Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Santana - lV [2016]


ΟΤΑΝ ένας καλλιτέχνης με το μέγεθος του Carlos Santana, λίγο πριν από το κατώφλι των 70 ετών και με πολλές δεκαετίες μουσικής στην πλάτη του, γυρίζει 45 χρόνια πίσω, στην εποχή του Woodstock και αποφασίζει να βγάλει άλμπουμ με το τότε line up του Santana III (κυρίως), τότε θεωρώ ότι οι αράδες που θα ακολουθήσουν, φαντάζουν, τουλάχιστον, περιττές...







{Ενα άλμπουμ που το είχαμε πραγματικά ανάγκη, όπως και ο ίδιος ο Santana}


Στη... γλώσσα της τυπικής δισκογραφίας, μιλάμε για το 23ο άλμπουμ του Αμερικανομεξικανού βιρτουόζου κιθαρίστα. Στην πραγματικότητα, μόλις για το... τέταρτο πόνημά του. Ο Carlos Santana, ύστερα από δεκαετίες αναζητήσεων, ερωτημάτων, συνεργασιών, διασκευών, έντονο φλερτ με την ποπ μουσική... και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, στρέφεται στις ρίζες του, στους παλιούς κολλητούς, στις «παραισθήσεις» της εποχής που ήταν έφηβος και μας χαρίζει -εντελώς αναπάντεχα- ένα άλμπουμ που σοκάρει θετικά.

Gregg Rolie (keys, lead vocals), Neal Schon (guitars, vocals), Μike Carabello (percusion) και Μichael Shrieve (drums) ανταμώνουν ξανά με τον παλιόφιλο Carlos και στήνουν ένα πάρτι αντάξιο της δοξασμένης εποχής τους και της αξίας τους. Και δεν υπερβάλλω στο ελάχιστο. Ανοίγοντας, θαρρείς, μια ρωγμή στο χρόνο, οι πέντε άνδρες, μας μεταφέρουν στο 1969 και ανάμεσα στα άλμπουμ Santana, Abraxas και Santana III, κάτι εξάλλου που υποδηλώνει και το εξώφυλλο.



Αναμφισβήτητα, ο Carlos Santana μάς χάρισε μεγάλες στιγμές, πότε με τις διασκευές του, πότε με τις... άπειρες συνεργασίες του -αν και πέρασε μεγάλες μπόρες στις αρχές των 80's- όμως νομίζω ότι κάπου ο δρόμος αυτός είχε αρχίσει να κουράζει. Η φρεσκάδα και το κέφι του φετινού άλμπουμ, ξεχειλίζουν από παντού, ακόμη κι όταν το latin πάρτι, παραχωρεί τη θέση του στα λαμπερά ή μελαγχολικά κιθαριστικά solos ή και στα ψυχεδελικά blues περάσματα. Η παρουσία του 74χρονου τραγουδιστή, Ronald Isley, στα κομμάτια Love Makes The World Go Round και Freedom In Your Mind είναι εξαιρετικά διασκεδαστική, όπως και η δουλειά των Carabello και Shrieve στα κρουστά.


Το Santana IV είναι το καλύτερο... αντικαταθλιπτικό για τον μουσικόφιλο, όχι μόνο του σκληρού ήχου, αλλά και για τον ακροατή κάθε είδους. Κι αν αυτός είναι της γενιάς του Woodstock, τότε θα μιλάει για το άλμπουμ της χρονιάς. Ο Santana, έστω κι αν άργησε, συνειδητοποίησε ότι είναι καλές οι δημόσιες σχέσεις, όμως η αυθεντικότητα σε ανταμείβει όσο τίποτ' άλλο. Το άλμπουμ αυτό, το είχαμε ανάγκη και το θετικό είναι πως το 'χε ανάγκη και ο ίδιος ο Santana...


Η tracklisting:

1. Yambu 3:31
2. Shake It 4:49
3. Anywhere You Want To Go 5:09
4. Fillmore East 7:49 
5. Love Makes The World Go Round (featuring Ronald Isley on vocals) 4:25 
6. Freedom In Your Mind (featuring Ronald Isley on vocals) 5:35 
7. Choo Choo 4:14 
8. All Aboard 2:08 
9. Sueños 5:20 
10. Caminando 4:25 
11. Blues Magic 4:30 
12. Echizo 3:58 
13. Leave Me Alone 4:06 
14. You And I 4:24 
15. Come As You Are 4:56 
16. Forgiveness 7:27



THE SHADOW
Αξιολόγηση: 9>10






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...