Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΛΙΣΤΕΣ: Tα 10 κορυφαία ντεμπούτο


Σήμερα, θα επιχειρήσω κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Να χωρέσω σε μία δεκάδα, τα πιο ιστορικά ντεμπούτο από τη ροκ και μέταλ σκηνή. Οπως αντιλαμβάνεστε δεν θα χωρέσουν όλοι. Μόνο αυτοί που κατά την προσωπική κρίση μου αξίζουν αυτές τις 10 θέσεις. Συμφωνείτε ή όχι, τα σχόλια δικά σας...



1. BLACK SABBATH - Black Sabbath (1970)

Θα (μου) ήταν αδύνατο να μην απονείμω το… χρυσό μετάλλιο στους ιδρυτές του μέταλ. Οχι μόνον για τη βαρύτητα του συγκεκριμένου άλμπουμ, αλλά και για το πλούσιο περιεχόμενό του. Αν δεν υπήρχε αυτός ο δίσκος, πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά.



2. GUNS N' ROSES - Appetite For Destruction (1987)

Πραγματικά, θα ήθελα να ξέρω πόσες μπάντες θα ήθελαν να κάνουν ένα παρόμοιο ντεμπούτο. Οι Guns έκαναν μία εκκωφαντική πρεμιέρα, ταρακουνώντας συθέμελα την παγκόσμια μουσική σκηνή. Κάθε τραγούδι έμεινε στην ιστορία. Ενα άλμπουμ που πουλάει ακόμα τ' άντερά του. Ενα άλμπουμ που αν δεν υπήρχε, θα 'πρεπε να το εφεύρουμε...



3. DOORS - The Doors (1967)

Eνα ντεμπούτο, πραγματικό «Best of». Break On Through, Soul Kitchen, The Crystal Ship, Alabama Song, Light My Fire, Back Door Man, The End, είναι μερικά από τα ιστορικά κομμάτια του άλμπουμ, που έγραψε τη δική του μοναδική σελίδα και σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Ο Morrison και η παρέα του έκαναν το δικό τους... κίνημα που έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του για πάντα, έστω κι αν πραγματοποίησαν μία σχετικά σύντομη πορεία.



4. JIMI HENDRIX EXPERIENCE - Are You Experienced? (1967)

Kατά τη διάρκεια της σύντομης δισκογραφικής σταδιοδρομίας του, ο Hendrix κατάφερε να κάνει πάταγο και να αλλάξει τα μέχρι εκείνη την εποχή δεδομένα. Παρέα με τους Μιτς Μίτσελ (τύμπανα) και Νόελ Ρέντιγκ (μπάσο), έβγαλαν ένα ιστορικό άλμπουμ που επηρέασε γενιές και γενιές 
κιθαριστών, οι οποίοι έμελλε να αφήσουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στον σκληρό ήχο, έχοντας ως «δάσκαλο» κομμάτια όπως τα Foxy Lady, Red House, Can You See Me, Purple Haze, Hey Joe κτλ.


5. ΜΕΤALLICA - Kill Em All (1983)

Μία πρεμιέρα που ολοκλήρωσε την έννοια «speed metal», κάτι που είχαν ήδη συλλάβει οι Motorhead, αφήνοντας τα πρώτα... υπονοούμενα για τις επόμενες γενιές. Οι Metallica με το Kill Em All άνοιξαν δρόμους σε πολλά μετέπειτα γκρουπ, κάνοντας τους «θρασάδες» να αγαπήσουν το heavy metal και τους «χεβιμεταλάδες» να μπουν στον κόσμο του thrash. Iστορικό ντεμπούτο μιας κολοσσιαίας μπάντας που έβαλε κι αυτή τον πελώριο λίθο της στο οικοδόμημα της heavy και thrash σκηνής. To μπάσο στο Motorbreath πρέπει να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια. Επίσης αξίζει να αναφερθεί και η συνθετική συνεισφορά του Mustaine στο άλμπουμ.



