Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Slash - World on Fire [2014]


O Slash επιστρέφει δύο χρόνια μετά το Apocalypric Love με μία νέα δουλειά και δεύτερη συνεχόμενη με την ίδια μπάντα και φυσικά τον Myles Kennedy στα φωνητικά. Το World On Fire βρίσκει τον σπουδαίο πρώην κιθαρίστα των Guns N' Roses, στο 27ο έτος της δισκογραφικής πορείας του, μετρώντας 12 άλμπουμ, σε μία θυελλώδη ζωή, ποτισμένη με πολύ rock n' roll. Tι έχει να πει ο Slash, λοιπόν, εν έτει 2014;


O κύριος Saul Hudson, δηλώνει "ζωντανός", ορεξάτος και ωριμότερος, μη διστάζοντας αυτή τη φορά να γίνει πιο μέταλ. Η άφιξη του παραγωγού των Alter Bridge και φίλου του Myles Kennedy, Μichael Baskette, φέρνει νέα... ήθη στο ήχο της μπάντας, κάνοντάς τoν πιο "κρυστάλλινο", αναδεικνύοντας το υπέροχο παίξιμο των Τοdd Kerns (μπάσο) και Brent Fitz (ντραμς). Ολα, όμως θα κυλούσαν υπέροχα αν στο άλμπουμ διάρκειας περίπου 78 λεπτών, δε στριμώχνονταν 17 κομμάτια, δημιουργώντας μοιραία,"κοιλιά", και σύγχυση στον ακροατή.
Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στο εναρκτήριο ομώνυμο κομμάτι η μπάντα μπαίνει επιθετικά, σε ένα ξεσηκωτικό World On Fire, ό,τι καλύτερο για την έναρξη του άλμπουμ. Εδώ χρειάζεται... προπονημένο αυτί για να αντιληφθείς ότι πρόκειται για δίσκο Slash, αλλά όπως και να 'χει, το κομμάτι είναι ισοπεδωτικό. Στο Shadow Life η διάθεση παραμένει ψηλά, το κιθαριστικό σόλο είναι εκπληκτικό, αλλά η σύνθεση δε συγκρίνεται με το πρώτο. Στο Automatic Overdrive, το επίπεδο ανεβαίνει αισθητά, σε μία ακόμη ενδιαφέρουσα ξεσηκωτική σύνθεση, όμως ο Slash φαντάζει περισσότερο ως guest, παρότι είναι σπουδαίος. Wicked Stone και το rock n' roll εμφανίζεται για πρώτη φορά τόσο έντονα στο άλμπουμ, ο Kennedy είναι εξαιρετικός, ενώ σε κάποιο σημείο υπάρχει μία progressive "ένεση" που πραγματικά με "έστειλε". Υστερα από 4 κομμάτια, το γκρουπ μάς χαρίζει το πρώτο πλατύ χαμόγελο, με μια άρτια σύνθεση με πολύ κέφι και rock n' roll χωρίς ανάσα: το 30 Years to Life ακούμε Slash από τα παλιά, με επιβλητικό παίξιμο, ίσως στο καλύτερο κομμάτι του δίσκου. Μετά το... προηγούμενο ποδοβολητό, οι ρυθμοί πέφτουν σε ένα slow tempo κομμάτι. Το Bent to Fly είναι μάλλον αδιάφορο, κομμένο στα μέτρα του Kennedy.
Στο Stone Blind, το rock n' roll επιστρέφει, όμως προδίδεται από τη σύνθεση και το αδύναμο ρεφρέν, παρά την προσπάθεια του Slash να το σώσει. Too Far Gone: Απίστευτη prog εισαγωγή και αμέσως rock n' roll, σε ένα άκρως εντυπωσιακό παιχνίδι των Kerns και Fitz με τον Slash. H συνέχεια είναι πιο εντυπωσιακή. Μέταλ ρυθμοί στο Beneath the Savage Sun, ένα ψαγμένο κομμάτι, πραγματικά. Ο Slash πραγματοποιεί ένα θεϊκό σόλο, όπως στο Anastasia του προηγούμενου άλμπουμ, η ερμηνεία του Kennedy είναι επική και το κομμάτι ανεβαίνει αυτόματα στο ψηλότερο ράφι του άλμπουμ. Δυστυχώς, από το Withered Delilah αρχίζει ο κατήφορος του World On Fire. Oπως προανέφερα, 17 κομμάτια είναι πάρα πολλά, ειδικά όταν μιλάμε για έναν rock n' roll δίσκο. Τα Battleground, Dirty Girl και Iris of the Storm ρίχνουν ακόμη χαμηλότερα τον πήχη, ενώ το Avalon προσπαθεί να σώσει την κατάσταση, χωρίς όμως να πετυχαίνει κάτι άξιο αναφοράς. Ηδη, η βουτιά έχει φτάσει τα 5 κομμάτια και ευτυχώς, έρχεται το The Dissident να την ανακόψει θεαματικά. Το τραγούδι θα μπορούσε να βρίσκεται, σε σειρά, στην πρώτη τριάδα του άλμπουμ κι όχι 15ο. Ο Slash είναι άκρως μελωδικός, σε κάποιο σημείο θυμίζει Steve Morse και η διάθεση επιστρέφει, λίγο πριν από το φινάλε. Αλλη μία έκπληξη: Safari Inn, μία... βαρβάτη Southern-ίλα με τον Kennedy να απουσιάζει. Ενα instrumental "ποίημα" που σε ταξιδεύει σε μιαν άλλη εποχή, από τα καλύτερα του Slash. H αυλαία πέφτει με το άχρωμο The Unholy. Αστοχο φινάλε. Το άλμπουμ θα μπορούσε να κλείσει με το Safari Inn και να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Συμπερασματικά, αν εξαιρέσουμε τις αρκετές κακές στιγμές και απομονώσουμε τις (πολλές) καλές, το World on Fire στέκεται αξιοπρεπώς, αποκτά μεγάλη αξία μόνο αν απομονωθεί σε συγκεκριμένα κομμάτια. Το λάθος, όμως, είναι σημαντικό με τα 17 κομμάτια και χαλάει τη γενική εικόνα της εξαιρετικής, κατά τ' άλλα, δουλειάς. Mε το άλμπουμ αυτό, δείχνει να... αλλοιώνεται ελαφρώς το DNA του Slash, παρότι (τονίζω ξανά) η συνολική δουλειά είναι σπουδαία. Ο ήχος και οι συνθέσεις, έχουν απωλέσει ένα μικρό μέρος της rock n' roll αισθητικής, ενώ θα επιμείνω πως ο Myles Kennedy δεν "κολλάει" απόλυτα σ' αυτό το είδος μουσικής. 

 Η Tracklisting:

1. World on Fire 4:31
2. Shadow Life 4:00
3. Automatic Overdrive 3:35
4. Wicked Stone 5:27
5. 30 Years to Life 5:08
6. Bent to Fly 4:56
7. Stone Blind 3:49
8. Too Far Gone 4:07
9. Beneath the Savage Sun 5:48
10. Withered Delilah 3:10
11. Battleground 6:59
12. Dirty Girl 4:14
13. Iris of the Storm 4:00
14. Avalon 3:00
15. The Dissident 4:26
16. Safari Inn 3:26
17. The Unholy 6:48
Total length: 77:24

ΤΗΕ SHADOW
Aξιολόγηση: 7>10


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...