Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

LIFE: Οταν οι Accept βγήκαν στο προσκήνιο με ένα ακυκλοφόρητο κομμάτι των AC/DC


OΙ ACCEPT ξεκίνησαν την πορεία τους το 1976 ως Band X. Ο Wolf Hoffmann αναζητούσε τραγουδιστή και μπασίστα και τους βρήκε στα πρόσωπα των Udo Dirkschneider και Reter Baltes. Το ομώνυμο ντεμπούτο του 1979 δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά και η παρέα από το Solingen της τότε Δ. Γερμανίας, που ήθελε να ακολουθήσει τα βήματα των συμπατριωτών τους, Scorpions, έψαχνε ένα κομμάτι που θα τους έβαζε στις ράγες της επιτυχίας. Ποιό θα ήταν αυτό; Μα, φυσικά, το I'm A Rebel...







Πως το I'm A Rebel βρέθηκε από τους AC/DC
στους Accept




«Ολοι μάς έλεγαν πως για να γίνεις επιτυχημένος, πρέπει να ακουστείς στο ραδιόφωνο», θυμάται ο Hoffmann. «Η δισκογραφική μάς είπε τότε ότι πρέπει να βρούμε έναν τραγουδοποιό εκτός μπάντας διότι “δεν είστε εξαιρετικοί στο να γράφετε καλά κομμάτια”».

Οι Accept -Γερμανοί γαρ- ήταν ρεαλιστές. Ετσι, άφησαν στην άκρη την όποια υπερηφάνεια και έψαξαν για το κομμάτι που θα τους άλλαζε επίπεδο. Και ο διευθυντής της δισκογραφικής, τους έφερε αυτό που ζητούσαν. «Παιδιά, έχω αυτό το κομμάτι που μάλλον είναι αυτό που θέλουμε. Είναι πιασάρικο, βαρύ και γράφτηκε για τους AC/DC, οι οποίοι δεν το θέλουν», είπε ο Rudi Holzhauer.

To Ι’m A Rebel είχε γραφτεί από τον Alex Young (εικονίζεται αριστερά), μεγαλύτερο αδερφό των Angus και Malcolm Young. Οι AC/DC το είχαν ήδη ηχογραφήσει, όμως δεν τους άρεσε τόσο η glam αύρα του κι έτσι η προσπάθεια αυτή είχε μείνει στο συρτάρι.

O Holzhauer, δούλευε στην Schacht Music όταν οι AC/DC ξεκινούσαν την πορεία τους και είχε ακούσει το κομμάτι όταν το έπαιξαν σε ένα live στο κλαμπ Fabrik του Αμβούργου τον Σεπτέμβριο του 1976. Την επομένη, η μπάντα μπήκε στο στούντιο και το ηχογράφησε.

Ομως, από τη μία η glam χροιά του, από την άλλη η όχι και τόσο καλή κατάσταση των AC/DC, λίγες ώρες ύστερα από μια συναυλία βουτηγμένη στο αλκοόλ, έστειλε την ηχογράφηση στο αρχείο. Ο Hoffmann όμως, που είχε ακούσει το demo, είχε άλλη άποψη: «Ηταν φοβερό. Ηταν αρκετά αυθεντικό. Ακουγόταν ακριβώς όπως θα το φανταζόσασταν. Σαν AC/DC», θα πει χρόνια μετά.

Το 1979, λοιπόν, οι Accept είχαν ενδοιασμούς για το αν θα έπρεπε να κάνουν δικό τους το I’m A Rebel. «Ημασταν λίγο επιφυλακτικοί, γιατί δεν είχαμε χρησιμοποιήσει ποτέ το τραγούδι κανενός άλλου», λέει ο Hoffmann. «Συνειδητοποιήσαμε όμως ότι το κομμάτι αυτό ήταν πολύ καλό και πραγματικά πιασάρικο και ίσως θα μας άνοιγε, τελικά, την πόρτα για το ραδιόφωνο».

Οι Accept ηχογράφησαν την δική τους εκδοχή στα τέλη του 1979, με παραγωγό τον Dirk Steffens και ο Alex Young συμμετείχε αρχικά στις συνεδρίες. «Ηρθε στο στούντιο ηχογράφησης. Ήθελε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην παραγωγή μας», λέει ο Hoffmann. «Δεν τα πήγαμε καλά μαζί του. Τον θυμάμαι να είναι λίγο πιεστικός και αλαζονικός».

Το I'm A Rebel των Accept κυκλοφόρησε στις αρχές του 1980 ως το πρώτο σινγκλ από το ομώνυμο άλμπουμ. Αποδίδεται στον George Alexander (ψευδώνυμο του Alex Young) και η γερμανική μπάντα το απέδωσε με την ίδια glam-rock ενέργεια όπως του αρχικού demo των AC/DC, ενώ ο Udo Dirkschneider το ερμήνευσε πραγματικά σαν τον Bon Scott.

«Η εκδοχή μας ποτέ δεν ήταν τόσο καλή όσο η δική τους», επιμένει να λέει μέχρι και σήμερα ο 
Wolf Hoffmann γελώντας. «Έλα τώρα... Ηταν οι AC/DC», προσθέτει.

Το I'm A Rebel, τελικά, έδωσε την ώθηση που χρειάζονταν οι Accept και μερικά χρόνια αργότερα θα έρθει η απόλυτη επιτυχία για τη μπάντα με το άλμπουμ Restless And Wild του 1982 και τον ύμνο Fast As A Shark και τα υπόλοιπα αποτελούν, πλέον, ιστορία...

Οσο για το αρχικό demo των AC/DC, παραμένει ακόμη ακυκλοφόρητο, συγκεντρώνοντας... σκόνη στα θησαυροφυλάκια μιας εκδοτικής εταιρείας του Αμβούργου. Και δεδομένης της αταλάντευτης πίστης του συγκροτήματος στην κληρονομιά τους, πιθανότατα θα παραμείνει εκεί για πάντα...

Τhe SHADOW







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...