Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

LIFE: Ονόματα των θρυλικότερων γκρουπ


Εχετε αναρωτηθεί πως πήραν το όνομά τους τα θρυλικότερα συγκροτήματα στο χώρο του σκληρού ήχου. Εγώ αναρωτήθηκα αν και περίεργος δεν είμαι... Δεν είμαι όμως ούτε «μονοφαγάς», οπότε λέω να μοιραστώ μαζί σας τα ευρήματά μου. Για πάμε...


AC/DC

Η πιο πιθανή εκδοχή έχει να κάνει με το ρεύμα (εναλλασσόμενο/συνεχές). Κάποιοι το έχουν συνδέσει με τα αρχικά Αnti Christ / Devil Children ή Death Christ. Μάλλον, με καμιά πρίζα θα πρέπει να συνδεθούν μπας και «ισιώσουν»...

AEROSMITH

Οι περισσότερες εκδοχές τείνουν στο βιβλίο 1925 «Arrowsmith» του Sinclair Lewis.

ALICE COOPER

Ο Vincent Damon Furnier εμπνεύστηκε το ψευδώνυμο από ένα πνεύμα που ονομάζεται Alice Cooper ή από μία μάγισσα του μεσαίωνα. Πάλι καλά που δεν είδε ποτέ ελληνική ταινία, γιατί θα ονομαζόταν Alice Vougiouklaki...

ANTHRAX

Ανθρακας, το επικίνδυνο βακτηρίδιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο στον χημικό πόλεμο.

BEATLES

Το συγκρότημα των 50's The Crickets (Γρύλοι) αποτέλεσε έμπνευση για το όνομα των Σκαθαριών. Μία εκδοχή τους θέλει από το QUARRYMEN να περνούν στο BEETLES, που το διάλεξαν σε αντιδιαστολή προς τους CRICKETS του Buddy Holly. Αργότερα πέρασαν στο SILVER BEETLES και κατέληξαν στο BEATLES αλλάζοντας το «Ε» με το «Α» κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με το BEAT. Η άλλη εκδοχή λέει ότι ο Lennon είδε στο φιλμ «The Wild One», μία συμμορία που ονομάζονταν Beetles και αργότερα εμπνεύστηκε να κάνει το λογοπαίγνιο, λέγοντας ότι είδε ένα όραμα στον ουρανό που έγραφε «You are Beetles with an "A"». ΟΚ...

BOB DYLAN

Ο κατά κόσμον, Robert Zimmerman το άλλαξε σε Dylan, από θαυμασμό προς τον ποιητή Dylan Thomas.

BON JOVI

Από το όνομα του αρχηγού της μπάντας του οποίου το πραγματικό όνομα είναι John Bongiovi, Jr.

BONO (U2)

Ο τραγουδιστής των U2, Paul Hewson εμπνεύστηκε το ψευδώνυμό του από ένα κατάστημα με ακουστικά βαρηκοΐας στο Δουβλίνο. Στην Ιρλανδία ονομάζονται «Bono Vox».

BLACK SABBATH

Η ονομασία προέρχεται από μία φτηνιάρικη ταινία τρόμου του 1960 με τον Boris Karloff.
Black Sabbath, κατά άλλη πηγή, είναι ο αμερικανικός τίτλος της κλασικής ιταλικής ταινίας τρόμου «I Tre Volti Della Paura», την οποία αργότερα διασκεύασε ο μετρ του είδους Mario Bava. 

CLASH

Πήραν την ονομασία από ένα τίτλο εφημερίδας που περιέγραφε μια σύγκρουση με την αστυνομία.

CRANBERRIES

Το πλήρες όνομα ήταν Cranberries Saw Us (ένα παιχνίδι με «Cranberry Sauce»), έμπνευση του φίλου τους και αρχικού τους τραγουδιστή, Niall Quinn. Όταν η Dolores O' Riordan εντάχθηκε στο γκρουπ, εισηγήθηκε τη συντόμευση του ονόματος. Γυναίκες...

