, είναι το τρίτο σπουδαιότερο άλμπουμ των Machine Head, οι οποίοι αμφισβητήθηκαν έντονα μετά την κυκλοφορία του Catharsis το 2018, κι όχι αδίκως.

Ο Robb Flynn, δείχνει εκ του αποτελέσματος ότι μάλλον συμφώνησε μ' αυτή την κριτική που του ασκήθηκε και μας χαρίζει ένα άλμπουμ αντάξιο των προσδοκιών. Εχοντας πλάι του μια νεότερη γενιά μουσικών (
Jared McEachern στο μπάσο και Navene Koperweis -κι όχι ο Μatt Alston που εικονίζεται στις φωτογραφίες- στα τύμπανα), οι Machine Head δε θα μπορούσαν να μην εμφανίσουν κάποια δείγματα νεοτερισμού, όμως η... καταστροφική, αμείλικτη φιλοσοφία της μπάντας και του Flynn είναι εκεί. 


Το nu metal κατέχει ένα σημαντικό μέρος, πλέον, στις συνθέσεις, όμως ο θεμέλιος λίθος του άλμπουμ είναι το groove και το thrash. To γκρουπ τόσο συνθετικά, μα κυρίως ηχητικά «παίρνει κεφάλια». Κοχλάζει από... θυμό αλλά προκαλεί και ανατροπές σκηνικού με μελωδικά μέρη και μια μαεστρική φωνητική μεταμόρφωση από κομμάτι σε κομμάτι του Flynn.

Aπό το ατόφιο thrash, 
Choke On The Ashes Of Your Hate και το Kill Thy Enemies, το Rotten που παραπέμπει σε εποχές Burn My Eyes ή το Arrows In Words From The Sky που θα μπορούσε να βρίσκεται μέσα στο The Blackening ή το φονικό Bloodshot, το γκρουπ καταδεικνύει για ποιον λόγο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του metal ψηφιδωτού. 

Εν έτει 2022 είναι εφευρετικό, αποδίδει υψηλή ποιότητα για το είδος του, καλοδουλεμένες συνθέσεις, γεμάτα ριφ, υπέροχες συνεργασίες Flynn και Vogg, μαγευτικές φωνητικές αρμονίες των Flynn και McEachern κι έναν Koperweis στα τύμπανα που θαρρείς πως κρατά όλα τα μέλη του γκρουπ κολλημένα πάνω του.

Στιχουργικά το Of Kingdom And Crown αποτελεί το πρώτο concept άλμπουμ των Machine Head. Μια δυστοπική ιστορία υπαρξιακού βασανισμού και βίας, που αφηγείται την ταραχώδη πορεία δύο πρωταγωνιστών. Ο Robb Flynn γράφει τραγούδια από την οπτική γωνία κάποιου άλλου εκτός από τη δική του και μοιάζει να το απολαμβάνει αποδίδοντας περισσότερο ποιητικά από ποτέ. 

Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι οι Machine Head με το 
Of Kingdom And Crown αποδεικνύουν και στον πιο δύσπιστο οπαδό τους, ότι είναι μια τεράστια μπάντα και ο Flynn ένας σπουδαίος καλλιτέχνης. Το γκρουπ επιστρέφει με ένα μεγαλειώδες άλμπουμ, ταρακουνά συθέμελα τον ακροατή - οπαδό του και φωνάζει προς πάσα κατεύθυνση ότι ο πυρήνας του είναι ακόμη ζωντανός. Κοχλάζει από ενέργεια και φρεσκάδα και χαρίζει στο πιο... extreme metal, ένα σκοτεινό στολίδι για το στέμμα του.

Τα κομμάτια:

1. Slaughter the Martyr 10:25
2. Choke on the Ashes of Your Hate 4:06
3. Become the Firestorm 4:59
4. Overdose 0:58
5. My Hands Are Empty 5:29
6. Unhallowed 6:29
7. Assimilate 0:59
8. Kill Thy Enemies 5:40
9. No Gods, No Masters 4:18
10. Bloodshot 4:20
11. Rotten 4:32
12. Terminus 1:12
13. Arrows in Words from the Sky 5:55

Total length: 59:22

Τhe SHADOW
Aξιολόγηση 9>10










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...