Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΛΙΣΤΕΣ: Tα γκρουπ του... ενός


Kαλό μήνα σε όλους και όλες. Αριθμός 1 στο ημερολόγιο σήμερα. Νούμερο 1 είχαν όμως και πολλά γκρουπ. Dio, Ozzy, Dokken, Danzig, Van Halen, είναι μερικά από τα συγκροτήματα που γεννήθηκαν για να «υπηρετήσουν» το κεντρικό πρόσωπο - αφεντικό της μπάντας, το οποίο λάμβανε ή λαμβάνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις και καθόριζε ή καθορίζει τη σύνθεσή της και την πορεία της. Λογικό και... έντιμο. Υπάρχουν, όμως, και άλλα, που ενώ δεν έφεραν το όνομα του... μπαμπά, η τύχη τους καθορίστηκε από αυτόν. Πάμε να δούμε 10 γκρουπ που «περιστράφηκαν» γύρω από τον κεντρικό «αστέρα», πραγματοποιώντας πολύχρονη πορεία, με σημαντικά μεγάλη δισκογραφία, ενώ η σύνθεσή τους άλλαξε ριζικά στην πορεία...





1. ΑNNIHILATOR - Jeff Waters

Από το 1989 οι Annihilator κυκλοφόρησαν 14 άλμπουμ. Ο Waters άλλαξε πολλές φορές την κατεύθυνση της μπάντας και συνολικά (κρατηθείτε) 26 μέλη, με άλμπουμ όπως τα Alice in Hell, Set the World on Fire, Remains και Annihilator να μοιάζουν όπως ο... Κόρφας με τον Σχορτσανίτη. Σπουδαία άλμπουμ, αλλά πολύ διαφορετικά κι ας έχουν όλα την ίδια «ετικέτα». Aκούστε και δείτε εδώ ένα χαρακτηριστικό κομμάτι τους.


2. WHITESNAKE - David Coverdale


Μέγας μουσικός, κολοσσιαίο μέγεθος ο Dave, άλλαξε τα... φώτα στο συγκρότημα από το 1978 που κυκλοφόρησε το Trouble. Aπό τα 11 άλμπουμ των «φιδιών» παρήλασαν περίπου 27 σπουδαίοι μουσικοί, όπως οι Cozy Powell, Jon Lord, Ian Paice, Steve Vai, John Sykes, Neil Murray, Doug Aldrich, Don Airey, Rudy Sarzo κτλ. με το ύφος τους να παρουσιάζει, φυσιολογικά, τεράστιες αποκλίσεις. Aκούστε και δείτε εδώ ένα χαρακτηριστικό κομμάτι τους.


3. ΒLACK SABBATH - Tony Iommi

Oι... πιστοί οπαδοί «πίνουν νερό» μόνο στο όνομα της «αγίας τετράδας» Iommi, Ozzy, Butler, Ward, άντε και στα Heaven and Hell και Mob Rules με τον Dio. O γέρο Tony, άλλαξε κι αυτός τα πάντα στο γκρουπ. Μέλη, ύφος (τι σχέση έχουν τo Paranoid με το Τhe Eternal Idol; Μόνο το Black Sabbath στο εξώφυλλο και το «Iommi» στα credits), ακόμη και το όνομα (Ηeaven And Hell). Συνολικά 20 άλμπουμ βγήκαν μέσα από 24 μουσικούς και guest (όπως οι Brian May, Van Halen, Ice T) που δούλεψαν υπό την επίβλεψη του Iommi και μας προσέφεραν τόσο πολλές ώρες πόρωσης, όσο και δυσάρεστες εκπλήξεις. 
Aκούστε και δείτε εδώ ένα χαρακτηριστικό κομμάτι τους.

4. WASP - Blackie Lawless



Για 13 άλμπουμ ο Blackie άλλαξε 15 μέλη της μπάντας, συν καμιά δεκαριά guest. Παρόλα αυτά οι δίσκοι των WASP δεν απέχουν τόσο πολύ μεταξύ τους, όσο αυτοί των προαναφερθέντων γκρουπ. O Blackie παρά τα... ξηλώματα, κράτησε σε ένα σχετικά στενό πλαίσιο το ύφος του συγκροτήματος σε σημείο που όλα να... θυμίζουν WASP. Πάλι καλά... Aκούστε και δείτε εδώ ένα χαρακτηριστικό κομμάτι τους.