DEEP PURPLE

Στη γιαγιά του Ritchie Blackmore άρεσε το κομμάτι του Bing Crosby «Deep Purple». Το πρώτο όνομα τους ήταν «The Savages».

DEF LEPPARD

Εμπνευσμένο από έναν πίνακα ζωγραφικής με μία λεοπάρδαλη που δεν είχε αυτιά (Deaf Leopard). Νονός ήταν ο τραγουδιστής της μπάντας, Τζο Έλλιοτ. Μία άλλη εκδοχή τους θέλει να μιμούνται σε αναγραμματισμό τους Led Zeppelin.

DIRE STRAITS

Περιγράφει την οικονομική κατάσταση που βρίσκονταν τότε. Dire straits σημαίνει οικονομική στενωπός. Κατά λέξη: dire=τρομερό, straits=μικρά κομμάτια ύδατος στο έδαφος, που σημαίνει ότι κάποιοι είναι σε πολλή άσχημη ή επικίνδυνη θέση.

DOORS

Εκδοχή 1: Από στίχο ποιήματος του William Blake: «if the doors of perception are cleansed, everything would appear to man as it truly is, infinite» ( εάν οι πόρτες της αντίληψης καθαρίζονται, όλα θα εμφανίζονταν στο άτομο όπως είναι αληθινά, άπειρος). Εκδοχή 2: Από τον συγγραφέα Aldous Huxley που αναφερόμενος στον παραπάνω στίχο, ονόμασε το βιβλίο του The Doors of Perception. Αρχικά το γκρουπ λεγόταν Psychedelic Rangers.

DREAM THEATER

Την ονομασία πρότεινε ο πατέρας του ντράμερ της μπάντας, Mike Portnoy, από το όνομα ενός κινηματογράφου στο Monterey της California όπου και ζούσε.

EAGLES

Εμπνευσμένο από τους Byrds, που ήταν η μεγάλη επιρροή τους. Το πρώτο όνομα τους ήταν Teen King and the Emergencies.

FAITH NO MORE

Η μπάντα ονομαζόταν αρχικά Sharp Young Men. Το τελικό όνομα πιθανότατα το πήραν από ράτσα αλόγων που είδαν στη λίστα ενός ιπποδρόμου.

FLEETWOOD MAC

Είναι το όνομα του ντράμερ Mick Fleetwood και το ενδιάμεσο όνομα του μπασίστα John Mc Vie.

FOO FIGHTERS

Η ονομασία της μπάντας ήταν μια συνθηματική έκφραση που χρησιμοποιούσαν οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου για να περιγράψουν διάφορα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που μπορεί να συναντούσαν.

FOREIGNER

Ο Βρετανός κιθαρίστας Mick Jones ξεκίνησε το συγκρότημα στη Νέα Υόρκη. Δεδομένου ότι ήταν ένας ξένος στις ΗΠΑ βάπτισε το γκρουπ έτσι.

GENESIS

Tο πρώτο βιβλίο της Βίβλου.

GRATEFUL DEAD

Αρχικά ονομάστηκαν Warlocks. Όταν όμως ο Jerry Garcia ανακάλυψε ένα άλλο γκρουπ με το ίδιο όνομα, πήρε το Grateful Dead από μια σειρά από παλιά αγγλικά λαϊκά παραμύθια. Λέει ο μύθος: Ένα άτομο εισέρχεται σε ένα χωριό και βρίσκει τους κατοίκους του να αρνούνται να θάψουν το σώμα ενός νεκρού άνδρα γιατί πέθανε πάμφτωχος. Ο ταξιδιώτης πληρώνει τα χρέη του νεκρού και γίνεται μια αξιοπρεπής ταφή. Αργότερα, στα ταξίδια του ο άνθρωπος σώζεται από ένα μυστηριώδες γεγονός, το οποίο πιστώνεται στο ευγνώμων πνεύμα του νεκρού. 

GREEN DAY

Το όνομα του συγκροτήματος είναι αργκό έκφραση που χρησιμοποιεί κάποιος για να περιγράψει μια ολόκληρη μέρα κατάχρησης μαριχουάνας. Το αρχικό όνομα του συγκροτήματος ήταν «Sweet Children».