6. ΙRON MAIDEN - Iron Maiden (1980)

Σαράντα λεπτά που όρισαν το σύγχρονο heavy metal. Το Phantom Of The Opera είναι κομμάτι - μνημείο όχι μόνο για τους Maiden, αλλά και για ολόκληρο το ροκ και μέταλ φάσμα. Δίσκος που σύστησε ένα γκρουπ - μεγαθήριο στο ευρύ κοινό, ένα συγκρότημα που θα αλλάξει τα πάντα και για πάντα μέσα σε περίπου 10 χρόνια από τότε.



7. LED ZEPPELIN - Led Zeppelin (1968)

Το επίτευγμα των Zeppelin με το παρθενικό άλμπουμ τους, πήρε χρόνια να αναγνωρισθεί. Το τόσο τέλειο πάντρεμα των μπλουζ με τον πιο σκληρό ροκ ήχο, ήχησε περίεργα στα αυτιά πολλών στενοκέφαλων. Ομως η τεράστια μουσική παιδεία των τεσσάρων παιδιών (Plant, Page, Jones, Bonham) έπιασε τόπο, δίνοντας το σύνθημα για τη μετέπειτα γέννεση του Heavy Metal. Good times Bad times, Communication Breakdown, Dazed and Confused καθώς και το λυρικότατο Babe I’m gonna leave you οι κορυφαίες στιγμές της ιστορικής αυτής πρεμιέρας.



8. ΑEROSMITH - Aerosmith (1973)


Κομμάτια όπως τα Mama Kin, Dream On, Make It, Movin' Out κ.α. έφεραν μία νέα πνοή στο ροκ με πολύ ροκ εν ρολ διάθεση και ζοχαδιάρικα ριφ, επηρεάζοντας με τη σειρά τους πολύ κόσμο. Ο Slash στην αυτοβιογραφία του λέει χαρακτηριστικά πως χάρη στους Τyler, Perry και την παρέα τους, έπιασε κιθάρα στα χέρια του, ενώ αξίζει να θυμίσουμε και τη φοβερή διασκευή των Guns N' Roses στο Mama Kin.


9. RAMONES - Ramones (1976)

To Blitzkrieg Bop ήχησε, η πανκ μουσική είχε αποκτήσει τους βασιλιάδες της. Τα αδέρφια Ramones, φαν των Beatles και του Hendrix, έμελλε να γράψουν την πιο λαμπρή σελίδα του πανκ, ανοίγοντας ένα τεράστιο κεφάλαιο με πολλά παρακλάδια και σκήνες. Τους ευχαριστούμε από τα βάθη της ψυχής μας γι' αυτό το μεγάλο δώρο.


                                     
10. ΒΟΝ JOVI - Bon Jovi (1984)

Aλλο ένα σύντομο σε διάρκεια (ούτε 40'), μα τόσο μεγάλο ντεμπούτο. Το γκρουπ που έκανε δισεκατομμύρια μουσικόφιλους να παραληρούν, έκανε το πρώτο του βήμα με το ομώνυμο άλμπουμ του και με εισαγωγικό κομμάτι το ιστορικό Runaway, κάνοντας το περιοδικό Kerrang να το κατατάξει στο Νο 11 του 1984! Οι Bon Jovi έκτοτε ακολούθησαν μια σπουδαία πορεία, χαρίζοντάς μας μεγάλες στιγμές.



Θα επαναλάβω πως, αναγκαστικά, πολλές πρεμιέρες σπουδαίων γκρουπ έμειναν εκτός λίστας, όπως των Val Halen, Pearl Jam, KISS, Dire Straits, Queen, Clash, Helloween, Ozzy, Dio (τους δύο τελευταίους τους άφησα εκτός λόγω Sabbath) και άλλων, όμως αυτά τα άλμπουμ θεωρώ ότι είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα. Aν έχετε μία καλύτερη πρόταση/ένσταση την περιμένω πιο... κάτω. Μέχρι τότε be rock!


THE SHADOW
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...