5. ΜΕGADETH - Dave Mustaine

Aκόμη 14 άλμπουμ για τον κοκκινοτρίχη από το 1985. Ο Μustaine έκανε τους Megadeth ένα τεράστιο μέγεθος, όμως ο μόνος που κατάφερε να μείνει περισσότερο στο γκρουπ, πλάι του, είναι ο Ellefson. Poland, Young, Friedman, Pitrelli, Drover, Broderick, έγιναν το alter ego του τρελο Dave στις κιθάρες μέχρι σήμερα, ενώ έξι ντράμερ κάθισαν στο σετ των Megadeth. Παρά τις τόσες αλλαγές, το γκρουπ διατήρησε την ταυτότητά του, έστω κι αν οι ταχύτητες ανέβηκαν τα θεαματικά τελευταία χρόνια. Aκούστε και δείτε εδώ ένα χαρακτηριστικό κομμάτι τους.

6. ΕLOY - Frank Bornemann



Δέκα επτά τα άλμπουμ των θρυλικών Γερμανών και συνολικά 16 μουσικοί συνόδευσαν τον Frank Bornemann, σ' αυτό το μακρινό ταξίδι των ELOY, από το 1971 μέχρι σήμερα. Παρά την προσπάθεια του Bornemann, οι ELOY παρουσίασαν αισθητές αποκλίσεις στον ήχο τους, όμως το είδος της μουσικής που παίζουν, δεν επέτρεψε τον «εκτροχιασμό», παρά τα έντονα σκαμπανεβάσματα στην ποιότητα των άλμπουμ. Aκούστε και δείτε εδώ ένα χαρακτηριστικό κομμάτι τους.

7. UFO - Phil Mogg


Ο Phil Mogg έμελλε να μείνει το μοναδικό μέλος από το αρχικό σχήμα των UFO, από το 1970 μέχρι σήμερα. Πιθανότατα δεν το επιδίωξε όπως οι προαναφερθέντες. Οποια κι αν είναι η αλήθεια όμως, τα 22 άλμπουμ του συγκροτήματος έχουν (λογικά) μεγάλες συνθετικές και ηχητικές διαφορές, αφού τα προηγούμενα 42 χρόνια πέρασαν δίπλα από τον Mogg, περίπου 34 μέλη, με κορυφαίο τον Michael Schenker. Aκούστε και δείτε εδώ ένα χαρακτηριστικό κομμάτι τους.



8. RAINBOW - Ritchie Blackmore



O μεγαλύτερος riff master μαζί με τον Iommi, ο Richie Blackmore κατάφερε να «οικοδομήσει» δύο τεράστια γκρουπ και ουσιαστικά να γίνει συνώνυμο των Rainbow. Παρά την τύχη που είχε να συνεργαστεί με τον Dio, δεν έμεινε εκεί. Αλλάζοντας συνολικά 21 καλλιτέχνες, δημιούργησε 7 άλμπουμ που στην πλειονότητά τους αγγίζουν το άριστα στα οκτώ χρόνια εντατικής δουλειάς. Το Stranger In Us All του 1995 ήταν ουσιαστικά ο προάγγελος των Blackmore's Night. Aκούστε και δείτε εδώ ένα χαρακτηριστικό κομμάτι τους.


9. MOTORHEAD - Ιan Lemmy Kilmister


Tι κι αν έχει αλλάξει 10 μέλη του γκρουπ, τι κι αν βρίσκεται στο... σανίδι από το 1977, τι κι αν έχει βγάλει 21 άλμπουμ. Οι Motorhead ακούγονται όπως τότε ακόμη και σήμερα. ΟΚ, από το We Are Motorhead πριν από 14 χρόνια έγιναν ακόμη πιο μεταλλικοί, όμως ο Lemmy κρατάει αυτό το «κάτι» που τους χαρακτηρίζει και μας συναρπάζει κάθε φορά. Aκούστε και δείτε εδώ ένα χαρακτηριστικό κομμάτι τους.





10. MINISTRY - Al Jourgensen



Mε 13 άλμπουμ στην πλάτη, ο Alain Jourgensen είδε 28 μουσικούς να περνούν το κατώφλι του γκρουπ, με κορυφαίο τον Paul Barker. Αν και τα δύο πρώτα άλμπουμ προκαλούν γέλιο ακόμη και... στους Cure, o Jourgensen έκανε τους Μinistry, συνώνυμο του industrial metal, προσθέτοντας ένα ακόμη σημαντικό παρακλάδι στο μέταλ γενικότερα. Aκούστε και δείτε εδώ ένα χαρακτηριστικό κομμάτι τους.


THE SHADOW
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...