Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: While Heaven Wept - Suspended At Aphelion [2014]


Aνέκαθεν ένιωθα μία ξεχωριστή... έλξη προς τους While Heaven Wept. Αν και το doom ξεκίνημά τους, το 1998, δε με ενθουσίασε τόσο, τα prog ψήγματα, με κράτησαν σε μία σταθερή... τροχιά γύρω τους. Το ανεπανάληπτο power / prog άλμπουμ, Vast Oceans Lachrymose του 2009 με είχε αφήσει... αναίσθητο και στη συνέχεια, έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος και με το Fear Of Infinity του 2011, κυρίως διότι το prog στοιχείο έγειρε αισθητά τη ζυγαριά της μπάντας προς το μέρος του...


Στο Suspended At Aphelion, τα πράγματα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρα σχετικά με την ταυτότητα του αμερικάνικου γκρουπ. Το progressive κυριαρχεί, τόσο στην ηχητική δομή, όσο και στην συνθετική, αφού οι While Heaven Wept ακολουθούν τη... διαχρονική μόδα

του ιδιώματος -από την εποχή των Rush ακόμη- και δημιουργούν ένα ενιαίο «μωσαϊκό», χωρισμένο σε επιμέρους ενότητες. Το Suspended At Aphelion, είναι ένα 40λεπτο «αφήγημα» 11 «κεφαλαίων», το οποίο πραγματεύεται το μάταιο της προσπάθειας να φτάσεις στον Ήλιο. Μία συμβολική ιστορία για τις ανθρώπινες αδυναμίες και τον συμβιβασμό που επέρχεται όταν κάποιος αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να κατακτήσει έναν στόχο πέρα από τα «μπορώ» του, μένοντας στο Aphelion (αφήλιο - κατά τον νόμο του Κέπλερ, η μεγαλύτερη απόσταση ενός πλανήτη από τον Ηλιο, κατά την ελλειπτική τροχιά του γύρω από αυτόν). 
Συνθετικά, το άλμπουμ «ίπταται» μακριά στο progressive σύμπαν. Μετριάζει αισθητά το power στοιχείο προηγούμενων άλμπουμ και δημιουργεί ένα σκηνικό που θυμίζει έναν άγνωστο και αφιλόξενο πλανήτη. Αργά μέρη, διακόπτονται από μέταλ εξάρσεις, στη συνέχεια ακούμε πιάνο και ακουστικές κιθάρες. Τα μελωδικά φωνητικά, μετατρέπονται σε επιθετικά, έστω και για λίγο και ξανά ο ρυθμός πέφτει σε instrumental «αιωρήσεις». Οι guest παρουσίες των Mark Zonder και Victor Arduini (ex-Fates Warning), προσθέτουν μία ακόμη θετική πινελιά, σε μία δουλειά που αφήνει ελεύθερο πεδίο για κάθε κριτική, αναλόγως το μεταλικό DNA του ακροατή. Το Suspended At Aphelion είναι ένα καλοδουλεμένο άλμπουμ μέχρι την τελευταία λεπτομέρειά του από την εξαμελή παρέα του Tom Phillips. Θέλει προσεκτική ακρόαση και κυρίως, prog διάθεση και υπόβαθρο.
 Η εταιρία παραγωγής, Nuclear Blast και η επανένωση με τον παραγωγό Kevin Gutierrez, αλλά και η επιστροφή στο παλιό στούντιο ηχογράφησης, έχουν ανεβάσει τη διάθεση στους While Heaven Wept, που παρουσιάζουν μία πρόταση για πολλές συζητήσεις... μεταξύ του καλού και του τέλειου.

Η tracklisting:

I: IntrospectusII: Icarus And I
III: Ardor
IV: Heartburst
V: Indifference Turned Paralysis
VI: The Memory Of Bleeding
VII: Souls In Permafrost
VIII: Searching The Stars
IX: Reminiscence Of Strangers
X: Lifelines Lost
XI: Retrospectus




ΤΗΕ SHADOW
Aξιολόγηση 8>10




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...