GUNS N' ROSES

Πρόκειται για τη συνένωση δύο γκρουπ. Τους L.A. GUNS και τους HOLLYWOOD ROSES. Ο Axl Rose ήταν αρχηγός των Hollywood Roses και ο Tracii Guns ήταν αρχηγός της άλλης μπάντας. Συνήθως έπαιζαν στα ίδια μαγαζιά και ήταν μεταξύ τους φίλοι... πριν γίνουν εχθροί.

IGGY POP

To πρώτο συγκρότημά του ονομαζόταν Iguanas. Μετά τη δημιουργία των Stooges, άκουγε στο Iggy Stooge. Στην πορεία άλλαξε το Stooge με το Pop, γιατί όπως έχει πει, προσέδιδε μεγαλύτερη ενέργεια στο όνομα.

IRON MAIDEN

H «σιδηρά παρθένα» ήταν ένα όργανο βασανιστηρίου κατά τον μεσαίωνα. Αλλοι κάνουν συνειρμό με τη «σιδηρά κυρία», Μάργκαρετ Θάτσερ.

JETHRO TULL

Jethro Tull ήταν Βρετανός εφευρέτης γεωπόνος το 1800 που εφηύρε τον πρόδρομο του σύγχρονου άροτρου. Μάλιστα...

JOY DIVISION 

Το όνομα προέρχεται από το μυθιστόρημα του 1955 με τίτλο «The House of Dolls», το οποίο αναφέρεται στην πτέρυγα πορνείας που δημιουργήθηκε μέσα σε ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και ονομάστηκε «Joy Division».

JUDAS PRIEST

Από τον τίτλο του τραγουδιού του Bob Dylan «The ballad of Frankie Lee and Judas Priest».

KING CRIMSON

Το King Crimson στα αγγλικά σημαίνει «Βυσσινί Βασιλιάς». Ο στιχουργός του συγκροτήματος Peter Sinfield, έχει δηλώσει επίσημα ότι δημιούργησε έναν τρόπο για να περιγράψει τον Βελζεβούλ που κατά τη μυθολογία είναι ένας ισχυρός δαίμονας και βασιλιάς της κόλασης. Συχνά φαίνεται σε έργα και σκίτσα ως βαθύ κόκκινος. 

KISS

Σύμφωνα με τον Paul Stanley, η λέξη Kiss ακούγεται πολύ σέξι (νιαου, νιαου). Οι Kiss, πάντως, αρνούνται τις ερμηνείες περί «Kings In Satan Service» και «Keep It Simple Stupid».

LED ZEPPELIN

Tο Led Zeppelin είναι παράφραση του «lead zeppelin» που σημαίνει ιδέα καταδικασμένη να αποτύχει σαν αερόστατο από μόλυβδο. Το όνομα προέκυψε από τον Κιθ Μουν. Το ορθό είναι Zeppellin όμως έφυγε δεύτερο «l» για να μην παραλληλιστεί με το zeppelin των ναζί.

LYNYRD SKYNYRD

Οταν ήταν μαθητές, ο εικονιζόμενος Λέοναρντ Σκίνερ (γυμναστής που απεβίωσε to 2010, σε ηλικία 77 ετών) απέβαλλε από το σχολείο όποιους μαθητές είχαν μακριά μαλλιά, μεταξύ αυτών και τα μετέπειτα μέλη του θρυλικού γκρουπ. Από αντίδραση παράφρασαν το όνομά του και βάπτισαν το συγκρότημα.

MEGADETH

Ο Dave Munstane εμπνεύστηκε από ένα κυβερνητικό φυλλάδιο μετά την απόλυση από τους Metallica. Megadeath είναι μονάδα μέτρησης που αφορά σε ένα εκατομμύριο νεκρούς. Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μετρήθηκαν 80 Megadeaths. Πάλι καλά που δε βρήκε κανένα όπλο μπροστά του...

