Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Steven Wilson - Hand. Cannot. Erase. [2015] και η τραγική ιστορία της Joyce Vincent


ΤΕΤΑΡΤΗ προσπάθεια για τον Steven Wilson έξω από την ομπρέλα των τεράστιων Porcupine Tree, αποτελεί το Hand. Cannot. Erase. που κυκλοφόρησε φέτος. Ο ανήσυχος 48χρονος Βρετανός καλλιτέχνης, δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του μαγευτικού The Raven That Refused to Sing (And Other Stories), επιστρέφει, έχοντας για μια φορά ακόμη, να μας πει πολλά πράγματα...{Ο Wilson συνεχίζει να αναζητεί προκλήσεις και να βουτά σ' αυτές, προσφέροντας νέους ορίζοντες στους τωρινούς μουσικούς, όπως και στις νέες γενιές που θα έρθουν}

Το άλμπουμ αφορά στην τραγική ιστορία της 
Joyce Vincent, μιας Βρετανίδας, κόρης μεταναστών από τη Γρενάδα της Καραϊβικής. Η άτυχη κοπέλα, η μικρότερη από πέντε αδελφές και δίχως πατέρα από τα 11 χρόνια της, πέθανε τον Δεκέμβριο του 2003 σε ηλικία 38 ετών. Το πτώμα της, όμως, βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2006, στο διαμέρισμά της, σε μια κακόφημη γειτονιά του Λονδίνου. Για δύο χρόνια, κανείς, μα κανείς, δεν ενδιαφέρθηκε γι' αυτήν. Κανείς δεν την αναζήτησε. Ούτε συγγενείς, ούτε φίλοι, ούτε γνωστοί... 

Η σωρός της ανακαλύφθηκε όταν η Μητρόπολη στην οποία ανήκε το διαμέρισμα, αποφάσισε να διεκδικήσει τα απλήρωτα ενοίκια. Ούτε η μυρωδιά της αποσύνθεσης (αποδόθηκε στους κάδους σκουπιδιών κάτω από το σπίτι), ούτε η τηλεόραση που έπαιζε επί 25 μήνες συνεχώς, δεν... ανησύχησαν κάποιον. Ο ιατροδικαστής απεφάνθη πως ο θάνατος της γυναίκας οφειλόταν σε φυσικά αίτια.
H Joyce Vincent.
«Η βασική ιστορία αφορά μια γυναίκα που μεγαλώνει, που πάει να ζήσει στην πόλη, πολύ απομονωμένη και εξαφανίζεται μια μέρα και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Τι είναι πραγματικά αυτό;», λέει συντετριμμένος ο Wilson. 

Σχετικά με τη συνθετική πλευρά του άλμπουμ, ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης, κρατά σφιχτά το progressive ροκ στοιχείο που τον συνοδεύει σε κάθε βήμα του, όλα αυτά τα χρόνια και το διανθίζει με έντονα ψυχεδελικά και electro - pop στοιχεία, θέλοντας να συμβαδίσει με το θέμα του. Η δεκαετία των 70's είναι παρούσα σε ολόκληρο το Hand. Cannot. Erase., το οποίο «απαιτεί» την πλήρη αφοσίωση του ακροατή στα σχεδόν 66 λεπτά του, μέσα στα οποία θα συναντήσει μια νέα πιο ανάλαφρη οπτική του Wilson. Από το σπαρακτικό Routine (κυρίως στο δεύτερο μισό του), το 3 Years Older που παραπέμπει σε παλαιότερες δουλειές του καλλιτέχνη με υπέροχη κιθάρα, το prog - jazz Home Invasion, μέχρι το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο Ancestral, αλλά και το Regret #9 που αναδεικνύει το πολύπλευρο ταλέντο του δημιουργού του.

Σε άλμπουμ, όπως το Hand. Cannot. Erase., δεν μπορείς να γράψεις πολλά. Μερικά προσεκτικά ακούσματα, είναι η καλύτερη παρουσίαση. Τα άλμπουμ του Wilson είναι ένα μακρύ, μαγευτικό ταξίδι, μία μοναδική εμπειρία κάθε φορά. Βέβαια, παρά το σημαντικό μήνυμα που εκπέμπει μέσα από την τραγική ιστορία της Joyce Vincent, δε μου άφησε την ίδια γεύση με το προηγούμενο, The Raven That Refused to Sing (And Other Stories), αλλά αυτό δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Ο Wilson συνεχίζει να αναζητεί προκλήσεις και να βουτά σ' αυτές, προσφέροντας νέους ορίζοντες στους τωρινούς μουσικούς, όπως και στις νέες γενιές που θα έρθουν. Πραγματικά, πρόκειται για έναν μουσικό που θα μνημονεύεται αιώνες μετά.

O Steven Wilson.
Η tracklisting:

1. First Regret 2:01
2. 3 Years Older 10:18
3. Hand Cannot Erase 4:17
4. Perfect Life 4:46
5. Routine 8:58
6. Home Invasion 6:24
7. Regret #9 5:00
8. Transience 2:43
9. Ancestral 13:30
10. Happy Returns 6:00
11. Ascendant Here On… 1:54

Total length: 65:44

THE SHADOW
Aξιολόγηση: περιττή...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...