Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

«Εφυγε» ο Joe Cocker


Ο σπουδαίος Joe Cocker, ένας από τα πιο χαρακτηριστικούς ερμηνευτές του ροκ, έφυγε από τη ζωή, ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα, σε ηλικία 70 ετών...




O Άγγλος τραγουδιστής, είχε γεννηθεί στις 20 Μαΐου 1944 στο Σέφιλντ. «Ήταν απλά μοναδικός» δήλωσε ο ατζέντης του Barrie Marshall προσθέτοντας ότι «το κενό του θα είναι αδύνατο να καλυφθεί». Η διεθνής αναγνώρισή για τον πρώην τεχνικό φυσικού αερίου ήρθε το 1964 στον χώρο των μπλουζ και της ροκ, ενώ το 1969 ξεχώρισε στο Woodstock.


Κυκλοφόρησε 40 δίσκους και το 1983 βραβεύθηκε με Grammy για το τραγούδι «Up Where We Belong», ένα ντουέτο με την Jennifer Warnes, ενώ το 2007 έλαβε τιμητικό βραβείο για τη συνεισφορά του στη μουσική. 

Το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε τον Cocker στο νούμερο 97 στον κατάλογο με τους 100 μεγαλύτερους τραγουδιστές στην ιστορία.  Συνεργάστηκε στη σκηνή με τους Ρόλινγκ Στόουνς, τον Ροντ Στιούαρτ, τον Τζίμι Χέντριξ, την Τζάνις Τζόπλιν. Ηταν στενός φίλος με τον Πολ Μακ Κάρντνεϊ και τον Τζορτζ Χάρισον, οι οποίοι μάλιστα τον καλούσαν να ακούσει τα καινούργια τους τραγούδια πριν καν τα ηχογραφήσουν. 

Εζησε τον πυρετό των ’60ς και των ’70ς, αποθεώθηκε αλλά και βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής βουτώντας με μανία στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ενώ σε κάποιες συναυλίες ξεχνούσε ακόμη και τους στίχους. Το 1978 είχε την τύχη να γνωρίσει την Παμ, τη γυναίκα που του άλλαξε τη ζωή και τον αποτράβηξε από τον όλεθρο των ουσιών. Τη δεκαετία του ’80 ξεκίνησε μια δεύτερη καριέρα, εκτοξευόμενος με το «You can leave your hat on» από την ταινία 9 1/2 βδομάδες και το πλατινένιο «Unchain my heart». Rest In Peace Joe...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...