METALLICA

Ο Lars Ulrich προσπαθούσε να βρει ένα όνομα για ένα περιοδικό με θέμα το μέταλ. Οι επιλογές ήταν Metal Mania και Metallica. Το Metal Mania πήγε στο έντυπο και το Metallica για τη μπάντα του.

MISFITS 

Eμπνευσμένο από την ομώνυμη ταινία του 1961 με πρωταγωνιστές τους Clark Gable και Marilyn Monroe.

MOTLEY CRUE

Προέρχεται από ένα φίλο της μπάντας που κάποτε τους έκανε το σχόλιο «What a motley-looking crew».

MOTORHEAD

Το Motörhead είναι ένα από τα επίθετα της οικογένειας των Dopehead, Shithead, Heroinhead. Motörhead λες αυτόν που κάνει χρήση αμφεταμινών.

NIRVANA

Είναι ιδέα του Kurt Cobain που κάποτε είδε μια εκπομπή με θέμα το βουδισμό. Νιρβάνα είναι η κατάσταση ηρεμίας. Βέβαια, το γκρουπ κάθε άλλο παρά Νιρβάνα έφερνε. Καθόλου δε μας χάλασε!

OPETH 

Εμπνευσμένο από τη λέξη «Opet» και τη νουβέλα του Wilbur Smith, «Sunbird». «Opet» στο βιβλίο είναι η ονομασία μιας φανταστικής πόλης στη Νότια Αφρική και μεταφράζεται ως «πόλη του φεγγαριού».

PANTERA

Η ονομασία προήλθε από το αυτοκίνητο του κιθαρίστα της μπάντας Dimebag Darrell, ένα De Tomaso Pantera!

PEARL JAM

Η πιθανότερη εκδοχή που έχει κυκλοφορήσει είναι ότι προέρχεται από τη μαρμελάδα της γιαγιάς του Έντι Βέντερ, η οποία λεγόταν Περλ. Αν και δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση, ο Βέντερ έχει πει ότι πρόκειται για αναφορά στο φυσικό τρόπο δημιουργίας των μαργαριταριών: άμορφη ύλη και απορρίμματα μετατρέπονται σε κάτι γυαλιστερό και όμορφο. Ποιητικός και με πνευματικό βάθος, ως συνήθως, ο Έντι. Εκτός φυσικά αν όντως πρόκειται για τη μαρμελάδα της γιαγιάς του...

PINK FLOYD

Ξεκίνησαν ως Pink Floyd Sound, όνομα που πήραν από ένα άλμπουμ των Blues μουσικών από τη Georgia, Pink Anderson και Floyd Council. Λίγο αργότερα «συντόμευσαν» σε Pink Floyd και εντάχθηκαν δυναμικά στο Βρετανικό ψυχεδελικό κίνημα και στις καρδιές μας.

QUEEN

Στον Freddie Mercury άρεσε το όνομα που αντικατόπτριζε την λαμπερή εικόνα της βασιλικής αίγλης. Τώρα γιατί βασίλισσα κι όχι βασιλιάς, λίγο πολύ ξέρετε... 

RAMONES

Στην αρχή της καριέρας του, ο Paul McCartney χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Paul Ramone. Ετσι οι Ramones το υιοθέτησαν και σαν επίθετο των ονομάτων τους. Κοίτα επιρροή τα «σκαθάρια»...

R.E.M.

Ακρωνύμιο του Rapid Eye Movement: Η κίνηση του ματιού όταν κάποιος βρίσκεται στη διάρκεια ενός ονείρου και βαθύ ύπνου.

ROLLING STONES

Από το τραγούδι «Rolling Stone» του Howlin' Wolf. Ο Keith Richards προτιμούσε την εκτέλεση του Muddy Waters.

RUSH

Πριν από την πρώτη συναυλία τους βιαζόντουσαν να βρουν ένα όνομα για τη μπάντα. Κάποιος φώναξε, «άντε βιαστείτε» και αυτοί... βιάστηκαν. Ούτε βιβλία, ούτε στίχοι, ούτε ταινίες. Απλά πράγματα.

SEPULTURA

Πορτογαλική λέξη που σημαίνει «τάφος». Ο Max Cavalera το εμπνεύστηκε όταν μετέφραζε τους στίχους του «Dancing on Your Grave» των Motörhead.

SISTERS OF MERCY

Ένα αφιέρωμα για το ομώνυμο τραγούδι του Λέοναρντ Κοέν του ίδιου ονόματος. Υπάρχει επίσης και η εκδοχή το καθολικού μοναστικού τάγματος των γυναικών του Δουβλίνου, με φιλανθρωπική δραστηριότητα.

SΚID ROW

Αργκό που αφορά στις φτωχογειτονιές με υψηλή εγκληματικότητα. Αρχικά ονομάστηκαν Skip Rope, αλλά ο Jon Bon Jovi τους έπεισε να ονομαστούν Skid Row επειδή ακούγεται πιο επαγγελματικό. Tα δικαιώματα τα είχε ο Gary Moore από το πρώτο συγκρότημά του, αλλά αυτά θα τα πούμε στο μέλλον. Ολα τώρα θέλετε να τα μάθετε;

STEPPENWOLF 

Το όνομα υιοθετήθηκε από ένα βιβλίο του Γερμανού Herman Hesse με τίτλο Steppenwolf.

STYX

Από το όνομα του ενός από τους τρεις ποταμούς του Άδη της ελληνικής Μυθολογίας. Μπράβο τα παιδιά.

SUPERTRAMP

Πήραν το όνομα από ένα βιβλίο με τίτλο «Αυτοβιογραφία ενός Supertramp», γραμμένο από τον R.E. Davies το 1910. Πολύ διάβασμα είχε πέσει...

ΤΗΙΝ LIZZY

Η επικρατέστερη εκδοχή είναι πως υιοθέτησαν το όνομα από ένα μοντέλο αυτοκινήτου Ford με όνομα Tin Lizzy.

ΤΟΤΟ

Στα λατινικά σημαίνει «ολοκλήρωση».

U2

Eδώ συναντάμε τρεις εκδοχές:
α: γνωστός τύπος αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου,
β: Όπως λέμε «you too»,
γ: Φόρμα για τους άνεργους στην Ιρλανδία. (Δείτε UB40)

UB40

Κωδικός μιας φόρμας που συμπληρώνουν οι άνεργοι στη Βρετανία για να εισπράττουν το επίδομα ανεργίας. Πρέπει να έπεσε πολλή πείνα στο γκρουπ.

URIAH HEEP

Από τον χαρακτήρα του μυθιστορήματος του Ντίκενς «David Copperfield».

WASP

Μία εκδοχή παραπέμπει στα αρχικά των λέξεων White Anglo-Saxon Protestants, άλλη στα We Are Sex Perverts. Αλλες πάλι στα αρχικά των λέξεων της φράσης We Ain't Sure Pal. Οι… θρησκευάμενοι (χηρευάμενοι κτλ, κατά τη φοβερή ταινία με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα), λένε ότι σημαίνει We Are Satan People. Για «σφήκα» ούτε κουβέντα ρε παιδιά;

WHITE SNAKE (WHITESNAKE)

Το όνομά τους είναι έμπνευση του David Coverdale, από έναν τεράστιο λευκό πύθωνα που είχε ως κατοικίδιο! Πάλι καλά που δεν τον έφαγε γιατί το γκρουπ θα ονομάζονταν, Burp (χιούμορ...)

WHO (The)

O μύθος λέει πως τα μέλη της μπάντας είχαν... κουφαθεί από την ένταση της μουσικής ένα βράδυ, όταν συσκέπτονταν για το όνομά της. Ετσι στην ερώτηση του ενός προς τον άλλο «Για πες εσύ», απαντούσαν «Ποιος;»

ZZ TΟP 

Το όνομα προήλθε από καλλιτεχνικό όνομα ενός Τεξανού μπλουζίστα, ZZ Hill.

Aυτά για την ώρα. Αν παρέλειψα κάτι ή εντοπίσατε λάθος, ενημερώστε για τις προσθαφαιρέσεις.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...